En frigjørende trussel

<p>Ryan Whitlow/Unsplash</p>
Ryan Whitlow/Unsplash

I 13 år hjalp p-piller meg med å få bukt med intense menssmerter. I sommer kunne de ha kostet meg livet.

Stemmer: Tika Sofia León
Student i statsvitenskap ved UiO og frilansjournalist

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Jeg er 28 år og har aldri vært alvorlig syk. Jeg har aldri vært innlagt på sykehuset før, aldri vært i en situasjon hvor jeg har vært et prioritert tilfelle. Aldri vært en sånn type pasient. Men det var før onsdag 18. juli i år. Dagen da jeg plutselig fikk hjerneslag.

Dette innlegget er ikke ment som en advarsel mot p-piller. Derimot skriver jeg fordi jeg er forbanna. Forbanna fordi kvinnehelse fortsatt er så nedprioritert.

Ctrl + Alt + Delete

Det var en helt vanlig dag på jobb i klesbutikken jeg jobber i. Jeg var ikke stresset eller sliten, og jeg hadde fått i meg nok mat og drikke i løpet av dagen. Alt var egentlig bra, helt til det ikke var det.

Ut av det blå opplevde jeg å bli helt blank, som et hvitt ark. Det stod helt stille for meg og jeg klarte ikke å komme på noen ord. Det var som om noen hadde hacket seg inn i hjernen min og med ett tastetrykk slettet ordforrådet mitt. Det var ingen i butikken – verken kunder eller kolleger – som fikk med seg at jeg plutselig befant meg i et våkent mareritt.

I tillegg til at ordene forsvant, fikk jeg heller ikke til å fysisk få ut lyd. Jeg følte meg som en gullfisk som gispet etter luft på land, bare at jeg ikke gispet etter luft, men ord. Et hvilket som helst ord.

Det eneste jeg fikk til var å stå rett opp og ned og så vidt klare å åpne munnen uten at det kom noe ut. Ikke et gisp engang.

Jeg så ned på armene og innså at jeg hadde null kontroll over de. Lyset fra spottene i taket ble brått skarpt og irriterende. Jeg ble kvalm og ustø. Det verste var hodepinen. En intens, strålende hodepine på venstre side, som ikke ga slipp før neste dag.

Etter noen minutter fikk jeg tilbake følelsen i armene og klarte å bryte ut av statuetilværelsen og søke tilflukt på lageret. Like brått som jeg ble blank og målløs, fikk jeg tilbake stemmen etter at en kollega spurte om jeg kunne smile til henne. Kort tid etter fikk jeg til å stotre noe som «oi, mistet taleevnen der litt».

Litt viste seg å være et kvarter.

Les kommentaren: Vi har 12 år på å redde klimaet

Til legevakta

Forfjamset, kvalm, svimmel og med intens hodepine, pushet jeg meg til å holde ut de siste 30 minuttene jeg hadde igjen av arbeidsdagen. Det var jo bare en vanlig hodepine, tenkte jeg. Jeg hadde egentlig planlagt å sykle rett hjem etter jobb, men instinktet fikk meg til å ringe min mor og høre om vi kunne møtes.

Kort tid etter at jeg møtte henne og hadde fortalt hva som hadde skjedd, hadde jeg blitt overtalt til å dra til legevakta.

Forfjamset, skjelven og satt ut av hodepinen, forstod jeg fortsatt ikke alvoret. Jeg tror det først begynte å gå opp for meg da jeg kom til legevakta og slapp å måtte vente i timevis på hjelp. Selv legen trodde det bare var snakk om et kraftig migreneanfall og var på vei til å sende meg hjem med noen betablokkere.

Heldigvis ringte han til Ullevål og forhørte seg med en nevrolog.

Det tok 24 timer før legene fant ut av hva som hadde skjedd. Det ble tatt flere nevrologiske undersøkelser, flere glass med blod og en CT som var helt fin. Det var først på MR-bildene som ble tatt dagen etter – fordi nevrologen på Ullevål ville være på den sikre siden – at de fant årsaken.

Legene så på MR-bildene at jeg hadde en liten arrdannelse på venstre side av hjernen. Ett arr som hadde oppstått som følge av det de sa var et lite hjerneslag.

Les kommentaren: Integrering er en investering

P-pillene

Jeg røyker ikke, spiser sunt, trener regelmessig og har et lavt alkoholforbruk. Jeg har ikke et høyt blodtrykk, og med unntak av noen få tilfeller med kjærlighetssorg, har jeg aldri hatt noen problemer med hjertet. Jeg er ikke diabetiker og jeg har ikke engang fylt 30.

Derimot går jeg på p-piller. Rettelse: Gikk på p-piller.

Det første jeg fikk beskjed om etter at arret ble oppdaget, var nemlig å slutte med p-piller. Dette fordi legene lurte på om det kan ha medvirket til at jeg, en ung kvinne som ikke passer inn i noen av risikogruppene for hjerneslag, nettopp hadde fått et lite slag.

Etter flere undersøkelser på Ullevål har legene oppdaget at jeg er en av de 20.000 personene over 18 år i Norge med en medfødt hjertefeil. Ett hull i hjertet som jeg ikke var klar over. Før nå.

Legene konkluderte med at p-pillene mest sannsynlig er årsaken til at jeg fikk blodpropp, men istedenfor å havne i lungene (som tydeligvis er vanlig om man først er så uheldig og får blodpropp av p-piller), har den gått gjennom hullet i hjertet mitt og resultert i hjerneslag.

Jeg visste at blodpropp var en sjelden bivirkning man kunne få av p-piller, men det jeg hadde blitt fortalt, var at faktorer som høyt blodtrykk og røyking også spilte inn. I tillegg hadde jeg også hørt at faren for å få blodpropp av p-piller var størst i løpet av det første året, senere ville det ikke være noe å bekymre seg for.

Les kommentaren: Frps nådeløse rettshjelp

Mannen som norm i medisinen

Jeg hadde gått på p-piller i 13 år da jeg fikk slag, det samme merket i åtte år. Legene har ikke klart å finne ut av hvorfor jeg plutselig fikk blodpropp nå eller hvor i kroppen min den dukket opp.

Jeg tror ikke folk er klar over at mye av vår medisinske kunnskap bygger i hovedsak på mannen som norm. Bare se på grunnforskningen vår, særlig den som gjelder dyreforsøk, hvor en stor del av forskningen fortsatt kun utføres på hanndyr.

Tradisjonelt har det seg også sånn at sykdommer som i størst grad rammer menn, har fått mer oppmerksomhet enn sykdommer der kvinner er i flertall.

Dette fører til at kunnskapen om sykdommer som er mer typiske for kvinner og helseplager som går utover kvinners livskvalitet, fortsatt er mangelfull i 2018. Hodepineforskning, for eksempel, anses som kvinnerelatert og derfor prioriteres det ikke . En annen “kvinnetilstand” er endometriose, som man i dag ofte behandler med å anbefale p-piller.

Det er bare sånn det er å ha mensen

Siden disse små pillene på et sølvbrett ble introdusert for snart 60 år siden, har pillen hatt en enorm betydning for kvinners frigjøring og helse. Også for meg personlig har den betydd mye.

Jeg begynte på p-piller som 15-åring fordi jeg var sterkt plaget av noen intense og lammende menssmerter. Menssmerter som slo meg helt ut i én-tre dager hver måned. Smerter som gjorde at jeg ikke klarte å gjøre noe annet enn å ligge i fosterstilling og gråte.

Jeg har ikke telling på hvor mange ganger faren min kjørte meg til legevakta da jeg var i tidlig tenårene fordi jeg hadde så vondt. Og hver gang ble vi sendt hjem igjen med en nedlatende kommentar om at «det er bare sånn det er å ha mensen».

Hadde det ikke vært for at jeg ønsker å ha muligheten til å få barn en gang i løpet av livet, hadde jeg nok tydd til det drastiske steget å fjernet hele skiten for lengst. Bare røsket ut hele livmoren og begge eggstokkene. Fordi så ille er smertene.

Jeg hørte først om tilstanden endometriose for noen år siden, som mest sannsynlig er det jeg har, men som ikke var en diagnose folk snakket om da jeg var 13 år. Selv i dag er det veldig mange leger som ikke kjenner godt nok til denne tilstanden. Det tar derfor rundt syv år for kvinner i Norge å bli diagnostisert med endometriose.

En vanlig behandling er hormonbehandling. P-piller. Det andre alternativet er kirurgisk behandling, hvor worst case-scenario er hysterektomi – fjerning av livmoren.

Jeg ble som 15-åring anbefalt å begynne på p-piller for å kunne få bukt med menssmertene. Selv om jeg fortsatt var avhengig av å knaske naproxen som om det skulle ha vært godteri for å takle smertene, funket det i det minste for meg mens jeg gikk på p-pillene å ta smertestillende mot smertene.

Den tredje største årsaken til dødsfall i Norge

Det er altså derfor jeg nå er forbanna. Forbanna fordi denne lille pillen som har gitt meg så mye, mest sannsynlig også er årsaken til at jeg i sommer fikk blodproppen som resulterte i hjerneslaget.

Jeg er forbanna over at man ikke prioriterer kvinnehelse, at man ikke forsker mer på det og at den mest anbefalte behandlingsmetoden mot endometriose er å ta en pille som har så mange bivirkninger.

Og apropos bivirkninger, da man forsøkte å utvikle en p-pille for menn for noen år siden, ble forskningen stanset allerede i den andre runden, nettopp på grunn av bivirkningene mennene i forsøket meldte inn.

Lista over bivirkningene mennene i studiet opplevde å få, er likevel bare 1/3 så lang som den lista over de kjente bivirkningene vi i dag vet at kvinner kan få av å gå på p-piller.

En av disse bivirkningene kunne i verste tilfelle ha kostet meg livet i sommer, fordi hjerneslag er den tredje største årsaken til dødsfall i Norge.

Men til tross for at man vet at bivirkningene av p-piller er så mange og kan være så brutale, har man fortsatt ikke prioritert å utvikle en tryggere pille. Det er ikke greit i 2018.

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan
Siste nytt
04:52VerdenDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47NorgeStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37NorgeStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan
Populært