Meny

Forskere i Kina hevder å stå bak verdens første genredigerte mennesker:

– Et samvittighetsløst eksperiment på mennesker

VIDEO: Kinesisk forsker: – Verdens første genredigerte mennesker er født.

Forskergruppen som hevder å stå bak de første genredigerte menneskene, får krass kritikk fra forskere over hele verden. Universitetet der genforskeren jobber nekter for å ha noe med forsøket å gjøre og kinesiske myndigheter sier de vil etterforske eksperimentet.

Verden fikk høre om de genredigerte tvillingjentene Lulu og Nana på søndag 25. november. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

– Dette er et samvittighetsløst eksperiment på mennesker som ikke er mulig å forsvare moralsk eller etisk , sier Kiran Musunuru, genforsker og førsteamanuensis i medisin ved University of Pennsylvania, til nyhetsbyrået AP.

Arvestoffet til tvillingene skal ha blitt redigert før de ble født. Målet er å gjøre dem resistente mot HIV-viruset. Og det skal ha fungert, ifølge forskeren He Jiankui.

Bakgrunn: Kinesisk forsker: – Verdens første genredigerte mennesker er født

Hvis dette stemmer, er dette de første menneskene vi vet om som er blitt født etter å ha fått genmaterialet sitt endret. Teknologien som er blitt brukt kalles CRISPR, og gjør det mulig å klippe vekk gener fra arvestoffet vårt for å erstatte dem med andre.

Vil du vite mer om hva CRISPR-teknologien er? Her får du en enkel innføring.

Syv kinesiske foreldrepar skal ha fått hjelp til assistert befruktning. Etter dette, ble embryoene genredigert ved hjelp av CRISPR-teknologien.

Forskerne fjernet et gen som gjør det mulig for HIV å smitte barna. Kun ett av disse syv parene ble gravide etter den assisterte befruktningen, ifølge forskerne. Det er dette paret som er blitt foreldre til tvillingene Lulu og Nana.

Resultatene fra eksperimentet er ikke publisert i et vitenskapelig tidsskrift, men He har lagt ut fem videoer på YouTube. Disse forteller hva forskergruppen hans har gjort og hvorfor de har gjort det.

– Ingen andre gener enn det som skal forhindre HIV-smitte ble endret. Jentene er like trygge og sunne som andre babyer, sier He i en av videoene.

Får krass kritikk fra forskersamfunnet

Forskersamfunnet virker ikke fornøyd med dokumentasjonen eller begrunnelsen for studien.

– Mangelen på åpenhet og avfeiingen av risiko er dypt bekymringsfullt, sier Jennifer Doudna, professor ved UC Berkely i California , til avisen The Washington Post.

Doudna er en av pionerene bak CRISPR-teknologien.

– Det finnes trygge og effektive måter å beskytte barn fra HIV-smitte på, så studien virker heller ikke som om den møter et medisinsk behov, sier Doudna.

Andre forskere er ikke like høflige i sin kritikk av forskergruppen.

– Her har du en forsker som endrer den menneskelige rase, og så har du en YouTube-video som forteller om det uten publisering i et vitenskapelig tidsskrift. Det er nesten surrealistisk, sier Eric Topol, grunnleggeren av Scripps International Research Translational Institute, til den samme avisen.

Videoene kommer få dager før en stor, internasjonal konferanse om genredigering, hvor He Jiankui skal tale. Noen anklager den kinesiske forskeren for å prøve å kuppe konferansen med den dramatiske avsløringen.

Les også:

Kinesiske forskere: – Galskap

Topol reagerer sterkt på at forskerne konkluderer med at det ikke er noen uforutsette endringer i tvillingenes DNA. Topol mener at det er umulig å si hvordan det vil gå når disse tvillingene selv får barn.

– De har brukt dette mektige verktøyet på en skjødesløs måte uten en god grunn, sier Topol.

Kina har lenge vært verdensledende i forskningen på genredigering. Men også i hjemlandet får He Jiankui kraftig kritikk.

– Vi kan bare bruke ordet galskap for å beskrive dette eksperimentet som er utført på mennesker, skriver mer enn 120 kinesiske forskere i et åpent brev som er blitt lagt ut på sosiale medier-tjenesten Weibo, Kinas svar på Facebook. Brevet er blitt oversatt av nettavisen Quartz.

De kinesiske forskerne mener at He Jiankui har utsatt barna for stor risiko for utilsiktede endringer i arvematerialet, samtidig som han har skadet ryktet og utviklingen av biomedisinsk forskning i Kina.

– Pandoras eske er blitt åpnet. Vi må lukke den før vi mister vår siste sjanse. Vi, som biomedisinske forskere, fordømmer alle forsøk på å redigere genene til menneskelige embryoer uten fokus på etikk og sikkerhet, skriver de kinesiske forskerne.

Har holdt forskningen skjult

– Noen av forskerne frykter at han har gått for fort fram og dermed skadet hele forskningsfeltet, sier Sigrid Bratlie, seniorrådgiver i Bioteknologirådet,

– Det er mange grunner til at forskerne reagerer så sterkt, sier Sigrid Bratlie, seniorrådgiver i Bioteknologirådet, til forskning.no.

En av grunnene er at eksperimentet har foregått uten at noen andre har visst om det.

– Han har operert i skjul med null åpenhet rundt prosjektet, forklarer Bratlie.

Til og med universitetet hvor He Jiankui jobber sier de ikke har hatt noen kjennskap til eksperimentet. Sykehuset som ansetter legene som har deltatt i forsøket, sier det samme. De benekter også at barna er født i deres lokaler.

Mange har forventet at CRISPR skulle brukes på en annen sykdom

Den kinesiske forskeren får også kritikk for at han forsøkte å gjøre barna motstandsdyktige mot HIV ved hjelp av genredigering.

Genendringen var bare vellykket i ett av de to embryoene. Han valgte likevel å legge begge tilbake inn i moren, selv om det betyr at den ene av tvillingene må leve med all den risikoen som er knyttet til å få arvestoffet sitt endret, uten noen av fordelene.

I tillegg hadde tvillingene uansett liten risiko for å bli født med HIV, selv om fedrene deres var smittet. Det finnes allerede trygge og gjennomprøvde medisiner som gjør at HIV-viruset ikke klarer å spre seg fra foreldre til barn.

– Mange har trodd at når CRISPR-teknologien først skulle bli brukt på denne måten, ville det handle om at noen skulle slippe å bli født med en alvorlig arvelig sykdom, som for eksempel Huntingtons eller Duchenne, sier Bratlie.

Bratlie tror forskerne likevel har valgt å gjøre HIV-endringen fordi det tidligere er blitt gjort på voksne pasienter ved hjelp av en annen genteknologi.

– Terskelen var ganske lav, sier Bratlie.

Bare tre år siden teknologien først ble prøvd på embryo

Hun tror likevel at mange av de sterke reaksjonene kan forklares med hvor uventet det hele er, og hvor raskt genredigeringsteknologien beveger seg.

– Noen av forskerne frykter at han har gått for fort fram og dermed skadet hele forskningsfeltet, sier Bratlie.

Det er bare tre år siden kinesiske forskere prøvde ut CRISPR-teknologien på menneskeembryo for første gang. Forskerne møtte på store problemer, kun et fåtall av embryoene overlevde lenge nok til å bli forsket på og eksperimentene ble møtt med krass kritikk. Hovedforskeren bak de første forsøkene tok også selvkritikk i et intervju med Nature News samme år.

Derfor trodde mange det samme ville skje da amerikanske forskere publiserte sin studie om genredigering av menneskeembryo i fjor sommer. Det skjedde ikke. De fikk bred støtte av både europeiske og amerikanske vitenskapsorganisasjoner.

– Det vi ser i Kina nå er neste steg i denne utviklingen, mener Bratlie.

Hun mener det er viktig at vi får en god samfunnsdialog om genredigering, selv om dagens lovverk gjør at teknologien ikke kan bli brukt til forskning i Norge.

Les også:

Kinesiske myndigheter vil etterforske

He Jiunkai har ikke bare fått kritikk fra forskerkolleger. Også Southern University of Science and Technology , hvor Jiunkai jobber, har gått langt for å fraskrive seg ansvaret for forsøket.

– Forskningen ble gjort utenfor campus og ble ikke rapportert til universitetet, skriver de på en pressemelding på sine egne nettsider.

Også sykehuset som blir nevnt i videoen fraskriver seg alt ansvar.

– Vi kan forsikre dere om at forskningen ikke ble gjort i vårt sykehus, og babyene ble ikke født her, sier en representant for Shenzhen Harmonicare Women's and Children's Hospital til CNN.

De bekrefter samtidig at to av legene som blir nevnt i rapporten til He jobber ved sykehuset. Sykehuset sier de har satt i gang en intern etterforskning for å finne ut hva som er skjedd.

Kinesiske myndigheter sier også at de vil undersøke hva som har skjedd, og hvordan forskningen er blitt gjort.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus sier ja til observasjon, men ikke til avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Syria: Tyrkisk militærkolonne på vei mot Khan Sheikhoun11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 Jysk-gründer Lars Larsen er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew sier han er forferdet over Epstein-anklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Frp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40 Ropstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34 Svak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27 Zekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01 Durasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul
Siste nytt
13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus sier ja til observasjon, men ikke til avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenSyria: Tyrkisk militærkolonne på vei mot Khan Sheikhoun11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41PengerJysk-gründer Lars Larsen er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew sier han er forferdet over Epstein-anklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30PolitikkFrp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40PolitikkRopstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34PolitikkSvak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27SportZekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01SportDurasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul
Populært