Den nye fastlegen kommer enten hjem til deg, eller videochatter med deg

Hjemmelegene flytter legekonsultasjonen fra fastlegekontoret til hjemme hos pasienten. Foto: Åsmund Holien-Mo
Hjemmelegene flytter legekonsultasjonen fra fastlegekontoret til hjemme hos pasienten. Foto: Åsmund Holien-Mo

Nye legetjenester høster både kritikk og skryt fra ekspertene.

Private aktører prøver å gjøre noe med måten vi møter leger på. Hjemmelegene sender leger hjem til pasienter, og KRY prater med dem på videoanrop.Felles for tjenestene er at de leter etter nye løsninger for brukerne i helsesektoren.

De mener det er enklere og bedre for pasienten å få legen hjem, eller gjennom videokonsultasjon, mens andre mener at fastlegens kunnskap om den spesifikke pasienten, og fysiske undersøkelser, ikke kan erstattes av fremmede leger og videoanrop.

– Fysisk undersøkelse kan ikke erstattes

Petter Brelin er fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin. Han er skeptisk til KRY, som videochatter med pasientene.

Petter Brelin, fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin. Foto: Liv B. Johannessen
Petter Brelin, fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin. Foto: Liv B. Johannessen

– Jeg ville holdt meg langt unnaKRY, sier han, og fortsetter:

– Som lege ville jeg ikke følt meg trygg på å stille en diagnose over video. Det blir rett og slett et for dårlig grunnlag.

Liselotte Lunde, presseansvarlig i KRY, mener dagens teknologi er kommet langt nok for videokonsultasjoner.

– Video gir et godt nok inntrykk av pasienten. I tillegg gjør vi en grundig symptomkartlegging før konsultasjonen, sier hun.

Les også: Midjemålet avslører hvor usunn du er

– Kommer ikke utenom utviklingen

Også Lommelegen tilbyr videokonsultasjon med lege. Daglig leder Charlotte Lunde understreker at de er restriktive med å skrive ut resepter, og ikke skriver sykemeldinger.

– Jeg er enig i at videochat ikke er tilstrekkelig for en rekke medisinske problemstillinger, men det er et godt supplement. Jeg er enig i noe av kritikken, men mener det er bedre å være med på utviklingen med en faglig etisk standard, enn å sitte på gjerdet, sier hun og fortsetter:

– Denne utviklingen kommer vi ikke utenom.

Lunde i Lommelegen mener videochat er en etterlengtet tjeneste for pasientene.

– De har mange spørsmål, og søker opp egne symptomer og sykdommer på nett. De ønsker i større grad svar på spørsmål så fort som mulig, sier hun.

Hun har ingen ambisjoner om å erstatte fastlegen, og mener fremdeles de gjør den viktigste jobben.

Les også: Catrin Sagen om voksen kjærlighet: Derfor er den annerledes

40 «fikk» lungebetennelse - halvparten hadde det ikke

Liselotte Lunde, presseansvarlig i KRY. Foto: KRY
Liselotte Lunde, presseansvarlig i KRY. Foto: KRY

Fastlege Brelin mener KRY-legene som utfører videokonsultasjonene er upresise. Han viser til tidsskriftet Läkärtidningen i Sverige, som skriver at 24 av 40 som fikk diagnosen lungebetennelse av en KRY-lege, egentlig ikke hadde det. Og at de gir for mye antibiotika.

Liselotte Lunde i KRY mener de er restriktive på utskriving av medisin og sykemelding.

– Vi skal ikke være noen sykemeldingssentral, og er strenge på å gi dette. I tillegg diagnostiserer vi ikke nedre luftveisinfeksjoner (blant annet lungebetennelse, journ.anm.) i Norge, sier hun.

Les også: Dette bør du IKKE fikse selv

– Hjemmelegene mangler oppfølging

Fastlege Brelin har ikke like sterke protester mot Hjemmelegene, som drar hjem til pasientene og gjør en fysisk undersøkelse. Så lenge de gjør en grundig nok jobb.

– Det de mangler er oppfølging. Også er det ikke alle som har råd til det, sier han.

Han innrømmer at det nok kan være enklere for brukeren å få en lege på besøk hjem en kveld når det trengs, enn å vente en uke på time hos fastlegen. Men står fast på at fastlegen har det beste grunnlaget for å behandle pasienten.

(Saken fortsetter under)

Den nye tjenesten vil besøke pasientene hjemme. Foto: Åsmund Holien-Mo
Den nye tjenesten vil besøke pasientene hjemme. Foto: Åsmund Holien-Mo

Tanken med fastlegeordningen er at den samme legen skal kunne følge opp pasienten over tid, få kjennskap til tidligere sykdom, medisin og reaksjoner på medisin. På det grunnlaget skal diagnostiseringer eller henvisninger være velinformerte.

Kunnskapen en fastlege har om pasienten er viktig for å kunne gi god nok behandling. Trenger man oppfølging av en sykdom er fastlegen best, sier han.

Vil hjelpe med de små tingene

– Kjennskap til pasienten over tid er viktig, og der gjør fastlegen den viktigste jobben. Vi hverken kan eller vil erstatte fastlegen, sier Nicolai Skarsgård, daglig leder i Hjemmelegene, og fortsetter:

Vi kan hjelpe med mindre ting en søndagskveld, eller når fastlegen ikke har ledig time.

Samtidig mener Brelin at også de små tingene skal behandles av fastlegen, for å kunne danne et helhetlig bilde.

(Saken fortsetter under)

Nicolai Skarsgård, daglig leder i Hjemmelegene. Foto: Åsmund Holien-Mo
Nicolai Skarsgård, daglig leder i Hjemmelegene. Foto: Åsmund Holien-Mo

– Våre leger er opptatt av å sikre god oppfølging, og besøker ofte samme pasient flere ganger, skyter Skarsgård inn, og legger til at de ønsker å være med i refusjonsordningen.

Les også: Dette er helsegevinstene ved å få nok stillhet

Digitalisering og innovasjon

Både Skarsgård i Hjemmelegene og Lunde i KRY mener deres tjenester henger bedre med i tiden enn det offentlige helsevesenet har klart.

Særlig med tanke på digitalisering.

– Helsevesenet har ikke klart å henge med, og det er viktig å slippe til nytenkere fordi vi kan være en brikke i løsningen. Dette er vårt forsøk på å modernisere og tenke nytt om legetimer, sier Skarsgård.

Han mener dagens definisjon på en fastlege og legevakt ikke legger godt nok til rette for nyskaping i primærhelsetjenesten.

– Legene våre sier de føler det digitale toget går, og at de vil være med. Mange har ambisjoner om å utvikle det offentlige helsevesenet, forteller Lunde i KRY.

(Saken fortsetter under)

Man trenger ikke forlate sofaen for å snakke med en lege i KRY. Foto: KRY
Man trenger ikke forlate sofaen for å snakke med en lege i KRY. Foto: KRY

Brelin i Allmennmedisinforeningen forteller at fastleger allerede tilbyr både nettbestilling og e-konsultasjoner allerede.

– Nå har vi gått sammen med myndighetene for å få videokonsultasjoner som nasjonal tjeneste. Jeg oppfatter norsk helsevesen som langt framme, og som raske med å ta i bruk ny teknologi, sier han.

Han legger til at videokonsultasjonen bør være med fastlegen som kjenner pasienten.

Les også: Det er en grunn til at tilstanden kalles «den stille morderen»

Vil hjelpe fastlegene

Lunde i KRY, mener deres videotjenester kan være et supplement til fastlegene.

Slik ser KRY-appen ut. Foto: KRY
Slik ser KRY-appen ut. Foto: KRY

– I dag står fastlegeordningen i en krise. Det er vanskelig å få time, og da er KRY en god løsning. Vi kutter i køene hos fastlegen og på legevakten, hevder hun.

Fastlege Petter Brelin er uenig:

– Det ser ikke ut til at KRY kutter i hverken fastlege- eller legevaktkøene. Undersøkelser viser at det ikke hjelper, sier han.

Undersøkelsene han viser til er gjort i Sverige, hvor KRY startet sin virksomhet.

– Disse tjenestene ber ofte pasienten om å gå til fastlegen for oppfølging, dermed belaster de fastlegene enda mer, hevder Brelin.

Les også: Å tte tips som gjør deg til suksess i eget hode

Mener fastlegene har noe å lære

Geir Godager har forsket på fastlegeordningen i mange år, og er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo (UIO). Han mener fastlegene kan lære noe av Hjemmelegene og KRY.

Geir Godager, førsteamanuensis ved UIO, har forsket på fastlegeordningen i mange år. Foto: UIO
Geir Godager, førsteamanuensis ved UIO, har forsket på fastlegeordningen i mange år. Foto: UIO

– Dette er et nytt produkt som pasientene ønsker. De leverer noe annet enn fastlegen. Det kan være en innovasjon som gir pasientene noe mer, bedre eller annerledes enn før, mener han, og fortsetter:

– Jeg synes det er rart at de som er høyt på banen for å kritisere dette, er de samme som sier at fastlegene er overarbeidet.

Han tror tjenestene i utvalgte situasjoner kan havne i konkurranse med fastlegen, men ser ikke på dette som utelukkende negativt.

– Hvis man bor i en liten kommune med få leger å velge mellom, så kan fastlegene og de nye tjenestene havne i konkurranse. Det kan motivere fastlegene til å tenke nytt om hva de leverer, mener Godager.

KRY og Hjemmelegene

Hjemmelegene sender leger hjem til pasienter. De har med legekoffert og kan gjøre enkle undersøkelser. De kan komme i løpet av dagen eller kvelden, og det koster 1290 kroner for en konsultasjon.

KRY tilbyr videokonsultasjon med lege. Man fyller ut et skjema i appen, og får et videoanrop med en lege som kan stille diagnoser, skrive resepter og kortere sykemeldinger. Konsultasjonene koster maks 350 kroner.

Saken er opprinnelig publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Siste nytt
16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Populært