Norsk forskning: – Kaffe er ikke kreftfremkallende

KAFFE OG KREFT: En lite kjent organisasjon har sørget for at kaffeprodukter må merkes som kreftfremkallende i California i USA. Men ny norsk forskning konkluderer med at kaffe ikke gir økt risiko for kreft, men snarere kan knyttes til lavere risiko for enkelte kreftformer.
KAFFE OG KREFT: En lite kjent organisasjon har sørget for at kaffeprodukter må merkes som kreftfremkallende i California i USA. Men ny norsk forskning konkluderer med at kaffe ikke gir økt risiko for kreft, men snarere kan knyttes til lavere risiko for enkelte kreftformer. Foto: Bryan Thomas / AFP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny norsk doktorgrad konkluderer med at kaffe ikke er kreftfremkallende. – Selv om man drikker mye kaffe, øker ikke kreftrisikoen, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn er på verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. Og det har dermed blitt godt mottatt at det de senere årene har kommet en rekke studier som har pekt på at kaffe kan ha en positiv effekt på helsa.

Blant annet kan den populære drikken ha en beskyttende effekt mot diabetes , Alzheimer, Parkinsons sykdom, MS og visse former for kreft.

Men senest i fjor advarte Helsedirektoratet om at ufiltrert kaffe kan gi høyere kolestrol . Og på grunn av innholdet av det giftstoffet akrylamid, som også finnes i en rekke andre matvarer, har kaffe også blitt knyttet til økt risiko for kreft.

– Kaffedrikking gir ikke økt risiko for kreft

En fersk doktorgrad fra UiT Norges arktiske universitet, har forsøkt å tette noen av kunnskapshullene i forskningen som tar for seg kaffe og kreft, melder NRK.

– Det er mange ting som spiller inn i forskningen. Ulike metoder og forskjellige typer kaffe, gir ulike resultater. Derfor er det vanskelig å stole blindt på all forskningen som er på feltet, sier Marko Lukic til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lukic forsøker i sin avhandling å finne ut om kaffedrikking øker eller reduserer risikoen for kreft.

Konklusjonen er klar:

Selv ved et høyt konsum av kaffe, altså opptil syv kopper om dagen, øker ikke risikoen for å få kreft, ifølge Lukics forskning.

Forskningen bekrefter også tidligere funn som viser at kaffedrikking kan knyttes til redusert risiko for kreft i blant annet livmor og bukspyttkjertel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Akrylamid i mat er et folkehelseproblem

– Pålitelige resultater

Lukic har blant annet benyttet seg av data fra forskningsprosjektet Kvinner og kreft, som har fulgt 170.000 kvinner over flere år.

Lukics veileder, Tonje Braaten, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin ved UiT, forklarer at dataene inneholder omfattende informasjon om livsstil, atferd og kosthold.

– Dermed har vi klart å kontrollere resultatene opp mot andre faktorer som kan spille inn på kreftrisikoen, som for eksempel røyking. På den måten har vi fått ganske så pålitelige resultater, sier hun til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Ifølge dommen i ankesaken, klarte ikke Starbucks og de andre kaffeaktørene å bevise at de andre positive helseeffektene ved å drikke kaffe veier tyngre enn kreftrisikoen. Foto: Mark Ralston / AFP
Ifølge dommen i ankesaken, klarte ikke Starbucks og de andre kaffeaktørene å bevise at de andre positive helseeffektene ved å drikke kaffe veier tyngre enn kreftrisikoen. Foto: Mark Ralston / AFP

Kreftadvarsler på kaffe i California

Etter å ha tapt i retten, ble Starbucks og andre kaffebarer pålagt i mai i år å sette kreftadvarsler på kaffeproduktene de selger i California i USA.

Påbudet kom etter at Starbucks og andre virksomheter ble saksøkt i 2010 av en organisasjon som mente selskapene hadde unngått å opplyse om at kaffeproduktene de selger inneholder høye nivåer av stoffet akrylamid. Dette giftstoffet er klassifisert som kreftfremkallende i California. Det er i delstaten lovpålagt å ha advarsler på produkter som inneholder skadelige kjemikalier.

Kaffeaktørene anket dommen, men tapte også i ankesaken i mai, ifølge The Guardian.

– Det er igjen og igjen blitt bevist at det er kaffe er en sunn drikk. Dette søksmålet har gjort narr av lovparagrafen, forvirret forbrukerne og ikke gjort noe for å bedre folkehelsen, sier USAs nasjonale kaffeorganisasjon (NCA).

Bakgrunn: Kreftfremkallende: – Må få en maksgrense for akrylamid i mat