Kutter støtten til glutenfritt kosthold

Bare personer med cøliaki bør heretter få støtte til et glutenfritt kosthold, foreslår regjeringen. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix
Bare personer med cøliaki bør heretter få støtte til et glutenfritt kosthold, foreslår regjeringen. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bare personer med cøliaki skal heretter få støtte til glutenfritt kosthold, foreslår regjeringen, men kutter også støtten til disse med nærmere 70 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glutensensitivitet kan ifølge medisinske fagmiljøer ikke anses som en sykdom, så sant det ikke foreligger en cøliaki-diagnose. Regjeringen foreslår derfor å kutte grunnstønaden til denne gruppen.

Grunnstønaden til personer med cøliaki kuttes også kraftig, fra 23.988 kroner til 8.232 kroner.

En fersk SIFO-rapport, bestilt av Arbeids- og sosialdepartementet, viser at merkostnaden ved et glutenfritt kosthold nå er på rundt 655 kroner i måneden, mens støtten frem til nå har vært på på 1.999 kroner i måneden.

– Glutenallergikere får tre ganger så mye støtte enn det de faktisk bruker på glutenfrie produkter, sier leder i finanskomiteen, Henrik Asheim (H).

Han viser til at støtteordningen ble innført tidlig på 1990-tallet. Siden den gang har glutenfrie produkter økt og prisene falt.

– Vi reduserer støtten slik at den samsvarer med de faktiske utgiftene. Selv om Norge er et rikt land trenger vi ikke utkritisk videreføre ordninger det ikke er behov for.

Ifølge regjeringen vil endringene innebære en innsparing på 410 millioner kroner på neste års statsbudsjett.

Samleside: Her finner du alle sakene om statsbudsjettet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden