Meny

Anniken Hauglies kronikk får cøliakere til å rase

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) får mye kritikk for forslaget om å redusere støtten dem som må spise glutenfritt fordi de har sykdommen cøliaki. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Politikerne burde tatt seg en tur i butikken og sammenlignet priser, sier kritiker.

Cøliaki er en kronisk betennelsessykdom hvor immunforsvaret reagerer ved inntak av gluten som finnes i hvete, rug og bygg. Glutenfritt kosthold er eneste behandling.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 kom det frem at de ønsker å kutte i kraftig i stønaden til personer med cøliaki. Kuttet begrunnes med at prisene på glutenfrie produkter har falt siden nivået på satsen ble satt for nesten 20 år siden.

Som ABC Nyheter skrev forrige uke, ble nyheten ikke tatt godt imot av Cøliakiforbundet, som mener at regjeringen baserer forslaget sitt på feil grunnlag.

– Folk er mer eller mindre sjokkerte og fortvila, sa generalsekretær Knut H. Peterson til ABC Nyheter.

I en kronikk i VG med tittelen «Til deg med cøliaki» innleder arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie: «Er det rimelig at folk med cøliaki får tre ganger så mye pengestøtte som det koster å ha sykdommen? Jeg mener nei.»

Hun skriver videre at cøliakere fremdeles skal få dekket ekstrakostnaden det medfører at de må spise glutenfri kost for å holde seg friske.

Mens stønaden for øyeblikket er nesten 2000 kroner i måneden (sats 4), foreslår regjeringen å kutte den til 686 kroner i måneden (sats 1).

«Hvorfor gjør vi det? Det enkle svaret et at cøliakere i dag ikke bare får dekket merutgiftene, de får om lag tre ganger så mye, når man legger SIFOs beregninger til grunn», skriver Hauglie.

Les også: Statsbudsjettet: – Ingen tvil om at de rikeste kommer best ut

– Politikerne burde ta en tur i butikken

Dette har fått cøliakere og deres pårørende til å rase, blant andre Monica Lykling i Haugesund, som er mor til en 22-åring som må spise gluttenfritt, skriverTV 2.

Hun har hentet ut priseksempler på vanlige produkter og sammenlignet med glutenfrie varer, og hennes prissammenligning viser at glutenfrie alternativer er 100 til 300 prosent dyrere, skriver nettstedet.

– Her ser man klart og tydelig hvor mye dyrere det er med glutenfrie produkter. Det er snakk om både 100, 200 og 300 prosent dyrere enn vanlige produkter. Istedenfor å lene seg på SIFO-rapporten, med feilaktige tall, burde politikerne tatt seg en tur i butikken og sammenlignet priser, sier Lykling til TV 2.

Regjeringen baserer sitt kuttforslag på en kartlegging Forbruksforskningsinstitutet SIFO har gjennomført på oppdrag fra departementet.

I SIFO-rapporten, som utgjør stridens kjerne, konkluderes det med at ekstrakostnaden for henholdsvis kvinner og menn i alderen 18-30 år ved å spise glutenfritt er 565 kroner for kvinner og 745 kroner for menn. I gjennomsnitt blir det 655 kroner per måned, altså 7860 kroner per år.

Det er denne rapporten Cøliakiforeningen mener er feilaktig og mangelfull.

Bakgrunn: Myndighetene skal revurdere glutenstøtten

– Politikerne må ta ansvar for hvordan rapporten blir brukt

Også SIFO-forskerne som står bak rapporten, har skrevet en kronikk i VG for å svare på kritikken.

«Vi forstår at rapporten vår blir gjenstand for debatt når den brukes til å forsvare kutt i offentlig støtte, og at ulike interessegrupper leser rapporten ulikt. Vi ber likevel om at den ikke leses for mer enn det den er, og at den ikke tillegges et innhold som er direkte feil», skriver forskerne.

– Vårt oppdrag, på vegne av arbeids- og sosialdepartementet, var å kartlegge ekstrautgiftene personer som lever på glutenfri diett som følge av cøliaki. Vi har tydeliggjort visse forutsetninger i rapporten, blant annet at det kostholdet er basert på voksne, og ikke unge. I tillegg er det bare basert på at maten kjøpes i butikk og tilberedes hjemme, det er ikke tatt med om måltider spises på kafé eller restaurant, sier en av forskerne, Gun Roos, til TV2.

Hun legger til at hun og kollegene har gjort beregningene, men at det er politikerne som bruker rapporten, som må ta ansvar for hvordan den blir brukt.

Statsråd Anniken Hauglie sier hun må forholde seg til hva forskerne kommer frem til.

– Den reelle årlige ekstrakostnaden til mat for en cøliaker er beregnet til 7860 kroner. Regjeringen foreslår drøyt 8000 kroner. Cøliakiforeningen har i møter med departementet sagt seg enig i at stønaden bør om lag halveres. De er med andre ord enig i at man får om lag dobbelt så mye i støtte som utgiftene skulle tilsi, sier Hauglie til TV2.

Les også: Slutter heller å spise gluten enn å sjekke seg for kreft

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært