Rus-skandalen: Byråden beklager

Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), mener saken er alvorlig, og hevder hun reagerte umiddelbart da det ble oppdaget.
Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), mener saken er alvorlig, og hevder hun reagerte umiddelbart da det ble oppdaget. Foto: Aslak Borgersrud

I årevis har kommunen ulovlig krevd inn millioner fra rusavhengige på institusjoner. – Kommuneadvokaten er bedt om å vurdere erstatning, sier helsebyråd Tone Tellevik Dahl.

Torsdag avslørte Dagsavisen at Oslo kommune gjennom sju år har krevd egenandeler fra beboere på rusinstitusjoner, selv om kommunen ikke har hatt lov til det. Til sammen kan opp mot hundre millioner kroner være innkrevet uten grunnlag.

Nå krever byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) at praksisen skal stoppe umiddelbart. Men hun plasserer skylda hos forrige byråd.

Bakgrunn: Oslo kommune har krevd millioner fra rusavhengige uten lov

Bakgrunn: Bent Høie: – Oslo kommune må rydde opp

– Gjorde ikke jobben

– Da byrådet Johansen gikk på forutsatte vi selvfølgelig at vi overtok en kommune som drev i tråd med lover og regler og god forvaltningsskikk, sier hun.

– I forbindelse med budsjettarbeidet oppdaget vi at hjemmelsgrunnlaget var usikkert og om kommunen tok egenbetaling i tråd med forskriften.

Hun mener saken dreier seg om hvordan institusjonsplassene er definert. Hvis en institusjon er hjemlet som bolig kan kommunen ta husleie. Men om den er hjemlet som institusjon, da må den tilby full forpleining, både mat og medisiner, hvis kommunen skal ta egenbetaling.

– Det var her høyrebyrådet ikke gjorde jobben da loven ble endret i 2012, sier Tone Tellevik Dahl.

Hun mener byrådet den gang burde tatt en full gjennomgang. Den gjennomgangen har byråden nå bestilt fra kommuneadvokaten. Inntil den er klar skal plassene dette gjelder være gratis for brukerne.

Les også: Kent har blitt jaget fra sted til sted i 18 år

Kan bli gratis

– Hva kan resultatet av gjennomgangen bli?

– Det kan hende at noen av dagens institusjoner blir hjemlet som bolig, da vil de ha husleie. Så kan det være at noen endres til institusjoner med full forpleining. Enkelte vil da få gjeninnført egenbetaling, og enkelte vil det ikke, sier hun.

– Tar du selvkritikk?

– Da jeg overtok forutsatte jeg at alle ting som gjøres i Oslo kommune var i tråd med lover og regelverk. Den tilliten har man jo til hverandre, uavhengig av hvem som styrer. Vi oppdaget at det her var en praksis som trolig ikke var i tråd med regelverket.

– Men tar du selvkritikk?

– Jeg er bare usikker på hvordan jeg skulle ha oppdaget det før. Jeg legger jo daglig til grunn at forvaltningspraksis i kommunen er i tråd med lover og regler. Men jeg reagerte i hvert fall umiddelbart, og synliggjorde det i budsjettet. Nå rydder vi opp, og gjør plassene gratis i påvente av at vi får full oversikt.

Vil være på den sikre siden

– Har Oslo urettmessig krevd inn penger fra byens rusavhengige?

– Det er ting som tyder på det. Vi utreder det, og i mellomtiden gjør vi det gratis, for å være på den sikre siden.

– Hvor mye penger er det snakk om?

– Det er veldig vanskelig å si, men det blir en del av utredningen.

– Vil dere betale tilbake penger?

– Det skal vi ikke utelukke at kan bli en konsekvens. Kommuneadvokaten er bedt om å vurdere eventuell erstatningsplikt.

Byråden presiserer at en betydelig del av pengene kommer direkte fra Nav, og da vil man ikke ha krav på tilbakebetaling. Kommuneadvokaten skal nå utrede dette.

– Er dette en alvorlig sak?

– Ja. Det var derfor jeg reagerte spontant da vi jobbet med budsjettet.

– Vil du nå be om unnskyldning på vegne av kommunen?

– Ja, alle skal forvente at kommunen har en forvaltningspraksis som er i tråd med lover og regler. Hvis det er slik at vi ikke har gjort det, så er det beklagelig. Men jeg reagerte da vi oppdaget det, og rydder opp.

Direktør i velferdsetaten Guri Bergo.
Direktør i velferdsetaten Guri Bergo.

Stanser innkrevingene umiddelbart

Velferdsetaten går glipp av over to millioner kroner i inntekter før nyttår.

Dagsavisen fikk i forrige uke vite at Velferdsetaten kom til å fortsette å kreve inn egenbetaling ut budsjettåret 2018. Fredag uttaler imidlertid byråd Tone Tellevik Dahl følgende til avisen:

– Jeg forutsetter at velferdsetaten har fått med seg at byrådet mener dette er feil. Så jeg regner med at de skjønner at dette må opphøre. Eventuelt får jeg sende dem en liten påminnelse. Velferdsetatens direktør Guri Bergo bekrefter at innkrevingene skal stanses. – Det er helt riktig at det står i budsjettet at byrådet ønsker at vi skal stoppe egenbetaling, og sånn sett har hun rett, selv om budsjettet ikke er vedtatt. Det vi gjør nå er at vi umiddelbart stopper innkreving av egenandel.

– Er dette en avgjørelse dere har tatt etter å ha blitt kontaktet av byråden?

– Vi er jo en etat som ikke har slike fullmakter. Det jeg tar kritikk for er at jeg burde bedt byrådsavdelingen om å gi meg beskjed om å stoppe innkrevingene umiddelbart. Det gjorde jeg ikke, og det burde jeg gjort.

– Det dreier seg om en del penger, over to millioner fra nå og ut året. Hvordan skal dere dekke det inn?

– Det er jo en utfordring, men det må jeg diskutere med byrådsavdelingen. Det er viktig for oss at det ikke går utover de tilbudene som er der, at vi ikke stenger plasser eller går ned på bemanning. Dette skal vi finne en løsning på sammen med byrådsavdelingen.

Tidligere byråd: – Beklagelig

Anniken Hauglie synes det er bra at feil har blitt oppdaget, men er likevel overrasket over Tone Tellevik Dahls utfall mot det blå byrådet.

Anniken Hauglie var sosial- og velferdsbyråd fra 2010 til 2013. Foto: Arne Ove Bergo
Anniken Hauglie var sosial- og velferdsbyråd fra 2010 til 2013. Foto: Arne Ove Bergo

Nåværende arbeidsminister Anniken Hauglie (H) var byråd for helse og sosiale tjenester da forskriftsendringer ble utarbeidet i 2011 og trådte i kraft i 2012.

Hauglie reagerer slik på at rusavhengige i sju år er blitt avkrevd penger uten hjemmel, og at byråd Tone Tellevik Dahl legger ansvaret for saken på det forrige byrådet.

– Det er beklagelig om kommunen i 2011–2012 ikke tok høyde for nye lovendringer eller tolket statlige regler feil da forskriften ble utarbeidet for åtte år siden. Det er derfor bra feilen nå er oppdaget. Samtidig må jeg si det er overraskende at det tok så mange år å oppdage dette. Jeg fratrådte posten for fem år siden og kjenner ikke til hva som er gjort etter det. Det sittende byrådet har på sin side hatt ansvaret i tre år, og det har vært to rødgrønne byråder etter meg som har hatt full anledning til å kontrollere at kommunen følger lov- og regelverk. Det har de åpenbart ikke gjort.

Les også: – Her dømmer ingen deg, selv om du mangler noen tenner

Svarer helseministeren

I fredagens Dagsavisen gikk helseminister Bent Høie hardt ut mot byrådet. Han mente kommunen forsømmer seg på rusfeltet.

– Oslo komme må rydde opp, sa han.

Nå gir byråd Tone Tellevik Dahl statsråden svar på tiltale.

– Høyre satt med makten i Oslo i flere år etter at hjemmelsgrunnlaget for egenbetaling ble endret, uten at de gjorde noe med å sikre at institusjonsplassene hadde riktig grunnlag, sier hun.

– Derfor reagerer jeg ganske kraftig på statsråd Høie når han sier at Oslo kommune forsømmer seg på rusfeltet. Vi er jo en foregangskommune framfor noen. Oslo Høyre kjenner jo til dette. Det tror jeg også Høie vet, sier hun.

– Men om han er usikker så kan han jo komme på besøk, utfordrer byråden.

Les også: Rita: Den lille jenta ingen ville ha

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:18 Solberg på hemmelig besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 To menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet
Siste nytt
08:18PolitikkSolberg på hemmelig besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerTo menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet
Populært