Det handler om fettforakt, ikke bekymring for noens helse

Foto: Privat
Foto: Privat

Som tjukk kroppsaktivist er kanskje et av de argumentene jeg hører oftest, at vi ikke må normalisere overvekt. Men i selvhatets tidsalder spør jeg – hvorfor ikke?

Stemmer: Carina Elisabeth Carlsen
Kroppspositivist, blogger og spaltist

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Jeg kan være tilbøyelig til å forstå tankegangen bak hvorfor vi ikke må normalisere overvekt, og jeg sier heller ikke at det nødvendigvis er bare positive ting ved å være tjukk, men hvor går grensa for hva som er en akseptert tjukkas, og hva som ikke er det? Vi bærer jo tross alt kroppen vår ulikt, vekta ulikt, vi tåler ulikt, så hvordan kan man, med fakta i ryggen, og ikke bare antagelser, se på noen at de har en dårlig helse?

Det er mye etikk i denne debatten som må tas hensyn til og mener man skal ha i bakhodet at det i mange tilfeller handler om psykisk helse, og at det er ulike grunner til at man har havnet der man har. Det er jo ikke sånn at man setter seg ned og bestemmer seg for å bli tjukk. Det læres vi opp til at er det verste du kan være, så det er det jo ingen som vil.

Oppigjennom mitt liv som tjukk har jeg møtt mange fordommer og beskrivelser av min kropp. Noen mener jeg er innafor, andre mener jeg er langt over grensen. Altså er hva som er «akseptabelt tjukk» hos folk i gata, er individuelt.

Jeg lurer derfor på hva slags mennesker det er som gir seg selv retten til å stå der som en bøddel og si «deg, deg, ikke deg, deg…». På hvilket grunnlag? Det de aller fleste av oss vet om helse, kommer gjerne fra kommentarfelt og artikler i diverse avsier, som igjen vier seg til det som er garantert å skape overskrifter. Er det ingen som stopper opp og tenker litt lengre enn nesetippen? Og om man ikke liker tanken på tjukkhet, bør man i det minste huske at det er mennesker det er snakk om. Mennesker man altså mener ikke skal normaliseres. Dette handler om fettforakt, og ikke om bekymring overfor noens helse.

Hva da med sykelige undervektige? Dette er en gruppe mennesker det sjelden snakkes om som problematisk, men som vi heller føler en enorm omsorg for.

Anoreksia er en høystatussykdom, som vi ofte forbinder med tynne, små jenter. Og det er absolutt en gruppe vi skal ha omsorg for, men hva med bulimikere? Eller overspisere? Vi føler ikke den samme omsorgen for tjukke folk, og går bare utifra at det handler om manglende selvkontroll. Mange nekter å godkjenne overspising som en spiseforstyrrelse, og emner det handler om å bare la være å kjøpe den posen med potetgull, men her har jeg lyst til å problematisere det litt; er det ikke manglende selvkontroll når du ikke klarer å la være å spise? Eller ikke klarer å la være å trene? Når du takker nei til ting, på bakgrunn av at du må trene – snakker vi da om å være sunn, eller har det tippet over til å bli en form for selvtvang?

Og hvorfor er eneste godkjente grunn til å være tjukk, hvis du har gått på medisiner og ikke kan gjøre noe med det?

Du slipper ikke unna hetsen og blikkene, men de som får vite det, de aksepterer det (hvis du er heldig). Det er som om man må veive en legeerklæring foran seg hvorhen man går, som for å unnskylde og forklare hvorfor man ser ut som man gjør.

Jeg pleier å dele inn tjukke mennesker i to kategorier. På den ene siden har du den «flinke» tjukkasen, hen som forsøker å gå ned i vekt for å tilfredsstille samfunnets krav om at en tjukk kropp er en feil kropp. Det er de samme menneskene som unnskylder seg ovenfor alle andre, og på den måten til en viss grad oppnår aksept. Så har du den «dårlige» tjukkasen, som har innfunnet seg med at det er sånn man ser ut, og velger å leve livet sitt og vie tiden sin til bedre ting enn slanking. Sistnevnte kategori er voldsomt provoserende for folk flest. Hvordan våger man, når man ikke passer inn i det bildet vi har av den perfekte kroppen, å ignorere dette når alle andre jobber så hardt?

Denne myten om at tjukke folk ikke kan ha spiseforstyrrelse er farlig. Vi kan ikke måle menneskeliv eller psykisk helse opp mot hverandre.

Jeg sier ikke at det er slik i alle tilfeller, men ingen vet hva som rører seg på innsiden av hverken kroppen eller hodet, ved å se på et annet menneske.

Da jeg var på mitt tynneste, fikk jeg endeløse komplimenter om hvor bra jeg så ut, og at nå – nå var jeg sikkert i knallform, og det ene med det andre. I realiteten hadde en heftig spiseforstyrrelse, brukte alle pengene mine på mat, kun for å kaste det opp, ønsket å ta mitt eget liv, orket nesten ikke gå ut, og hadde i tillegg et ødelagt spiserør og ødelagte tenner.

Men tynn var jeg, i hvert fall.

En slik tankegang sender ut signaler om at det spiller ingen rolle, så lenge du blir tynn – koste hva det koste vil. Og der stiller jeg spørsmålet – er dette god helse?

Jeg tror aldri vi vil kunne normalisere overvekt, og derfor vil ikke den jobben som kroppspositivister verden rundt true hverken handelsstanden, sinte menn som ikke liker tjukke damer, kvinner som jobber hardt for å slanke seg og ikke vil at deres harde arbeid skal være til ingen nytte, eller alle de personlige trenerne som skriker så høyt om at normalisering av overvekt er farlig.

Å være tynn er også normalisert, og du ser alle de menneskene som både trener og lever helt normale liv. Hvorfor skulle det være noe annerledes med tjukke folk?

Det folk ikke tenker over, er at ved å normalisere noe er det lettere å skulle ta grep. Ved å slutte å selvhate, kan jeg nå i dag ta meg en joggetur med glede og fordi jeg har lyst, ikke fordi jeg teller kalorier for hvert skritt jeg tar. Jeg kan spise frukt uten å bekymre meg for sure oppstøt når jeg kaster det opp igjen, og kanskje viktigst av alt – jeg fantaserer ikke konstant om hvordan det vil være å være tynn, altså en helt annen utgave av meg selv, for så å forsøke å ta mitt eget liv, fordi jeg vet at jeg aldri kommer til å bli det. Jeg har en bedre helse enn noen gang, fordi jeg koser meg med det jeg gjør. Jeg har det bra psykisk.

Å normalisere handler ikke om å drite i egen helse, eller bli blind for hvordan man ser ut. Jeg er tjukk, og jeg vet veldig godt hva folk rundt meg mener om det. Jeg har speil.

Vi må gjerne snakke om konsekvensene av å være tjukk, de er der, men vi må snart begynne å snakke om de psykiske konsekvensene av å hetses og til enhver tid føle at man er mindre verdt på bakgrunn av hvordan man ser ut. Å «fat shame» noen har ingen effekt. Mobbing er ikke noe som burde oppmuntres, men akkurat nå lever vi i et samfunn der det er verre å være tjukk enn slem.

Overvekt er en helserisiko, sett globalt, men det gir ingen rett til å nekte enkeltindivider i å ha et godt liv. Dette tar Helse uansett størrelse (HUS) hensyn til, og er en tankegang jeg ønsker at alle bare adopterer først som sist, enten man jobber med mennesker eller ikke. HUS er en folkehelsestrategi som er bygd på aksept, selvaksept og vennlighet. Slanking fører nemlig ikke nødvendigvis til mindre sykelighet og lavere dødelighet, og det er på tide at både helsebransjen og Ola Nordmann får økt kompetanse og forståelse om at det handler om mye mer enn å trene mer og spise mindre.

Og derfor kommer jeg til å fortsette min normaliseringskam til den dagen jeg dør, uavhnegig av årsak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån
Siste nytt
01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån
Populært