De tyngste soldatene kommer fra Bygde-Norge

De som skal bli norske soldater blir tyngre, særlig gjelder dette soldater fra Bygde-Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
De som skal bli norske soldater blir tyngre, særlig gjelder dette soldater fra Bygde-Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fersk forskning viser økende BMI hos ungdom på sesjon. De tyngste kommer fra Finnmark, de letteste fra Oslo og Akershus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatene kommer fram i en ny rapport fra Samhandlingsbarometeret i Helse Førde, melder NRK.

– Det er en tendens at bygdefolk er tyngre enn folk i byene, sier John Roger Andersen, som er professor ved senter for helseforskning i Førde. En ny rapport som de har utarbeidet, viser gjennomsnittlig BMI hos ungdom i forbindelse med sesjon.

Blant ungdommene som møtte på sesjon mellom 2014 og 2017, var det flest overvektige i Finnmark, der 31,4 prosent er registrert med overvekt eller fedme. I Nordland var andelen 27,9 prosent. Både i Sogn og Fjordane og i Troms er 26,7 prosent betegnet som overvektige eller med fedme.

Aktuelt: Du kan være kjernesunn med en BMI på 27

Nederst på listen finner vi ungdom fra Akershus og Oslo, der kun 17,8 og 16,3 prosent betegnes som overvektig eller med fedme.

– Vi ser at det er store forskjeller mellom fylkene og landsdelene, hvor de fylkene som ligger lengst unna store byer og har færrest store tettsteder, har størst forekomst av overvekt. Dette er et kjent trekk, og det ser vi er veldig tydelig, sier Andersen til NRK.

– Om en ser på annen forskning for Norge, så ser vi at folket på landsbygda tenderer å være litt tyngre enn befolkningen i byene. Dette har vi sett over en rekke år, og i forskjellige aldersgrupper, sier han.

Aktuelt: Slik regner du ut din egen BMI

Kommunikasjonssjef ved Forsvarets personell- og vernepliktssenter, oberstløytnant Vegard Finberg, forteller at de har et nyansert syn på BMI.

– Forsvaret har satt en øvre grense for BMI på 35. Når det er sagt, er det viktig å påpeke at Forsvaret ser større på det enn bare BMI. Kroppsmasseindeksen alene gir langt fra et riktig bilde av fysisk form og kapasitet. Vi opplever at det er mange i god form som har en høy BMI, samtidig ser vi ungdom i dårlig fysisk form som har lav BMI.

Aktuelt: Slik sjekker du om du er overvektig