Det handler om fettforakt, ikke bekymring for noens helse

Foto: Privat
Foto: Privat

Som tjukk kroppsaktivist er kanskje et av de argumentene jeg hører oftest, at vi ikke må normalisere overvekt. Men i selvhatets tidsalder spør jeg – hvorfor ikke?

Stemmer: Carina Elisabeth Carlsen
Kroppspositivist, blogger og spaltist

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Jeg kan være tilbøyelig til å forstå tankegangen bak hvorfor vi ikke må normalisere overvekt, og jeg sier heller ikke at det nødvendigvis er bare positive ting ved å være tjukk, men hvor går grensa for hva som er en akseptert tjukkas, og hva som ikke er det? Vi bærer jo tross alt kroppen vår ulikt, vekta ulikt, vi tåler ulikt, så hvordan kan man, med fakta i ryggen, og ikke bare antagelser, se på noen at de har en dårlig helse?

Det er mye etikk i denne debatten som må tas hensyn til og mener man skal ha i bakhodet at det i mange tilfeller handler om psykisk helse, og at det er ulike grunner til at man har havnet der man har. Det er jo ikke sånn at man setter seg ned og bestemmer seg for å bli tjukk. Det læres vi opp til at er det verste du kan være, så det er det jo ingen som vil.

Oppigjennom mitt liv som tjukk har jeg møtt mange fordommer og beskrivelser av min kropp. Noen mener jeg er innafor, andre mener jeg er langt over grensen. Altså er hva som er «akseptabelt tjukk» hos folk i gata, er individuelt.

Jeg lurer derfor på hva slags mennesker det er som gir seg selv retten til å stå der som en bøddel og si «deg, deg, ikke deg, deg…». På hvilket grunnlag? Det de aller fleste av oss vet om helse, kommer gjerne fra kommentarfelt og artikler i diverse avsier, som igjen vier seg til det som er garantert å skape overskrifter. Er det ingen som stopper opp og tenker litt lengre enn nesetippen? Og om man ikke liker tanken på tjukkhet, bør man i det minste huske at det er mennesker det er snakk om. Mennesker man altså mener ikke skal normaliseres. Dette handler om fettforakt, og ikke om bekymring overfor noens helse.

Hva da med sykelige undervektige? Dette er en gruppe mennesker det sjelden snakkes om som problematisk, men som vi heller føler en enorm omsorg for.

Anoreksia er en høystatussykdom, som vi ofte forbinder med tynne, små jenter. Og det er absolutt en gruppe vi skal ha omsorg for, men hva med bulimikere? Eller overspisere? Vi føler ikke den samme omsorgen for tjukke folk, og går bare utifra at det handler om manglende selvkontroll. Mange nekter å godkjenne overspising som en spiseforstyrrelse, og emner det handler om å bare la være å kjøpe den posen med potetgull, men her har jeg lyst til å problematisere det litt; er det ikke manglende selvkontroll når du ikke klarer å la være å spise? Eller ikke klarer å la være å trene? Når du takker nei til ting, på bakgrunn av at du må trene – snakker vi da om å være sunn, eller har det tippet over til å bli en form for selvtvang?

Og hvorfor er eneste godkjente grunn til å være tjukk, hvis du har gått på medisiner og ikke kan gjøre noe med det?

Du slipper ikke unna hetsen og blikkene, men de som får vite det, de aksepterer det (hvis du er heldig). Det er som om man må veive en legeerklæring foran seg hvorhen man går, som for å unnskylde og forklare hvorfor man ser ut som man gjør.

Jeg pleier å dele inn tjukke mennesker i to kategorier. På den ene siden har du den «flinke» tjukkasen, hen som forsøker å gå ned i vekt for å tilfredsstille samfunnets krav om at en tjukk kropp er en feil kropp. Det er de samme menneskene som unnskylder seg ovenfor alle andre, og på den måten til en viss grad oppnår aksept. Så har du den «dårlige» tjukkasen, som har innfunnet seg med at det er sånn man ser ut, og velger å leve livet sitt og vie tiden sin til bedre ting enn slanking. Sistnevnte kategori er voldsomt provoserende for folk flest. Hvordan våger man, når man ikke passer inn i det bildet vi har av den perfekte kroppen, å ignorere dette når alle andre jobber så hardt?

Denne myten om at tjukke folk ikke kan ha spiseforstyrrelse er farlig. Vi kan ikke måle menneskeliv eller psykisk helse opp mot hverandre.

Jeg sier ikke at det er slik i alle tilfeller, men ingen vet hva som rører seg på innsiden av hverken kroppen eller hodet, ved å se på et annet menneske.

Da jeg var på mitt tynneste, fikk jeg endeløse komplimenter om hvor bra jeg så ut, og at nå – nå var jeg sikkert i knallform, og det ene med det andre. I realiteten hadde en heftig spiseforstyrrelse, brukte alle pengene mine på mat, kun for å kaste det opp, ønsket å ta mitt eget liv, orket nesten ikke gå ut, og hadde i tillegg et ødelagt spiserør og ødelagte tenner.

Men tynn var jeg, i hvert fall.

En slik tankegang sender ut signaler om at det spiller ingen rolle, så lenge du blir tynn – koste hva det koste vil. Og der stiller jeg spørsmålet – er dette god helse?

Jeg tror aldri vi vil kunne normalisere overvekt, og derfor vil ikke den jobben som kroppspositivister verden rundt true hverken handelsstanden, sinte menn som ikke liker tjukke damer, kvinner som jobber hardt for å slanke seg og ikke vil at deres harde arbeid skal være til ingen nytte, eller alle de personlige trenerne som skriker så høyt om at normalisering av overvekt er farlig.

Å være tynn er også normalisert, og du ser alle de menneskene som både trener og lever helt normale liv. Hvorfor skulle det være noe annerledes med tjukke folk?

Det folk ikke tenker over, er at ved å normalisere noe er det lettere å skulle ta grep. Ved å slutte å selvhate, kan jeg nå i dag ta meg en joggetur med glede og fordi jeg har lyst, ikke fordi jeg teller kalorier for hvert skritt jeg tar. Jeg kan spise frukt uten å bekymre meg for sure oppstøt når jeg kaster det opp igjen, og kanskje viktigst av alt – jeg fantaserer ikke konstant om hvordan det vil være å være tynn, altså en helt annen utgave av meg selv, for så å forsøke å ta mitt eget liv, fordi jeg vet at jeg aldri kommer til å bli det. Jeg har en bedre helse enn noen gang, fordi jeg koser meg med det jeg gjør. Jeg har det bra psykisk.

Å normalisere handler ikke om å drite i egen helse, eller bli blind for hvordan man ser ut. Jeg er tjukk, og jeg vet veldig godt hva folk rundt meg mener om det. Jeg har speil.

Vi må gjerne snakke om konsekvensene av å være tjukk, de er der, men vi må snart begynne å snakke om de psykiske konsekvensene av å hetses og til enhver tid føle at man er mindre verdt på bakgrunn av hvordan man ser ut. Å «fat shame» noen har ingen effekt. Mobbing er ikke noe som burde oppmuntres, men akkurat nå lever vi i et samfunn der det er verre å være tjukk enn slem.

Overvekt er en helserisiko, sett globalt, men det gir ingen rett til å nekte enkeltindivider i å ha et godt liv. Dette tar Helse uansett størrelse (HUS) hensyn til, og er en tankegang jeg ønsker at alle bare adopterer først som sist, enten man jobber med mennesker eller ikke. HUS er en folkehelsestrategi som er bygd på aksept, selvaksept og vennlighet. Slanking fører nemlig ikke nødvendigvis til mindre sykelighet og lavere dødelighet, og det er på tide at både helsebransjen og Ola Nordmann får økt kompetanse og forståelse om at det handler om mye mer enn å trene mer og spise mindre.

Og derfor kommer jeg til å fortsette min normaliseringskam til den dagen jeg dør, uavhnegig av årsak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:21 En ungdom er siktet for å ha hacket Dagbladet, opplyser politiet14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo
Siste nytt
14:21NorgeEn ungdom er siktet for å ha hacket Dagbladet, opplyser politiet14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo
Populært