Spør psykologen: Jeg sliter med mangel på overskudd om høsten. Hva kan årsaken være?

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Foto: NTB scanpix

Mann (56) tåler mindre stress om høsten. Han spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg er en mann på 56 år. Jeg har et problem med at overskuddet begynner fort å avta når høsten kommer. Jeg får da mer og mer behov for søvn, immunforsvaret mitt blir mye svakere og jeg tåler mindre stress. Det som er merkelig er at når det går mot slutten av vinteren så våkner jeg til igjen. Da får jeg mer arbeidslyst, tåler mer, trenger mindre søvn og jeg ser mer lyst på livet. Dette er vel ikke noe uvanlig, men det som gjør det vanskelig for meg er at jeg kan gå småsyk hele høsten. Foreløpig har dette gått uten sykemeldinger, men det ser ut til å bli bare verre for hvert år.

Mann 56 år

Her kan du sende inn ditt spørsmål. Det er fint om du utdyper.

Psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Du skriver at dette nok ikke er uvanlig, og det har du rett i. Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer skriver på nettsidene deres at 800.000 nordmenn kjenner på symptomer knyttet til høst- og vintersesongen.

Sollys gir oss vitamin D. Forskning viser at vitamin D kan bidra til mer energi og mindre tretthet og verk i muskler, bedre humør og faktisk også mer robust immunforsvar. Min hypotese er derfor at mangel på vitamin D kan være noe av utfordringen din.

Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Du skriver ikke noe om hvor du bor i landet, da det er store regionale forskjeller når det kommer til grad av soleksponering om høsten og vinteren. Jeg har selv tilbragt mine år i nord under studietiden hvor det er mørketid. I starten reagerte jeg på at det var kafeer som reklamerte med at de hadde dagslyslamper man kunne sitte foran. Etterhvert forsto jeg behovet (godt!) og benyttet meg av tilbudet selv. Om det faktisk var dagslyslampene som fungerte eller om det var placeboeffekten skal være usagt. Lysbehandling blir hyppig brukt når det er snakk om vinterdepresjoner, men jeg leser ikke ut av det du skriver at det er depresjon du plages med.

Spør psykologen: Blir jeg utnyttet?

Mitt råd til deg vil først og fremst være å kontrollere med blodprøver at det faktisk er mangel på eksempelvis vitamin D som er tilfellet, slik at du ikke går udiagnostisert med en annen tilstand. Når det er gjort er det lurt å ha et aktivt forhold til å få i seg nok vitamin D.
Huden vår produserer ikke vitamin D fra oktober til mars/april her til lands, og det kan være vanskelig å få i seg nok i et normalt kosthold. Fokuser på å få i deg det fisk og andre varer som er tilsatt vitamin D, som eksempelvis ekstra lettmelk, margarin og smør. Vitamintilskudd kan også være et alternativ, men følg her rådene fra lege og apotek nøye.

Har du tilgang til en dagslyslampe tror jeg dessuten ikke det vil skade å gi det et forsøk.

Jeg ønsker deg lykke til i tiden som kommer.

Spør psykologen: Hvordan får jeg tilbake kontakten med vennene mine etter en kreftsykdom?

Her kan du spørre vår psykolog om generelle råd helt anonymt

Dette er ingen erstatning for helsehjelp. Har du behov for medisinsk hjelp, ta kontakt med din fastlege eller ring Mental Helses hjelpetelefon: 116 123

TA KONTAKT
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært