Sminke og realisme i tidenes største helseøvelse

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier evnen til å håndtere vanskelige situasjoner skal testes under den store helseøvelsen i forbindelse med NATO-øvelsen Trident Juncture.
Helsedirektør Bjørn Guldvog sier evnen til å håndtere vanskelige situasjoner skal testes under den store helseøvelsen i forbindelse med NATO-øvelsen Trident Juncture. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Den største helseøvelsen i Norge noen gang startet fredag i forbindelse med NATO-øvelsen Trident Juncture. Helsedirektøren advarer om sterke inntrykk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ønsker å teste vår evne til å håndtere vanskelige situasjoner. Vi må vite at vi kan ivareta befolkningen og de som kjemper for Norge, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Helsevesenet skal testes i fire kommuner, og også NATO-soldater skal delta, både med behandling og som skadde. Øvelsen på Tynset var i gang allerede fredag.

Øvelsen tjuvstartet på Ørland allerede i september. Deretter står Kristiansund, Orkdal og Elverum for tur. Masseskader er stikkordet for øvelsene på Tynset, i Kristiansund og Orkdal, mens kjemiske stoffer, radioaktivitet og eksplosiver også er tema på Elverum.

Det advares om at øvelsen vil virke svært reell, med sminkede personer som skadde, og skyting og smell. Målet er imidlertid at folks dagligliv skal påvirkes i minst mulig grad.

– Vi har gått ut med anbefalinger til kommuner, barnehager og skoler om at man må snakke med barn og sårbare grupper som kan oppleve dette som sterkt og vanskelig, sier Guldvog.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden