Optiker advarer: Disse linsene kan skade synet ditt

<p>Norske optikere advarer mot trenden med bruk av såkalte morolinser til Halloween. Illustrasjonsfoto: Alexander Egizarov / Shutterstock / NTB scanpix</p>
Norske optikere advarer mot trenden med bruk av såkalte morolinser til Halloween. Illustrasjonsfoto: Alexander Egizarov / Shutterstock / NTB scanpix

Bruk av såkalte morolinser kan gjøre alvorlig skade på synet om man ikke er forsiktig, advarer optiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halloween er like rundt hjørnet. Linser med farger og mønstre, som kan heve Halloween-kostymet enda et hakk, blir stadig mer populære. Men såkalte morolinser kan skape mer uhygge enn moro, ifølge optiker Arne Aasrud i Specsavers.

Han stiller seg kritisk til at få av utsalgsstedene opplyser om at man bør rådføre seg med optiker før man tar i bruk slike linser. Han mener også det er uheldig at man kan bestille slike linser på nettet.

– Skummelt

– Det er skummelt om barn og unge drar innom morobutikken og kjøper linser som et kostyme uten å ha vært hos optiker først. Eller de bestiller dem online og får dem hjem på døren før Halloween, sier han i en pressemelding.

Han forklarer at det er avgjørende å ha god hygiene og riktig teknikk for å unngå sår, infeksjoner eller andre skader på øyet.

– I verste fall kan man få permanente skader som følge av feil bruk, sier optikeren.

Han legger til at det er svært viktig at man undersøker øynene for å sikre riktig tilpasning av linsene.

– Håndtering av kontaktlinser krever at optiker har sjekket at øyet er friskt og egnet til å bruke kontaktlinser. Ferske kontaktlinsebrukere får alltid en nøye gjennomgang av linsehåndtering hos optiker, sier Aasrud i meldingen.

Les også: Halloween-kostyme utløste væpnet politiaksjon i Bergen

Høysesong for morolinser

Daglig leder ved Festmagasinet Standard, Jan Kingell bekrefter at høsten, frem mot Halloween, er den største sesongen for salg av kostymelinser.

Han understreker at linsene de selger i deres butikker og nettsted er underlagt samme krav og godkjenning som linser kjøpt hos optiker.

– Vi har omfattende dokumentasjon på at linsene vi fører er godkjente ved europeiske laboratorier. Mange av dem som kjøper linsene bruker dessuten kontaktlinser fra før, og vi har ennå ikke hørt om noen som har hatt skader som følge av å bruke de vi selger. Men jeg kan selvsagt ikke snakke på vegne av andre butikker, sier Kingell i meldingen.

Les også: Kunne jeg fått en sexy hamburger?

5 tips for god hygiene

Optiker Arne Aasrud anbefaler alle som bruker kontaktlinser, både til Halloween og ellers, å følge disse fem tipsene for god øyehygiene:

1. Skyll aldri kontaktlinsene i vann fra springen

2. Vask alltid hendene med såpe før du setter inn eller tar ut kontaktlinsene

3. Om du bruker månedslinser, må du være nøye med å rengjøre dem i henhold til produsentens anvisninger

4. Sov aldri med kontaktlinsene på, med mindre du bruker døgnlinser

5. Dra på årlig øyesjekk hos din lokale optiker

Les også: – Dagens offentlige øyehelsetilbud er altfor dårlig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden