Rus-skandalen: Byråden beklager

Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), mener saken er alvorlig, og hevder hun reagerte umiddelbart da det ble oppdaget.
Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), mener saken er alvorlig, og hevder hun reagerte umiddelbart da det ble oppdaget. Foto: Aslak Borgersrud

I årevis har kommunen ulovlig krevd inn millioner fra rusavhengige på institusjoner. – Kommuneadvokaten er bedt om å vurdere erstatning, sier helsebyråd Tone Tellevik Dahl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag avslørte Dagsavisen at Oslo kommune gjennom sju år har krevd egenandeler fra beboere på rusinstitusjoner, selv om kommunen ikke har hatt lov til det. Til sammen kan opp mot hundre millioner kroner være innkrevet uten grunnlag.

Nå krever byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) at praksisen skal stoppe umiddelbart. Men hun plasserer skylda hos forrige byråd.

Bakgrunn: Oslo kommune har krevd millioner fra rusavhengige uten lov

Bakgrunn: Bent Høie: – Oslo kommune må rydde opp

– Gjorde ikke jobben

– Da byrådet Johansen gikk på forutsatte vi selvfølgelig at vi overtok en kommune som drev i tråd med lover og regler og god forvaltningsskikk, sier hun.

– I forbindelse med budsjettarbeidet oppdaget vi at hjemmelsgrunnlaget var usikkert og om kommunen tok egenbetaling i tråd med forskriften.

Hun mener saken dreier seg om hvordan institusjonsplassene er definert. Hvis en institusjon er hjemlet som bolig kan kommunen ta husleie. Men om den er hjemlet som institusjon, da må den tilby full forpleining, både mat og medisiner, hvis kommunen skal ta egenbetaling.

– Det var her høyrebyrådet ikke gjorde jobben da loven ble endret i 2012, sier Tone Tellevik Dahl.

Hun mener byrådet den gang burde tatt en full gjennomgang. Den gjennomgangen har byråden nå bestilt fra kommuneadvokaten. Inntil den er klar skal plassene dette gjelder være gratis for brukerne.

Les også: Kent har blitt jaget fra sted til sted i 18 år

Kan bli gratis

– Hva kan resultatet av gjennomgangen bli?

– Det kan hende at noen av dagens institusjoner blir hjemlet som bolig, da vil de ha husleie. Så kan det være at noen endres til institusjoner med full forpleining. Enkelte vil da få gjeninnført egenbetaling, og enkelte vil det ikke, sier hun.

– Tar du selvkritikk?

– Da jeg overtok forutsatte jeg at alle ting som gjøres i Oslo kommune var i tråd med lover og regelverk. Den tilliten har man jo til hverandre, uavhengig av hvem som styrer. Vi oppdaget at det her var en praksis som trolig ikke var i tråd med regelverket.

– Men tar du selvkritikk?

– Jeg er bare usikker på hvordan jeg skulle ha oppdaget det før. Jeg legger jo daglig til grunn at forvaltningspraksis i kommunen er i tråd med lover og regler. Men jeg reagerte i hvert fall umiddelbart, og synliggjorde det i budsjettet. Nå rydder vi opp, og gjør plassene gratis i påvente av at vi får full oversikt.

Vil være på den sikre siden

– Har Oslo urettmessig krevd inn penger fra byens rusavhengige?

– Det er ting som tyder på det. Vi utreder det, og i mellomtiden gjør vi det gratis, for å være på den sikre siden.

– Hvor mye penger er det snakk om?

– Det er veldig vanskelig å si, men det blir en del av utredningen.

– Vil dere betale tilbake penger?

– Det skal vi ikke utelukke at kan bli en konsekvens. Kommuneadvokaten er bedt om å vurdere eventuell erstatningsplikt.

Byråden presiserer at en betydelig del av pengene kommer direkte fra Nav, og da vil man ikke ha krav på tilbakebetaling. Kommuneadvokaten skal nå utrede dette.

– Er dette en alvorlig sak?

– Ja. Det var derfor jeg reagerte spontant da vi jobbet med budsjettet.

– Vil du nå be om unnskyldning på vegne av kommunen?

– Ja, alle skal forvente at kommunen har en forvaltningspraksis som er i tråd med lover og regler. Hvis det er slik at vi ikke har gjort det, så er det beklagelig. Men jeg reagerte da vi oppdaget det, og rydder opp.

Direktør i velferdsetaten Guri Bergo.
Direktør i velferdsetaten Guri Bergo.

Stanser innkrevingene umiddelbart

Velferdsetaten går glipp av over to millioner kroner i inntekter før nyttår.

Dagsavisen fikk i forrige uke vite at Velferdsetaten kom til å fortsette å kreve inn egenbetaling ut budsjettåret 2018. Fredag uttaler imidlertid byråd Tone Tellevik Dahl følgende til avisen:

– Jeg forutsetter at velferdsetaten har fått med seg at byrådet mener dette er feil. Så jeg regner med at de skjønner at dette må opphøre. Eventuelt får jeg sende dem en liten påminnelse. Velferdsetatens direktør Guri Bergo bekrefter at innkrevingene skal stanses. – Det er helt riktig at det står i budsjettet at byrådet ønsker at vi skal stoppe egenbetaling, og sånn sett har hun rett, selv om budsjettet ikke er vedtatt. Det vi gjør nå er at vi umiddelbart stopper innkreving av egenandel.

– Er dette en avgjørelse dere har tatt etter å ha blitt kontaktet av byråden?

– Vi er jo en etat som ikke har slike fullmakter. Det jeg tar kritikk for er at jeg burde bedt byrådsavdelingen om å gi meg beskjed om å stoppe innkrevingene umiddelbart. Det gjorde jeg ikke, og det burde jeg gjort.

– Det dreier seg om en del penger, over to millioner fra nå og ut året. Hvordan skal dere dekke det inn?

– Det er jo en utfordring, men det må jeg diskutere med byrådsavdelingen. Det er viktig for oss at det ikke går utover de tilbudene som er der, at vi ikke stenger plasser eller går ned på bemanning. Dette skal vi finne en løsning på sammen med byrådsavdelingen.

Tidligere byråd: – Beklagelig

Anniken Hauglie synes det er bra at feil har blitt oppdaget, men er likevel overrasket over Tone Tellevik Dahls utfall mot det blå byrådet.

Anniken Hauglie var sosial- og velferdsbyråd fra 2010 til 2013. Foto: Arne Ove Bergo
Anniken Hauglie var sosial- og velferdsbyråd fra 2010 til 2013. Foto: Arne Ove Bergo

Nåværende arbeidsminister Anniken Hauglie (H) var byråd for helse og sosiale tjenester da forskriftsendringer ble utarbeidet i 2011 og trådte i kraft i 2012.

Hauglie reagerer slik på at rusavhengige i sju år er blitt avkrevd penger uten hjemmel, og at byråd Tone Tellevik Dahl legger ansvaret for saken på det forrige byrådet.

– Det er beklagelig om kommunen i 2011–2012 ikke tok høyde for nye lovendringer eller tolket statlige regler feil da forskriften ble utarbeidet for åtte år siden. Det er derfor bra feilen nå er oppdaget. Samtidig må jeg si det er overraskende at det tok så mange år å oppdage dette. Jeg fratrådte posten for fem år siden og kjenner ikke til hva som er gjort etter det. Det sittende byrådet har på sin side hatt ansvaret i tre år, og det har vært to rødgrønne byråder etter meg som har hatt full anledning til å kontrollere at kommunen følger lov- og regelverk. Det har de åpenbart ikke gjort.

Les også: – Her dømmer ingen deg, selv om du mangler noen tenner

Svarer helseministeren

I fredagens Dagsavisen gikk helseminister Bent Høie hardt ut mot byrådet. Han mente kommunen forsømmer seg på rusfeltet.

– Oslo komme må rydde opp, sa han.

Nå gir byråd Tone Tellevik Dahl statsråden svar på tiltale.

– Høyre satt med makten i Oslo i flere år etter at hjemmelsgrunnlaget for egenbetaling ble endret, uten at de gjorde noe med å sikre at institusjonsplassene hadde riktig grunnlag, sier hun.

– Derfor reagerer jeg ganske kraftig på statsråd Høie når han sier at Oslo kommune forsømmer seg på rusfeltet. Vi er jo en foregangskommune framfor noen. Oslo Høyre kjenner jo til dette. Det tror jeg også Høie vet, sier hun.

– Men om han er usikker så kan han jo komme på besøk, utfordrer byråden.

Les også: Rita: Den lille jenta ingen ville ha

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering
Siste nytt
22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering
Populært