Hvorfor kan man ikke få billigere mat til allergikere?

Det er dyrere å lage glutenfritt bakeverk enn om man baker med vanlig mel. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Det er dyrere å lage glutenfritt bakeverk enn om man baker med vanlig mel. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Hvorfor kan ikke regjeringen heller subsidiere matbutikkene slik at de kan selge allergimat til vanlige priser? Spør Svein Otto Nilsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Svein Otto Nilsen
Fylkestingsrepresentant for Pensjonistpartiet, Sør-Trøndelag

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Regjeringen vil kutte i cøliakistønaden. Cøliaki er en kronisk sykdom som utarter seg ved at immunforsvaret reagerer ved inntak av gluten. Å holde seg til et strengt glutenfritt kosthold er i dag den eneste behandlingen mot sykdommen.

I 2016 fikk 26.600 stønad på grunnlag av denne diagnosen, ifølge Nav.

For tiden er stønaden drøye 2000 kroner i måneden. Regjeringen foreslår å kutte den til 686 kroner i måneden med begrunnelse om at prisene på glutenfri matvarer har falt siden nivået på satsen ble satt for nesten 20 år siden.

Det er mulig at glutenfri mat har blitt billigere, men prisene er fortsatt for høye.

I de siste årene så har flere mat-produsenter laget mat for allergikere.

Fiskematprodusenter begynte for hele 20 år siden å lage fiskemat uten egg, melk og hvete. Bedrifter tok utfordringen etter henvendelse fra allergikerne, og tilbudet ble en flott service til glede for små og store med matallergi.

Etter hvert så har flere firmaer innsett at man bør gi et tilbud også til den gruppen mennesker som er avhengig av annen mat enn det de fleste kan spise.

Bakgrunn: Vil kutte i cøliakistønad: – Folk er mer eller mindre sjokkerte og fortvila

Det er dessverre en realitet at prisen for disse spesialproduktene er svært høye, og det kan ofte være vanskelig å komme opp i et så stort produksjonsnivå at prisen kan senkes tilsvarende de andre ordinære produktene.

Pensjonistpartiet ønsker gjennom dette innlegget å sette fokus på disse spesialproduktene.

Jeg vil derfor spørre rett ut:

Hvorfor kan man ikke gjennom dagens subsidiepolitikk gi slike produkter et tilskudd, slik at allergikere over hele landet kan få tak i disse produktene til samme pris som ordinære produkter?

Det kan jo ikke være riktig at denne gruppen må ha et mye større matbudsjett ettersom de ikke kan spise den mat som i dag er vanlig på matbordet.

Glutenallergi eller cøliaki er null stress i vårt naboland Sverige. Drar man på harryhandel, kan man fråtse i glutenfri økologisk pasta, mel, brød, kakemikser, grøt, babyprodukter – ja alt egentlig og mye rimeligere.

Jeg har aldri sett så mye glutenfritt samlet på ett sted og mye av det er økologisk i tillegg!

Glutenfritt mel kan ligge i Norge på 75–85 kroner kiloen, og vanlig hvetemel kan kjøpes til fem kroner kiloen på tilbud. Regjeringens argument på at det er større utvalg er riktig, men slik jeg erfarer har ikke prisen på glutenfrie produkter sunket de siste årene.
Man kan jo velge å kutte ut brød, men det er jo en del av den norske frokosten, lunsjen og kveldsmaten.

Når Regjeringen vet, men ikke bryr seg om de faktiske forhold, fremstår dette som overraskende useriøst.

Regjeringen foreslår også å kutte stønad til de med glutensensitivitet, da den ikke anses å være en sykdom ifølge medisinske fagmiljøer. Innsparingen vil ifølge regjeringen være rundt 410 millioner kroner på neste års statsbudsjett.

Mitt råd til regjeringen er:

Ta kontakt med de berørte som må dra til Sverige for å kjøpe glutenfritt til normale priser før man fjerner støtten.
Spør de berørte hva som skjer hvis man spiser det kroppen ikke tåler.

Dette handler om lærdom og sunn fornuft.

Les også: Kutter støtten til glutenfritt kosthold

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært