Suksess med rask angstbehandling fører til nytt forskningssenter

<p>Illustrasjonsfoto: Marjan Apostolovic / Shutterstock / NTB scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Marjan Apostolovic / Shutterstock / NTB scanpix

Den såkalte Bergensmetoden, som behandler angst og tvangslidelser på bare fire dager, får nå 111 millioner kroner for å opprette et eget forskningssenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Metoden har vakt internasjonal oppmerksomhet og har to forskere fra Bergen som grunnleggere. Gerd Kvale og Bjarne Hansen får nå millionstøtte for å etablere verdens første forskningssenter i sitt slag, melder NRK.

Behandlingen går ut på å behandle angst og tvangslidelser (OCD) med intens trening på bare fire dager og blir nå lært bort til flere avdelinger over hele verden. Både Sverige og Island har tatt i bruk metoden, og også i USA er man nå i gang med slik behandling.

Senteret skal etableres i Bergen og skal både tilby «firedagersbehandling» og forske på hvorfor metoden fungerer så bra.

– Vi skal se på hva som gjør at pasienten får en positiv endring. Men vi skal også prøve å finne ut hvorfor noen ikke har effekt av behandlingen, sier Kvale.

Etableringen er gjort mulig ved at Bergens forskningsstiftelse, Kavlifondet, Haukeland universitetssjukehus og Universitetet i Bergen til sammen bevilger hele 111 millioner kroner til prosjektet.

De to forskerne kom nylig med på Time Magazines prestisjetunge liste over de 50 personene i verden som gjør mest for å bedre verdens helsetjenester.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden