Forskning: Luftforurensning kan gi økt risiko for munnkreft

Forurensningen i sentral-London er dobbelt så stor som Verdens helseorganisasjon sin maksimale anbefaling, men er fortsatt mindre enn taiwanske studier viser.
Forurensningen i sentral-London er dobbelt så stor som Verdens helseorganisasjon sin maksimale anbefaling, men er fortsatt mindre enn taiwanske studier viser. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix

Forskning fra Taiwan viser en sammenheng mellom veldig høye nivåer av luftforurensning og munnkreft. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Munnkreft

Munnkreft omfatter kreft i munnhulen, tunge, mandler, svelg, gummer, spyttkjertler og lepper.

Høye nivåer av luftforurensning knyttes til økt risiko for munnkreft i en fersk studie.

Forskere har tidligere knyttet høy luftforurensning til en rekke helseproblemer, som økt risiko for demens, astma og til og med endringer i hjertestrukturen, med ny forskning som tyder på at det ikke er noe «trygt nivå» av luftforurensning.

Nå sier forskere at ved svært høye nivåer av luftforurensning, ser det ut til at risikoen for å utvikle munnkreft blir større.

1617 tilfeller av munnkreft

I en artikkel i Journal of Investigative Medicine, beskriver forskere i Taiwan hvordan de oppdaget forbindelsen ved å se på luftforurensningsdata fra 66 overvåkningsstasjoner for luftkvalitet rundt i landet i 2009, og kombinerte dette med data fra helsejournalene til over 480.000 menn i alderen 40 år og over fra 2012/13. Totalt var det 1617 tilfeller av munnkreft blant deltakerne.

Forskerne fokuserte på svevestøv kjent som PM2,5, og tok for seg hvordan mennene ble eksponert for denne luftforurensningen basert på hvor de bodde. De sorterte deltakerne inn i fire grupper, fra lavest til høyest eksponeringsnivå.

Etter å ha tatt med i betraktningen faktorer som alder, eksponering for ozon, nivåer av andre partikler, røykestatus og om mennene tygget betel (nytelsesmiddel som er kjent for å øke risikoen for munnkreft) fant forskerne ut at menn utsatt for de høyeste nivåene av PM2,5 hadde en økt risiko for munnkreft.

Sammenlignet med menn utsatt for gjennomsnittlige årlige PM2,5-nivåer på 26,74 mikrogram per kubikkmeter med luft, hadde de som var utsatt for konsentrasjoner på 40,37 mikrogram per kubikkmeter eller høyere, 43 prosent større risiko for å utvikle sykdommen.

– Denne mekanismen som oppstår er ikke helt forstått, derfor er det nødvendig med ytterligere undersøkelser, skriver forskerne.

Ekstremt høye nivåer i flere byer

Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere sagt at gjennomsnittlige årlige nivåer av PM2,5 ikke skal overstige 10 mikrogram per kubikkmeter. Mens de gjennomsnittlige årlige tallene sentralt i London har vist seg å være dobbelt av dette, er de fortsatt langt lavere enn de høyeste nivåene i den taiwanske studien.

Men mange andre byer rundt om i verden har ekstremt høye nivåer av luftforurensning. Ifølge tall fra WHO er det gjennomsnittlige årlige nivået av PM2,5 i Kabul 86 mikrogram per kubikkmeter, mens det i Beijing er 85 mikrogram per kubikkmeter og i Delhi er det registrert 122 mikrogram per kubikkmeter.

Men studien har visse mangler, som at den ikke tar hensyn til mennenes tidligere eksponering for luftforurensning i løpet av deres levetid - noe som kan ha vært høyere eller lavere enn deres siste eksponering.

– Kan være spesielt for Taiwan

Professor Frank Kelly, leder for miljøhelse ved King's College London, som ikke var involvert i studien, sa at det ville være nyttig å undersøke om det er en sammenheng mellom munnkreft og luftforurensning i andre land.

– Luftforurensning har tidligere vært knyttet til flere typer kreft, inkludert kreft i bryst, lever, lunge og i bukspyttkjertelen. Det er derfor ikke overraskende at denne nye studien i Taiwan har funnet en mulig sammenheng med munnkreft. Men da konsentrasjon av luftforurensning og røykfrekvens er mye lavere i Storbritannia, og vi ikke tygger betel, tyder det på at den økte risikoen for å utvikle munnkreft kan være unikt for Taiwan, sier Kelly.

Oversatt av Charlotte Svartskaret Løvaas / ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært