Hvorfor har man ikke et godt ord for kvinnelig onani?

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Nappe løken, stille Anders, dra’n, dra skinnet, runke… Kjær aktivitet har mange navn for de som har en penis, men hvorfor finnes det ikke noe godt, norsk ord for onani når du har en vulva?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Carina Elisabeth Carlsen
Kroppspositivist, blogger og spaltist

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Onani for oss med en vulva har, og er til dels fortsatt, langt mer tabu enn onani der det inkluderer en penis. Det har ikke en gang noe eget ord, og jeg savner derfor et godt norsk ord for å onanere.

Å onanere har en klinisk og kald klang over seg. Ikke at jeg nødvendigvis har et kjempebehov for å fortelle folk når, hvor og hva, men jeg mener at det faktum at vi mangler et godt ord for vulva-runk, sier sitt om holdninger til en kjønnsdelt seksualitet.

Mange bruker betegnelsen «å fingre» når de først skal snakke om onani med vulva, men tanken fyker her raskt til å stikke fingrene inn i noe. Det er det jo ikke alle som liker. Med da er heller ikke den svenske versjonen «klittra», som på norsk blir noe ala «å klittre», spesielt god heller, siden den handler om å stimulere klitoris.

Ikke at det alltid har vært lett for menn heller oppigjennom, med kyskhetsbelte, krav om å spise kneip for en mindre syndig livsstil, skyld, synd og skam, men de har nå i hvert fall fått noen gode ord for når de skal polere sverdet.

Den skumle kvinnelige seksualiteten fikk sitt inntog først på 1700-tallet. Før den tid var kvinnen et seksuelt vesen, som ikke bare var likestilt med den mannlige seksualiteten – den overgikk til og med den til tider. Faktisk finnes det jordmorbøker fra senmiddelalderen som kan fortelle at kvinner kunne bli syke av å ikke få seksuell tilfredsstillelse og nærhet. Dermed måtte altså jordmor trå til, ved å smøre inn den syke med olje eller talg, og massere den syke kvinnens underliv til hun fikk forløsning.

På 1700-tallet derimot, begynte man å bygge hus med mange rom og korridorer, og man gikk fra store familier der alle visste alt om alle, til lukkede og private hjem. Og med det ble også kvinnene mer lukkede og private. Å være offentlig kvinne den gangen, var det samme som å være prostituert. Det var altså bare offentlige mennesker, menn og prostituerte, som hadde sexlyst – noe som jo sammenfaller med holdninger vi fortsatt har i 2018.

Da jeg var rundt 14 år, og hadde seksualundervisning på skolen sent på 90-tallet en gang, husker jeg at vi snakket om å onanere. Onani var absolutt ikke noe fremmed for min del, men måten alle jentene reagerte på når det ble tatt opp som tema, førte til en enorm skamfølelse. Ifølge dem var det bare ekle og perverse mennesker som bedrev den slags, og der sto jeg, da, og falt plutselig i den kategorien. Det ødela mye for mitt fremtidige sexliv, både med meg selv og andre. Jeg ble kvalm ved tanken på å være kåt, og ikke minst skammet jeg meg nådeløst de gangene jeg falt for fristelsen.

Med andre ord – var du kåt, var du ikke en skikkelig kvinne, fordi kvinner skulle være søte og yndige.

Samtidig som jeg lærte at onani var det verste man kunne gjøre, så jeg min første pornofilm, og jeg kan ikke akkurat si at disse to synspunktene sammenfalt. Med det lærte jeg at en kvinne skal både være en hore og en Madonna, to ytterpunkter som ikke er så lette å kombinere.

På 1880-tallet var det å være kåt ansett som å være hysterisk, og bortsett fra at man trodde at livmoren var løs (og at man i noen tilfeller fjernet den), er ikke det så langt unna hvilke holdninger vi har i dag, nærmere 150 år etter. Sinte kvinner med meninger, får ofte beskjed om at de er hysteriske, må roe nepa si, og bare få seg noe, så går det nok over. Kvinner som er kåtere enn menn anses som nymfomane, og noe feil. For å kurere hysteriene den gangen, gikk man gjerne til lege for å få massert underlivet, altså å bli onanert av legen sin, og selv om jeg har et veldig godt forhold til min lege, er jeg i grunnen glad vi har fått vibratoren på markedet.

Det er altså ikke bare-bare å ha en seksualitet, ei heller å skulle ha en hyrdestund med seg selv.

Men tilbake til selve kjernen i dette innlegget: hva ville være et godt ord for vulva-onani? Med tanke på at vi er mange i dette samfunnet som bryter med det tradisjonelle bildet av kjønn, er det viktig å ha et ord som ikke er kjønnet. I tillegg er det mange måter å tilfredsstille en vulva på, og bør derfor ikke være noe kun forbeholdt hverken klitoris eller vagina.

Personlig foretrekker jeg å stikke hånda i glitterboksen, men jeg sender med dette stafettpinnen videre til Sex og Samfunn. Vi trenger et godt, dekkende og vulvavennlig ord for det å gnukke, ta på seg selv, dille med dusken og rote i arkivet!

Og for deg som synes seksuell helse er like spennende som meg, finner NYT-festivalen sted på Litteraturhuset 9.-10-.november!

Personvernpolicy