Frå skulebenken til mjølkegrava

Steffen Fjellestad er odelsgut på heimgarden i Gloppen.
Steffen Fjellestad er odelsgut på heimgarden i Gloppen. Foto: Privat

Unge bønder får ofte mykje ansvar veldig tidleg. 1 av 5 kjenner seg einsame og mange er uroa over gjeldsbyrda. No vil Mental Helse Ungdom sørge for at det ikkje går på psyken laus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Eg snakka med ein kompis i går, som sa at den beste løysinga for unge bønder si psykiske helse kanskje er å finne seg noko anna å gjere.

Steffen Fjellestad er 19 år gammal, og skal sjølv ta over heimgarden i Gloppen med tida. I vår var han ferdig utdanna agronom, men enno skal han gå meir skule og i Forsvaret før det vert aktuelt å verte fulltidsbonde . Sjølv om han synest bondeyrket er flott, så har han tenkt ein del på korleis framtida vert.

– No er eg snart ferdig på skulen, og med tida skal eg heim og ta over garden. Mange av oss som er sosiale typar er vande med folk rundt oss. Når vi så skal heim på garden til oss sjølve – skal eg gå og trakke for meg sjølv?

Les også: Den norske landsbyen

Også bønder har ei psykiske helse

Ivar Erik Ree håpar prosjektet til MHU skal bidra positivt til næringa, og gje bønder evne til sjølvhjelp. Foto: Privat
Ivar Erik Ree håpar prosjektet til MHU skal bidra positivt til næringa, og gje bønder evne til sjølvhjelp. Foto: Privat

– Når ein snakkar om landbruk, så vert det snakka mykje om dyrevelferd, om vêret, og om matvarer. Det som ikkje vert snakka om, er psykisk helse, seier Ivar Erik Ree.

Han er prosjektleiar for eit prosjekt om unge bønder si psykiske helse. Det er leia av Mental Helse Ungdom, finansiert av Extrastiftinga, og vert drive i samband med nesten heile landbruks-Noreg.

Noregs Bygdeungdomslag, Noregs Bondelag, Norsk Landbrukssamvirke, Norsk Landbruksrådgjevning, Nortura, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Ruralis Institutt for rural- og regionalforskning er alle involvert.

– Målet er å opplyse og bevisstgjere om psykisk helse – å senke terskelen for hjelp, og for å oppsøke kvarandre, seier Ree.

Prosjektet vert lansert 10. oktober med landbruks- og matminister Bård Hoksrud til stades, men arbeidet er allereie i gang.

Kvifor verte ung bonde?

Ruralis har undersøkt kvardagen og den mentale helsa til unge bønder mellom 18 og 30 år.

Ruralis-forskar, Brit Logstein, meiner det er viktig å ikkje svartmåle bilete, dei fleste bønder trivast med yrket. Foto: Privat
Ruralis-forskar, Brit Logstein, meiner det er viktig å ikkje svartmåle bilete, dei fleste bønder trivast med yrket. Foto: Privat

Å vere bonde er ingen «9 til 16»-jobb. Ruralis-forskar Brit Logstein fortel at statistisk sett kan det å jobbe mykje påverke psyken negativt, og mange bønder jobbar godt over eit årsverk.

Likevel er det noko som er meir avgjerande for den mentale helsa.

– Eit viktig funn når det gjeld unge bønder sin trivsel, er kor viktig det er å kjenne seg fagleg kompetente og få dekka behova sine for fagleg oppdatering, seier Logstein.

Landbruksnæringa er stadig i endring, og undersøkinga syner at bøndene treng stadig tilgang på ny kunnskap frå andre bønder der ein bur, internett, og landbruksrådgjevarar.

Kollegaane er viktige også for å motverke einsemda. Dei fleste seier dei har ein god kvardag – men heile 1 av 5 kjenner seg einsame. Det aukar faren for dårlegare psykisk helse.

Les også: Den sinte mannen er død

Frå klasserom til kvardag

Foto: Steffen Fjellestad
Foto: Steffen Fjellestad

Steffen Fjellestad har gått på landbruksskule og har difor ein omgangskrins som deler mange av dei same interessene og utfordringane som han sjølv.

– Vi har kontakt på Snapchat dagleg, viser kvarandre kva vi gjer og kva vi har planlagt, og gjev tilbakemelding. Vi har nesten hatt det litt for godt. Det er jo det kjekkaste vi veit, å drive landbruk på ein landbruksskule, og det vert ein stor kontrast når du startar for deg sjølv.

Dei snakkar ikkje om mental helse til dagleg, men terskelen for å ta det opp er ikkje så høg når dei kjenner kvarandre så godt.

– Men samstundes er det eit nederlag å vere den som seier at ein synest det er litt vanskeleg. Ein kan få nokre kommentarar om at dette må du klare fint, det er ikkje eit problem, det må vere eit eller anna gale med deg, seier han.

Les også: Vil styrke kommunen sin innsats for barn si psykiske helse

Når veterinæren og fôrleverandøren vert omgangskrinsen

I førekant av at Framtida.no snakkar med Fjellestad, så tek han kontakt med andre unge bønder han kjenner, slik at også dei kjem til orde.

– Dei fleste seier dei har det greitt. Det er ikkje slik at dei er heilt nede, men dei har visse ting dei går og tenker og føler på.

Ein fortel at overgangen frå skulebenken til mjølkegrava er vanskeleg å sette seg inn i når ein har vore omgitt av medelevar i klasserommet. Ein veit ikkje korleis det er å gå over til å vere åleine.

Det er ikkje lenger så mange på vår alder

Ein annan seier han er uroa for at det vert færre og færre bønder på grunn av endringane i landbrukssektoren. Til slutt vert ein åleine. Det er ikkje lenger så mange på vår alder, og det er enklare å klage til ein jamaldring når ting ikkje går rett veg enn til ein på pappa sin alder, les Fjellestad.

– Her er ei melding frå ein som tok over barndomsgarden no i vår, og har drive åleine nokre månadar. Han seier at det er fort for at fôrleverandøren, veterinæren og tankbilsjåføren vert den einaste omgangskrinsen din.

Kameraten til Fjellestad oppmodar difor unge bønder om å gløyme tida, alt som skulle ha vore gjort, og få struktur på dagane. Om det må til, så jobbar ein til seine kvelden i veka, slik at det berre er det som gjerast som er att i helga.

Les også: Sogn Jord- og Hagebruksskule er den einaste av sitt slag i landet

Vegen mellom himmelen og helvete er kort

Ein skriv til Fjellestad at vegen mellom himmelen og helvete i verda er kort. Når ein først startar som bonde så er oppbyggingsfasen mykje tøffare enn kva folk trur. Om du ikkje klarar stå i den så er du fortapt.

Foto: Steffen Fjellestad
Foto: Steffen Fjellestad

– Vi ser frå forskinga at ein ikkje vert mykje lukkelegare av pengar, men det er ei tung belastning å heile tida måtte tenkje på om ein vert konkurs, eller om ein klarar å betale heile rekningsbunken, seier Fjellestad sjølv.

Den økonomiske byrda er også noko som kom tydeleg fram i kartleggingsundersøkinga. Som bonde er ein gjerne nøydde til å tenke stort. Nokre lyt bygge nytt fjøs, andre investere i mjølkerobot.

– Du vert veldig sårbar, og det er mindre marginar mellom utgifter og inntekter. Samstundes skjer det raske endringar i marknaden for mat, og politiske endringar skapar andre rammebetingelsar, seier Logstein frå Ruralis.

– Når du har sei 4 millionar i gjeld så treng du ein ganske lang tidshorisont og ei stabil inntekt, seier ho.

Og det er ikkje så enkelt når klimaendringar kan føre til tørkesomrar som tek livet av avlingane eit år, og enorme mengder nedbør det neste.

Les også: Tørka gjev dårlegare kornavlingar enn på over 50 år

Den flinke bonden er ingen einsam hardhaus

Det er ikkje berre slit å vere bonde. Foto: Steffen Fjellestad
Det er ikkje berre slit å vere bonde. Foto: Steffen Fjellestad

Fjellestad er tydeleg på det er ikkje berre slit, men utruleg kjekt å vere bonde.

Fjellestad les opp ei siste melding: Kanskje vi må førebu oss meir. Vi treng tips, tankemønster, og motivasjonsfaktorar.

Det er akkurat det som er formålet med prosjektet som Mental Helse Ungdom no lanserer. No skal all den informasjonen kartleggingsundersøkinga gav, føre til konkrete tiltak.

Det første steget er at Bondelaget sin eksisterande nettressurs, «Godt bondevett», vert lansert på nytt i november, med meir fokus på unge bønder.

På nyåret startar Mental Helse Ungdom å halde kurs om pyskisk helse for Noregs Bygdeundomslag. Samstundes vil organisasjonen bidra til å heve kompetansen i mentorprosjektet til Norsk Landbruksrådgjeving, «Bonde hjelper bonde», der eldre erfarne bønder skal hjelpe yngre bønder. Mest sentralt, dei vil bryte tabuet om å snakke om mental helse.

Steffen Fjellestad trur bøndene vil møte opp, og at biletet av bonden kanskje er i ferd med å endre seg.

Eg føler ikkje at vi skal verte den hardhausen av ein bonde, eller at vi ser på oss sjølve som ein som må klare alt på eiga hand. Den unge flinke bonden er han som hentar inn hjelp og lever i samspel med apparatet og samfunnet rundt.

Les også: To av tre bønder trur neste generasjon overtar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21 Eksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen09:15 Håndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06 Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39 Johnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38 Venteliste hos Røde Kors i julen08:03 Pundet styrker seg etter britisk valg07:51 Ødegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23 Undersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08 Togreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54 Boris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51 Wild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37 «VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25 De konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22 Dette skjer i dag06:05 Full jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02 Svært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00 Interne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00 Over tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59 Skjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35 Dette skjedde i natt05:35 Mange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05 Mystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03 Liberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46 Labour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06 21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54 Labours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08 LO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53 Børsoppgang i Asia etter britisk valg02:31 EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21 Polen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13 Forskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06 Labour-politiker ber Corbyn om å gå01:53 EU-topper avventer britisk valgresultat01:50 Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35 DUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20 Dom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51 Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48 Pundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44 Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41 Michael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste
Siste nytt
14:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21VerdenEksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen09:15SportHåndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06NorgeOver 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39VerdenJohnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38NorgeVenteliste hos Røde Kors i julen08:03PengerPundet styrker seg etter britisk valg07:51SportØdegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23NorgeUndersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08NorgeTogreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54PolitikkBoris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51SportWild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37Sport«VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25VerdenDe konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22NorgeDette skjer i dag06:05VerdenFull jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02NorgeSvært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00PengerInterne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00VerdenOver tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59PolitikkSkjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35NorgeDette skjedde i natt05:35NorgeMange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05VerdenMystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03VerdenLiberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46VerdenLabour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06Norge21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54VerdenLabours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08PolitikkLO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53PengerBørsoppgang i Asia etter britisk valg02:31VerdenEU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21VerdenPolen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13NorgeForskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06VerdenLabour-politiker ber Corbyn om å gå01:53VerdenEU-topper avventer britisk valgresultat01:50VerdenSeks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35VerdenDUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20NorgeDom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51PolitikkGiske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48VerdenPundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44VerdenNigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41VerdenMichael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37KulturFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste
Populært