Advarer mot Gunhild Stordalens matråd: – Vi er ikke skapt for å leve slik
Gunhild Stordalen mener plantebasert mat er framtiden. Det er ikke professor Birger Svihus enig i.
Det har lenge vært diskutert om et vegansk kosthold er veien å gå eller ikke. Flere og flere velger å bli veganere. Samtidig har vi aldri spist så mye kjøtt som nå.
Birger Svihus, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), advarer mot at vegansk kosthold kan resultere i mangelsykdommer.
– Vi er ikke lagd for å ha et vegansk kosthold. For 100 år siden hadde du blitt syk og sannsynligvis dødd på grunn av mangelsykdommer om du over lang tid hadde latt være å spise kjøtt, egg, sjømat og melk, sier han til Dagbladet.
Et vegansk kosthold betyr at man ikke spiser kjøtt, fisk, egg, melk eller noe annen mat som stammer fra dyr, mat som står for mye næring det er vanskelig å erstatte, ifølge forskere.
Gunhild Stordalen på sin side, er positiv til et plantebasert kosthold.
– Noe av grunnen til at jeg føler meg så bra, og kan arbeide som normalt, tror jeg skyldes at jeg har gått over til bare å spise plantebasert. Eller så plantebasert som mulig uten å gjøre helsekompromisser, sier hun til NRK.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Vi er i ferd med å spise opp planeten vi bor på
Struma, anemi og svakhet
Det Stordalen anbefaler er som følger:
Spis ekte mat, ikke for mye og for det meste planter.
Svihus er enig i at det å spise grønnsaker er sunt, spesielt fordi de inneholder en rekke viktige stoffer, samtidig som de inneholder lite energi i form av karbohydrater eller fett. Men han sier at også animalske matvarer inneholder mange viktige stoffer. Spesielt næringsstoffene som finnes i fisk, egg og melk er det krevende å få nok av som veganer, ifølge professoren.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Uten disse næringsstoffene er det to typiske sykdommer som høyst sannsynlig ville dukket opp: Struma, som følge av jodmangel, anemi og generell svakhet, som følge av blant annet lav oksygentransportkapasitet. Begge som følge av mangel på jern og/eller B12, sier han til Dagbladet.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan legger til at beinskjørhet og beindeformiteter som følge av mangel på vitamin D også ville blitt utbredt.
Les også: – Benskjørhet trenger ikke finnes
Fullverdig med kosttilskudd
Leder Samuel Rostøl i Norsk vegansamfunn aksepterer Svihus påstand om at vi ikke er skapt for et vegansk kosthold. Han forklarer at gjennom moderne vitenskap, gir vitamintilskudd oss nå muligheten til å dekke alle behov dersom man velger et vegansk kosthold.
Avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet er enig i at veganere har behov for tilskudd. Hun påpeker at også vanlig kosthold kan bli mangelfullt.
– Om et kosthold er sunt eller ikke avhenger av hvilke matvarer vi velger, hvordan disse kombineres og hvor ofte vi spiser dem. Helsedirektoratet anbefaler å begrense inntak av kjøtt, spise fisk og ha et mer plantebasert kosthold, sier Øien til Dagbladet.
Artikkelen fortsetter under annonsenEndret kosthold etter utfordring
I 2013 grunnla Stordalen EAT Foundation, en organisasjon som jobber for å endre folks spisevaner til det bedre.
Utgangspunktet for at Stordalen endret kosthold, var at hun og administrerende direktør i EAT, Alessandro Demaio, skulle forsøke å leve bare på plantebasert kost i én måned. Denne utfordringen resulterte i en varig endring av kostholdet.
– Personlig følte jeg meg bedre - og opplevde at folk kommenterte at jeg hadde mer energi. Da tenkte jeg at jeg ikke så noen grunn til å gå tilbake, fortalte Stordalen til VG.
På Instagram legger Stordalen derimot ikke skjul på at det kan være utfordrende å kun spise bare plantebasert til tider. Derfor kaller hun seg ikke for veganer, men for flexiveganer.
Les også: