Skyhøy prislapp på psykiske lidelser

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Kostnadene forbundet med psykiske lidelser kan bli på 130.000 milliarder kroner på verdensbasis over en periode på 20 år, ifølge en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Situasjonen er ekstremt dyster, sier professor Vikram Patel, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Patel, som er ansatt ved Harvard-universitetet i USA, har vært med på å lede arbeidet med den nye rapporten. Den slår fast at stadig flere mennesker i verden rammes av psykiske lidelser.

En av årsakene er at antallet eldre mennesker øker. Samtidig mener Patel at psykiske lidelser blir grovt neglisjert i forhold til andre helseproblemer.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har anslått at 300 millioner mennesker i verden lider av depresjon. 50 millioner har demens, mens 23 millioner lider av den svært alvorlige sykdommen schizofreni.

Kostnadene forbundet med slike sykdommer kan i perioden fra 2010 til 2030 bli på 16.000 milliarder dollar, ifølge den nye rapporten som er utarbeidet på oppdrag fra tidsskriftet Lancet. Summen tilsvarer 130.000 milliarder kroner.

I rapporten slås det fast at mennesker med psykiske lidelser i mange land utsettes for grove menneskerettsbrudd. En del blir lenket fast eller utsatt for behandling som i praksis er tortur.

En av ekspertenes anbefalinger er at nye grupper i samfunnet kan fungere som samtaleterapeuter. Ikke bare psykologer og psykiatere, men også andre helsearbeidere, lærere og religiøse ledere bør kunne tilby samtaleterapi.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært