Slik vasker søvn bort bekymringer

Hjernen vår vasker bort bekymringer og tunge tanker i løpet av REM-søvnen, eller drømmesøvnen. Forskere har observert at deprimerte personer har en annen drømmesøvn enn friske.
Hjernen vår vasker bort bekymringer og tunge tanker i løpet av REM-søvnen, eller drømmesøvnen. Forskere har observert at deprimerte personer har en annen drømmesøvn enn friske. Foto: Shutterstock

Mørke tanker og uro har en tendens til å smyge seg innpå oss om kvelden. Nå vet forskere hvorfor alt er så mye lettere og lysere når vi våkner etter en god natts søvn.

Hva var det egentlig jeg sa til venninna mi om mannen hennes i kveld? Ble hun litt fornærmet på meg? Og ga ikke sjefen meg et blikk som tyder på at det gikk skeis med den presentasjonen på jobben i dag?

Mange har opplevd at uro og mørke tanker kan komme krypende etter at vi er gått til sengs om kvelden.

Men når du våkner neste dag, er ofte bekymringene som vasket bort i løpet av natta. Det som var et kjempeproblem kvelden før, kan du bare smile av når du våkner.

Hva er det egentlig som skjer?

Christian Benedict er søvnforsker ved Uppsala universitet og har gitt ut en bok om søvn, med mange forskningsbaserte råd. Han mener at vi må ta bedre vare på den naturlige døgnrytmen vår. Foto: Stefan Tell
Christian Benedict er søvnforsker ved Uppsala universitet og har gitt ut en bok om søvn, med mange forskningsbaserte råd. Han mener at vi må ta bedre vare på den naturlige døgnrytmen vår. Foto: Stefan Tell

Hva er det egentlig som skjer i hjernen når vi sover?

Forklaringen ga Christian Benedict, søvnforsker ved Uppsala universitet, da han holdt et foredrag under «Hjärnkonferansen» i Stockholm nylig.

Han har sammen med vitenskapsjournalist Minna Tunberger nylig gitt ut boken «Sömn, sömn, sömn» på svensk.

Sikrer at vi er i psykisk balanse

Vi har ulike søvnfaser i løpet av natten. I den siste søvnfasen, ofte kalt REM-søvnen eller drømmesøvnen, øker aktiviteten i amygdala. Dette er hjernens følelsessentrum.

I søvne bearbeides da minner som er fulle av følelser.

Når disse minnene dukker opp skjer det i denne søvnfasen en avdramatisering av det vi har opplevd i våken tilstand, forteller Benedict.

Tenk deg en klok mor eller far som sier til barnet sitt: «Dette skal du ikke bekymre deg over. Jeg har full kontroll.» Denne sammenlikningen trekker forfatterne i boken.

Bekymrings-vaskingen som skjer i hjernen under REM-søvnfasen er en viktig funksjon i kroppen vår, mener Benedict. Avdramatisering av følelsene våre er kroppens egen finurlige måte å håndtere sterke følelser på og forhindre at vi blir i psykisk ubalanse.

Søvnmangel påvirker psykisk helse

Søvnproblemer er veldig hyppige hos personer med ulike psykiske lidelser. Det viste Håvard Kallestad i sin doktorgrad i 2012. Han forsker nå på søvnbehandling ved NTNU i Trondheim.

Kallestad mener å kunne observere at deprimerte personer har en annen drømmesøvn enn friske. Forskerne mener også å ha sett at personer som går på SSRI-antidepressiva kan ha større problemer med å nå drømmesøvnen.

Forskere har ofte tenkt på søvnproblemer som et symptom for depresjon.

Da kunne man tenke seg at søvnvanskene forsvinner når depresjonen blir behandlet. Men det har vist seg at mellom 40 og 70 prosent av pasientene fortsatt har søvnvansker, etter at de er blitt ferdigbehandlet og friske av depresjonen.

– Vi har derfor mer og mer begynt å tenke at søvnvanskene kanskje er med på å opprettholde depresjonen, sier Kallestad.

Kommer søvnvanskene eller depresjonen først?

Men hva som kommer først, søvnvanskene eller depresjonen, er det vanskelig for forskerne å svare på.

Når de spør pasienter om dette, kan de ikke svare. For dem henger de to problemene tett sammen.

– Det å ha søvnproblemer er en risikofaktor for å bli deprimert. Og det å være deprimert er en risikofaktor for å få søvnvansker. Dette går kanskje begge veier, sier Kallestad.

Kognitiv behandling hjelper mot søvnvansker

Søvnforskeren ved NTNU rapporterer at kognitiv behandling mot søvnløshet har vist gode resultater.

Det dreier seg om å endre vaner.

Behandlerne tar tak i hvordan du tenker om søvn. De snakker også med pasienten om hva du bør spise eller drikke, og hva du bør gjøre eller ikke før du går og legger deg. Målet er at alle pasienter som gruer seg til å legge seg, skal glede seg til å krype under dyna om kvelden, sa Kallestad i et intervju med forskning.no i 2017.

Forskerne i Trondheim er snart i gang med et nytt forskningsprosjekt. Der vil de tilby pasienter som står på venteliste til psykologisk behandling ved distriktspsykologiske sentre (DPS) et tilbud om en nettbasert søvnbehandling. Forskerne vil prøve å finne ut om symptomene på depresjon blir mindre om pasientene klarer å gjøre noe med søvnvanskene sine.

Les også: – Narkolepsi har forandret hele livet mitt

Jobb med søvnen hele dagen

Uppsala-forskeren Christian Benedict sitt aller beste søvnråd er å ta godt vare på den naturlige døgnrytmen.

