Meny

Derfor går noen i søvne

Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix

De fleste som går i søvne er barn, men søvngjengeri forekommer også hos voksne.

Mellom 20 og 30 prosent av oss har gått i søvne minst én gang i løpet av livet, og omkring tre til fire prosent av alle barn har regelmessige episoder med søvngjengeri, ifølge Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, skriver KK.

– Omkring 80 prosent av alle som går i søvne har også slektninger som gjør eller har gjort det samme, skriver en av landets fremste søvnforskere, Bjørn Bjorvatn, professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen søvnsenter, på Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer sine nettsider.

Les også: Dette teppet koster 330.000 kroner

(Saken fortsetter under)

Søvngjengeri har ingen sammenheng med tidligere søvnproblem, å sove alene eller sove sammen med andre, eller frykt for mørket. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix

Bjorvatn forteller til KK at søvngjengeri skjer i fra den dype søvnen, og barn sover dypere enn voksne. Hos voksne som går i søvne har man også sett en økt forekomst av psykiske lidelser. Søvnen er forstyrret og urolig ved psykiske lidelser, og man kan tenke seg at dette trigger søvngjengeri, forteller søvnforskeren som samtidig vil understreke at mange voksne som går i søvne ikke har noen tegn til psykiske lidelser.

De fleste som går i søvne gjør det i løpet av nattens første tre til fire timer - da vi har mest dyp søvn. De fleste episoder varer i mindre enn 15 minutter, og stort sett kommer vedkommende seg tilbake til sengen på egenhånd, skriver nettstedet.

Bjorvatn fraråder imidlertid å vekke en som går i søvne da vedkommende kan bli svært forvirret når han eller hun våkner opp fra dyp søvn midt på stuegulvet. Da er det bedre å veilede vedkommende tilbake til senga. Men om pasienten skader seg selv eller andre i søvne, må hjelp oppsøkes.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært