Lotte lever med kreft: – Livet blir aldri som du har tenkt uansett

Lotte Klittby har hatt kreft i fem år. – Jeg vet jeg aldri vil bli frisk og at jeg må gå på medisiner så lenge jeg lever, forteller hun.
Lotte Klittby har hatt kreft i fem år. – Jeg vet jeg aldri vil bli frisk og at jeg må gå på medisiner så lenge jeg lever, forteller hun. Foto: Tone Helene Oskarsen

– Jeg skulle jo ønske jeg ikke hadde kreft. Men for meg har det også ført med seg mange fine ting, sier Lotte Klittby som har hatt kreft i fem år.

– Det høres jo kanskje litt flåsete ut når jeg sier det sånn, for det er jo ikke akkurat kjekt å ha kreft, sier Lotte Klittby og smiler.

Den svenske kvinnen, som har levd størsteparten av sitt voksne liv i Stavanger, sitter i sofaen i huset hjemme på Storhaug.

Håret er kort som et resultat av behandlinger og medisiner, og på venstre arm har hun en støttestrømpe for å hindre at armen skal hovne opp på grunn av lymfødem. Hun er litt trøtt som følge av medisinene hun går på, men har i stor grad sluppet unna senskader etter kreftbehandling.

– Ja, jeg har jo mistet brystene, da. Men det telles kanskje ikke som senskade. Det er vel heller en konsekvens, sier hun og ler, før hun legger til:

– Galgenhumor er viktig for meg. Å kunne le av elendigheten, liksom.

Les også: Håper å samle inn en halv million kroner

– Ikke bare elendighet

Men det er langt fra bare elendighet i livet hennes. Faktisk føler hun at det har kommet noe godt ut av sykdommen.

– Jeg skulle jo ønske jeg ikke hadde kreft. Men for meg har det også ført med seg mange fine ting. Jeg har lært meg å leve i nuet og sette pris på de små tingene på en måte jeg ikke gjorde da jeg var frisk. Jeg er så glad i de helt vanlige tingene, for det er virkelig så mye å være glad for, sier hun.

Les også: Vil etablere nytt kreftsenter i Stavanger (RA+)

Ingen vits i å spekulere

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner, og bare i 2016 fikk 3371 kvinner brystkreft. Oktober er Rosa sløyfe-måneden, en måned som retter oppmerksomheten mot denne kreftformen for å vise solidaritet, spre informasjon, øke kunnskapen og støtte brystkreftforskning. I år ble aksjonen arrangert for 20. gang, og årets tema er senskader, som minst én av tre kvinner sliter med etter behandling. Siden 1999 er det bidratt med over 220 millioner kroner til Rosa sløyfe-aksjonen.

På Storhaug forteller Lotte om hvordan det påvirket henne for fem år siden da hun fikk påvist brystkreft, men hvordan hun nå ikke lenger er redd for døden. Det fantastiske teamet på Brystkreftavdelingen ved SUS, med Marius Stensland i spissen, har vært, og er, en veldig viktig del i den prosessen.

Les også: Skaper møteplass for kreftrammede

Endret synet på livet

Hun forteller også om hvordan hun, for det meste, klarer å la være å tenke på alt det negative, og hvordan diagnosen på mange måter har endret hele hennes syn på livet.

– Det er ingen vits i å spekulere i ting jeg ikke vet svaret på, eller ting som, forhåpentligvis, ligger langt fram i tid. Så det er bare å legge vekk de tankene, for de leder ingen steder. Jeg velger å være her og nå i stedet. Jeg kan ikke gjøre noe med at jeg har kreft, men jeg kan velge hvordan jeg forholder meg til det, sier hun.

– Livet er her og nå, deg og meg i sofaen. Små øyeblikk. Det som skjedde i sta har vært, og hva som skjer i morgen vet jeg ikke noe om.

Hun får ofte kommentarer på at hun takler livet med sykdom på en positiv måte. Men hun har alltid vært en optimist – det er bare sånn hun er.

Men hun har også opplevd mørke stunder. Blant annet da hun fikk diagnosen for snart fem år siden. Da slet hun med en følelse av maktesløshet. I tillegg var hun redd for å dø, og hun beskriver det som grusomt å kjenne hvordan «det kryper i hele kroppen».

Les også: – Hadde det ikke vært for kreftforskning, ville jeg ikke levd i dag

– Det er jo veldig tungt når du får en diagnose du ikke kan gjøre noe med. Du føler deg ganske hjelpeløs, og det er ingen god følelse å ha. Det hadde vært veldig tungt om jeg ikke hadde klart å komme meg ut av det, men det jeg har lært er at når jeg blir trist og ting blir mørkt, så tillater jeg meg selv å være der. Jeg setter på musikk og gråter og får det ut. Jeg er ikke sint, og jeg synes ikke det er riktig å bruke ordet «urettferdig». Når ting blir mørkt kjenner jeg mest på en sorg, men sorg er ikke en farlig følelse. Dessuten tror jeg det bare er sunt å gråte litt, sier hun.

Les også: Hvordan skulle de forberede barnet sitt på at pappa kan dø?

– Vet jeg aldri vil bli frisk

– Nå har jeg hatt kreft i fem år, og jeg har lært meg å leve med det. Det er jo en del av livet til veldig mange, og jeg ønsker å vise at det går an å leve et fint liv selv om du har kreft, legger hun til.

Klittbys sykdom startet i høyre bryst, før det spredte seg til lymfeknutene på venstre side.

Senere utviklet det seg til kreft i huden.

– Jeg vet jeg aldri vil bli frisk og at jeg må gå på medisiner så lenge jeg lever. Foreløpig holder kreften seg «utenpå» kroppen, men jeg har fått beskjed om at det kommer til å komme inn i kroppen etter hvert. Men jeg må jo bare ta én dag av gangen.

Klittby jobber 60 prosent med administrasjon i firmaet Hey-Ho Let’s Go, og hun roser arbeidsgiver og kolleger for støtte og tilrettelegging på arbeidsplassen.

– Jeg er så heldig at jeg får lov til å styre dagene mine selv, og jeg kan komme og gå som jeg vil, sier hun, og forteller at hun hele tiden har vært åpen med sine kolleger om sykdommen.

– Jeg vet at de tenker på meg og er med meg i dette, og det er veldig godt å ha den støtten. Jeg er veldig takknemlig, for det er jo ikke en selvfølge å ha en arbeidsgiver som er så velvillig innstilt, sier hun.

Les også: Gir 127 millioner til kreftforskning

Undersøkelse

Ifølge en undersøkelse blant Brystkreftforeningens medlemmer i 2018, kom det fram at en av tre som får senskader etter brystkreft har falt ut av arbeidslivet. Videre sier 71 prosent at arbeidsgiver har vist forståelse for nedsatt arbeidsevne, men bare 58 prosent forteller at arbeidsgiver har tilrettelagt.

34 prosent opplever at arbeidsgiver ikke har tilrettelagt i det hele tatt, og en av tre (33 prosent) har vært helt åpne til både arbeidsgiver og kolleger om senskadene.

Så lenge Lotte føler seg som nå er det uaktuelt å ikke jobbe. Hun mener bestemt det holder henne litt friskere, og hun synes det er deilig å kunne leve et normalt liv.

– Jeg har relativt mye energi, jeg har ikke vondt noe sted og hjernen fungerer som den skal. Så jeg vet ikke helt hva jeg skulle gjort hvis jeg ikke fikk jobbet. Jeg har vært heltidssykemeldt tidligere, og da trengte jeg det virkelig, men nå hadde det ikke vært bra å bare være hjemme, sier hun.

Les også: Flere kan slippe cellegift

Rekker ikke tenke på sykdommen

Jobb er også et slags «fristed», forteller hun. Der er det så travelt at hun ikke rekker å tenke på at hun er syk. Og hun er glad for at hun ikke blir behandlet som en pasient av kollegene.

– Jeg er jo ikke kreft. Jeg har kreft, men den henger liksom bare på. Jeg vil jo ikke definere meg som kreft. Det er ikke det at jeg fortrenger det, men den bare er der, liksom. Og når den først er der vil jeg gjøre det beste ut av det, og leve så mye jeg kan, sier hun.

– Livet blir kanskje ikke helt som du hadde tenkt når du får denne sykdommen. Men livet blir jo aldri som en hadde tenkt uansett, sier hun og smiler.

Artikkelen ble først publisert av Dagsavisen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 USAs sentralbank senker styringsrenta20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Student skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause
Siste nytt
20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgeStudent skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause
Populært