Nei, sofasitting er ikke den nye røyken

Det er ikke bra å sitte for mye stille. Men heller ikke like farlig som røyking, mener en gruppe forskere.
Det er ikke bra å sitte for mye stille. Men heller ikke like farlig som røyking, mener en gruppe forskere. Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe forskere tar et oppgjør med forestillingen om at stillesitting er like helseskadelig som røyking.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det begynte omkring 2010, skriver den kanadiske forskeren Jeff Vallance og kollegaer fra Australia og USA.

Flere medier begynte å trykke saker som fortalte at mange daglige timer på rumpa var like helsefarlig som å røyke. Og i årene som fulgte kom hundrevis av medieoppslag med titler som «sitting er den nye røyken».

Les også: Livsfarlig å sitte stille

Les også: Stillesitting er kanskje ikke så livsfarlig likevel

Vi gikk ikke fri i Norge heller. I de siste åra har både NRK , KK , VG og Hegnar.no publisert lignende overskrifter. Også forskning.no har skrevet at dårlig form er nesten like farlig som sigaretter.

Men er det sant? Kan du like gjerne røyke som å sitte i sofaen?

Dobbel diabetesrisiko i sofaen

Nei og atter nei, mener Vallance og kollegaene, etter å ha tatt en titt på forskningen om røyking og stillesitting.

– Vi underslår ikke risikoen som er assosiert med sitting, skriver forskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mennesker som sitter mye – over åtte timer av sin våkne dag – har nesten dobbelt så høy risiko for å utvikle diabetes 2, sammenlignet med folk som sitter under fire timer om dagen.

De som sitter mest har også mellom 10 og 20 prosent høyere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer og noen typer kreft.

Sagt på en annen måte: I en gruppe på 100.000 av de aller mest stillesittende menneskene ville 610 flere få diabetes hvert år, enn i en tilsvarende gruppe av de mest aktive. Vi ville dessuten få 190 flere dødsfall i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er jo ikke bra. Men dette blekner i forhold til lignende tall for røykere, skriver forskerne.

Fire ganger så høy dødsrisiko

Mennesker som daglig røyker 40 sigaretter eller mer, har over fire ganger så høy risiko for å dø i løpet av året, sammenlignet med folk som aldri har røkt. I en gruppe på 100.000 storrøykere vil det være 2000 flere dødsfall hvert år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Det er høyere risiko for å dø av røyking enn av stillesitting. Foto: Will Burgess / Reuters / NTB scanpix
Det er høyere risiko for å dø av røyking enn av stillesitting. Foto: Will Burgess / Reuters / NTB scanpix

Ser du på alle røykere under ett, er risikoen for å dø i løpet av et år fortsatt nesten tre ganger så høy som for ikke-røykere.

I ei gruppe på 100.000 røykere vil det være mellom 1000 og 1500 flere dødsfall enn i en tilsvarende gjeng ikke-røykere, ifølge Vallance og co.

Les også: Så farlig er det å festrøyke

De skriver videre at beregninger peker mot at samfunnskostnadene ved for mye stillesitting bare er en brøkdel av kostnadene ved røyking.

Videre antyder andre beregninger at den gjennomsnittlige livslengden vil øke med rundt 0,23 år, dersom ingen satt mer enn tre timer om dagen. Dersom alle sluttet å røyke, ville livslengden derimot øke med 2,7 år for menn og ett år for kvinner.

Mer forskning på røyking

Vallance og kollegaene mener det er liten tvil:

Ut ifra kunnskapen vi har i dag, kan stillesitting ikke sammenlignes med røyking. Å sidestille de to uvanene er ikke bare villedende. Det kan også bagatellisere hvor helseskadelig røyking faktisk er, skriver forskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De vedgår likevel at gjennomgangen deres har noen begrensninger. Det finnes for eksempel veldig mye mer forskning på helserisikoen ved røyking, enn ved sofasitting. Kanskje vil bildet endre seg når vi får resultater fra flere studier av sitting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere som sitter stille enn som røyker

En annen sak er at tallene fra undersøkelser av sitting kan være mer usikre. Tida på rumpa er nemlig ofte selvrapportert. Det betyr en betydelig risiko for feilrapportering. Kanskje er det lettere å huske om du røyker, og eventuelt hvor mange sigaretter du pleier å fyre opp, enn å erindre akkurat hvor lenge du satt stille i løpet av dagen eller uka.

Dessuten er svaret på hva som er verst også avhengig av hvordan du setter opp regnestykket.

I 2017 skrev Ulf Eklund, professor ved Norges idrettshøgskole, om problemstillingen i en bloggpost på forskning.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professoren er enig i at sitting ikke er den nye røyken. Men han påpeker at det er betydelig flere mennesker i Norge som sitter for mye på rumpa enn som røyker.

Så i et folkehelseperspektiv kan det være en like stor helsegevinst i å få de inaktive opp av stolen, som å få røykerne til å stumpe siggen.

Referanse:

J. K. Vallance, P. A. Gardiner, B. M. Lynch, A. D’Silva, T. Boyle, L. M. Taylor, S. T. Johnson, M. P. Buman & N. Owen, Evaluating the Evidence on Sitting, Smoking, and Health: Is Sitting Really the New Smoking? American Journal of Public Health, oktober 2018.

Artikkelen ble først publisert av Forskning.no