Du bør sørge for å skape kontrast mellom det du gjør på dagen og det du gjør på kvelden, oppfordrer Benedict.

Vi må jobbe døgnet rundt med å sove godt, mener han.

Dette er ekstra viktig i en verden der det er blitt vanlig å holde på med det samme foran en dataskjerm store deler av døgnet.

Få dagslys!

Kroppene våre har, gjennom evolusjon, tilpasset seg etter dagslyset.

Mennesket er et dyr som skal være aktivt om dagen. Vi har levd størstedelen av livene våre mens det er lyst og varmt ute. Da har det vært lettest for oss å samle mat og beskytte oss mot fiender.

Dagslys spiller derfor en avgjørende rolle for døgnrytmen vår. Men vi behøver ikke så mye. På en dag med sol er det nok å være ute i dagslyset i 30 minutter. På en overskyet dag må vi være ute i rundt en time for å få like mye lys.

Har du ikke mulighet for å gå ut i løpet av dagen, så sett deg nært et vindu, anbefaler søvnforskeren.

Benedict og kolleger har nylig publisert en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Sleep Medicine. Der viser de at pasienter som lå nærmest vinduet på sykehuset sov en hel time mer per natt enn de som lå en meter eller mer fra. Disse pasientene ble også raskere friske og fikk en kortere sykehusinnleggelse.

Får vi en skikkelig dose med dagslys i løpet av dagen, er heller ikke hjernen så følsom for det blå lyset som teknologiske dingser gir oss om kvelden, hevder forskeren.

I et eksperiment han og kolleger har gjort viste det seg at de som brukte nettbrett med full lysstyrke ikke hadde problemer med å få sove, forutsatt at de hadde fått rikelig med dagslys i løpet av dagen.

Les også: For mye søvn kan øke risikoen for demens

Spis som en fattig til middag

Christian Benedict kom under foredraget sitt på «Hjärnkonferansen» også med et klart råd om hvordan vi bør spise i løpet av dagen, dersom vi vil sove godt om natta.

– Spis som en konge på morgenen, som en prins til lunsj og som en fattig til middag, oppfordret han.

Forskere har nemlig i studier sett at personer som kun spiser mellom klokka 07.00 på morgenen og fram til en gang mellom klokka 17.00 og 19.00 på kveldene har bedre søvn enn andre.

Om du spiser store og tunge måltider sent på kvelden, setter du tarmen i arbeid om natta. Men da vil tarmen heller ha hvile for å hente seg inn til neste dag.

Kjøtt og fet mat ligger ekstra lenge i magesekken. Slik får det kroppen til å holde seg lenger våken. Spiser du mye løk eller fiberrik mat, setter det i gang tarmene med å produsere gasser i løpet av natten.

– Spiser du en kebab med chips og tar et glass vin rett før du legger deg bør du ikke bli overrasket over at du ikke får sove, mener Benedict.

Ikke mas om søvn

Du må sove minst sju timer hver natt! Ellers blir du sjuk!

De som lider av søvnløshet har nok hørt dette mer enn en gang.

– Det er ikke bra å løpe omkring og skremme folk som ikke lykkes med å sove sju timer hver natt. Det er veldig sammensatt hvor mye søvn vi egentlig trenger, slo Benedict fast.

Jo mer urolig du blir for at du ikke klarer å sove, jo mer av kroppens stresshormon kortisol vil kroppen din skille ut. Dette gjør det enda vanskeligere å komme ned i den dype og mest verdifulle søvnen, advarte forskeren.

I perioder av livet må vi bare godta at vi sover dårligere.

I årene vi har små barn er det ikke alltid så mye søvn å få. Heller ikke kvinner i overgangsalderen sover så godt.

Det kan også være andre årsaker til at folk sover dårlig, som for eksempel at de sliter med diabetes eller depresjon.

Les også: Forskning: Ett personlighetstrekk ligger bak nesten all psykisk sykdom

Vi kan ha behov for ulik søvnmengde

I stedet for å snakke om hvor viktig det er å sove sju til ni timer hver natt, bør vi bli mer opptatt av vårt individuelle behov for søvn, mener Benedict.

Når forskere ser på store grupper folk og hvor mye de sover, så virker det som om sju til ni timer er det optimale for voksne for å holde seg friske.

Men en del mennesker har sannsynligvis en genetisk profil som gjør at de har bedre forutsetninger for å klare seg med mindre søvn, mener Benedict.

Noen kan ha en uvanlig bra kvalitet på søvnen, sånn at de sjelden våkner. Da kan de få ekstra god og dyp søvn. Disse personene behøver ikke å sove like mange timer. Da er søvnkvaliteten likevel god nok til å holde både hjernen og immunsystemet i god stand.

Andre blant oss sover ofte veldig oppdelt og veldig lett. Da behøver vi flere timer med søvn for å kompensere.

Før en søvndagbok

Forskeren har et råd:

En gang du er på ferie og ikke er tvunget til å våkne tidlig, så test selv ut søvnbehovet ditt.

Ikke still vekkerklokken, men sov til du våkner om morgenen. Da kommer du til å sove så lenge kroppen din trenger.

Noter hvor lenge du sover da. Før gjerne en søvndagbok, oppfordrer forskeren.

Les også: Norsk forskning: Behandler nyoppdaget diabetes med antivirusmedisiner

Kilde:

Christian Benedict og Minna Tunberger: «Sömn, sömn, sömn», Bonnier forlag, 2018

Artikkelen ble først publisert av forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben
Siste nytt
16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben
Populært