Advarer mot Gunhild Stordalens matråd: – Vi er ikke skapt for å leve slik

Gunhild Stordalen holder tale under åpningen av EAT Stockholm Food Forum 2018.
Gunhild Stordalen holder tale under åpningen av EAT Stockholm Food Forum 2018. Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gunhild Stordalen mener plantebasert mat er framtiden. Det er ikke professor Birger Svihus enig i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har lenge vært diskutert om et vegansk kosthold er veien å gå eller ikke. Flere og flere velger å bli veganere. Samtidig har vi aldri spist så mye kjøtt som nå.

Birger Svihus, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), advarer mot at vegansk kosthold kan resultere i mangelsykdommer.

– Vi er ikke lagd for å ha et vegansk kosthold. For 100 år siden hadde du blitt syk og sannsynligvis dødd på grunn av mangelsykdommer om du over lang tid hadde latt være å spise kjøtt, egg, sjømat og melk, sier han til Dagbladet.

Et vegansk kosthold betyr at man ikke spiser kjøtt, fisk, egg, melk eller noe annen mat som stammer fra dyr, mat som står for mye næring det er vanskelig å erstatte, ifølge forskere.

Gunhild Stordalen på sin side, er positiv til et plantebasert kosthold.

– Noe av grunnen til at jeg føler meg så bra, og kan arbeide som normalt, tror jeg skyldes at jeg har gått over til bare å spise plantebasert. Eller så plantebasert som mulig uten å gjøre helsekompromisser, sier hun til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vi er i ferd med å spise opp planeten vi bor på

Struma, anemi og svakhet

Ernæringsprofessor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Foto: nmbu.no
Ernæringsprofessor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Foto: nmbu.no

Det Stordalen anbefaler er som følger:

Spis ekte mat, ikke for mye og for det meste planter.

Svihus er enig i at det å spise grønnsaker er sunt, spesielt fordi de inneholder en rekke viktige stoffer, samtidig som de inneholder lite energi i form av karbohydrater eller fett. Men han sier at også animalske matvarer inneholder mange viktige stoffer. Spesielt næringsstoffene som finnes i fisk, egg og melk er det krevende å få nok av som veganer, ifølge professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uten disse næringsstoffene er det to typiske sykdommer som høyst sannsynlig ville dukket opp: Struma, som følge av jodmangel, anemi og generell svakhet, som følge av blant annet lav oksygentransportkapasitet. Begge som følge av mangel på jern og/eller B12, sier han til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at beinskjørhet og beindeformiteter som følge av mangel på vitamin D også ville blitt utbredt.

Les også: Benskjørhet trenger ikke finnes

Fullverdig med kosttilskudd

Det dukker stadig opp flere og flere spisesteder som serverer vegansk mat. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Det dukker stadig opp flere og flere spisesteder som serverer vegansk mat. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Leder Samuel Rostøl i Norsk vegansamfunn aksepterer Svihus påstand om at vi ikke er skapt for et vegansk kosthold. Han forklarer at gjennom moderne vitenskap, gir vitamintilskudd oss nå muligheten til å dekke alle behov dersom man velger et vegansk kosthold.

Avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet er enig i at veganere har behov for tilskudd. Hun påpeker at også vanlig kosthold kan bli mangelfullt.

– Om et kosthold er sunt eller ikke avhenger av hvilke matvarer vi velger, hvordan disse kombineres og hvor ofte vi spiser dem. Helsedirektoratet anbefaler å begrense inntak av kjøtt, spise fisk og ha et mer plantebasert kosthold, sier Øien til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Endret kosthold etter utfordring

I 2013 grunnla Stordalen EAT Foundation, en organisasjon som jobber for å endre folks spisevaner til det bedre.

Utgangspunktet for at Stordalen endret kosthold, var at hun og administrerende direktør i EAT, Alessandro Demaio, skulle forsøke å leve bare på plantebasert kost i én måned. Denne utfordringen resulterte i en varig endring av kostholdet.

– Personlig følte jeg meg bedre - og opplevde at folk kommenterte at jeg hadde mer energi. Da tenkte jeg at jeg ikke så noen grunn til å gå tilbake, fortalte Stordalen til VG.

På Instagram legger Stordalen derimot ikke skjul på at det kan være utfordrende å kun spise bare plantebasert til tider. Derfor kaller hun seg ikke for veganer, men for flexiveganer.

Les også:

Gunhild Stordalen oppfordrer til global matdugnad

– Økt kjøttkonsum vil ødelegge miljøet