Meny

Forskning: Røyking, høyt blodtrykk og diabetes øker risikoen for hjerteinfarkt mer hos kvinner enn hos menn

Illustrasjon: Sebastian Kaulitzki / Shutterstock / NTB scanpix
Noen av faktorene som øker risikoen for å få hjerteinfarkt, er farligere for kvinner enn for menn, ifølge en ny studie.

Hjerteinfarkt forårsakes når en blodpropp tetter en av kranspulsårene som forsyner hjertet med blod. Flere kjente faktorer gir økt risiko for hjerteinfarkt, eller for å få nye infarkt, dersom du allerede har hatt et.

Menn har større risiko for å rammes av hjerteinfarkt enn kvinner. Men flere studier har antydet at visse risikofaktorer er farligere for kvinner enn for menn.

Britiske forskere har sett nærmere på dette i en ny studie som er publisert i tidsskriftet BMJ.

Der finner de at høyt blodtrykk, diabetes og røyking øker risikoen for hjerteinfarkt hos begge kjønn, men de tre faktorene øker risikoen mer for kvinner enn for menn.

– Spesielt farlig for kvinner

Mer om hjerteinfarkt og risiko:

Hjerteinfarkt rammer menn to til tre ganger hyppigere enn kvinner.

Kvinner får hjerteinfarktet ofte senere i livet enn menn. Hjerteinfarkt før overgangsalderen er svært sjelden hos kvinner.

Det er mer sannsynlig at du får et hjerteinfarkt hvis du røyker, har diabetes, har høyt blodtrykk eller høyt kolesterol i blodet, er overvektig, eller trener lite.

Har du flere i nær familie med hjerteinfarkt før de fylte 60 år, kan dette øke risikoen for at du rammes.

Samtidig er det viktig å huske på at ovennevnte risikofaktorer ikke sikkert forutsier at man kommer til å få et hjerteinfarkt. Det finnes også eksempler på det motsatte, det vil si at individer med lav antatt risiko likevel får et hjerteinfarkt.

Kilde: Helsenorge.no

Overlege og hjertespesialist Wasim Zahid ved Drammen sykehus, som er aktuell med boken «Hjerte for hjertet», mener den ferske studien er god blant fordi den inkluderer nesten en halv million mennesker.

– Det som er spesielt bra her er at over halvparten av deltagerne er kvinner. Det er ikke vanlig i hjertestudier, sier han til ABC Nyheter.

– Studien finner som vi vet fra før, at høyt blodtrykk, røyking og diabetes fører til høyere forekomst av hjerteinfarkt både hos kvinner og menn. Men den viser i tillegg at disse risikofaktorene er spesielt farlig for kvinner.

– Er dette nytt? 

– Fra før vet vi blant annet at kvinner tåler røyk dårligere enn menn. Men denne studien finner at både røyking, høyt blodtrykk og diabetes utsetter kvinner mer for hjerteinfarkt, svarer Zahid.

– Legene må være spesielt på vakt

Ifølge studien som baserer seg på data fra UK Biobank, øker røyking en kvinnes risiko for hjerteinfarkt 55 prosent mer enn det gjør for menn, mens høyt blodtrykk øker kvinners risiko 83 prosent mer enn for menn.

Tilsvarende ga diabetes type 2 en 47 prosent større økning i risikoen for kvinner enn for menn, mens diabetes type 1 økte risikoen for hjerteinfarkt nesten tre ganger så mye for kvinner som for menn.

Les også: – Tredobbel hjerterisiko hos voksne kvinner som får autoimmun diabetes

Studien inkluderer 471.998 mennesker i alderen 40 til 69 år, som fra før ikke hadde hatt hjerte- og karsykdom. I løpet av gjennomsnittlig syv år, hadde 5081 mennesker (29 prosent kvinner) sitt første hjerteinfarkt. Dermed var var det 7,76 per 10.000 kvinner som fikk hjerteinfarkt, mens forekomsten var 24.35 per 10.000 menn.  

Hjertespesialist Zahid forklarer at studien dermed også bekrefter at forekomsten av hjerteinfarkt er betydelig høyere hos menn enn hos kvinner. Men kvinner har en tendens til å ta igjen med alderen, de får hjerteinfarkt oftere med økt alder.

– Budskapet er at legene må være spesielt på vakt når de har eldre kvinnelige pasienter som røyker, har diabetes eller høyt blodtrykk. Legene må ta spesielt godt vare på hjelpe dem og hjelpe dem med å slutte å røyke, å gå ned i vekt og med å normalisere blodtrykket. Det vil forebygge hjerteinfarkt, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Akutt forurensning kan doble risikoen for hjerteinfarkt

Helse og livsstil
Populært