– Å spise torsk kan forebygge nyresvikt

Protein fra torsk kan være med på å motvirke utviklingen av fedmerelaterte nyreproblemer. Foto: NTB scanpix.
Protein fra torsk kan være med på å motvirke utviklingen av fedmerelaterte nyreproblemer. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsøk med overvektige rotter viser at torskeprotein kan kan være med på å forebygge nyresvikt hos overvektige, ifølge en studie gjort ved Universitetet i Bergen. Nå vil forskerne teste det samme på mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fedme og høyt blodtrykk hos oss mennesker kan føre til nyreproblemer. Nå har forskere ved Universitetet i Bergen testet om torskeprotein kan være med å motvirke utviklingen av fedmerelaterte nyreproblemer. Og svaret overrasker forskerne:

– Ja, det virket bedre enn jeg trodde, sier forsker Oddrun Gudbrandsen ved Universitetet i Bergen til fagbladet Tekfisk.

Nyresvikt kan gi symptomer som slapphet, tap av matlyst, høyt blodtrykk, hodepine og nummenhet i føtter. Med full nyresvikt er dialyse eller transplantasjon nødvendig.

Les også: Torskehoder blir supermat i stedet for søppel

Vil teste på mennesker

Foreløpig er det bare testet hva torskeprotein gjør med nyrene til overvektige rotter. Neste skritt er å få testet det samme på mennesker.

– Vi er i gang med å skrive en søknad til Norges forskningsråd for å få prøvd torskeprotein på folk. Det er en naturlig fortsettelse. Får vi gjort en klinisk studie nå, får vi lært ganske mye mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Disse har økt risiko for å utvikle nyresvikt

Tidligere har forskerne sett på avskjær fra sild og laks og hvordan det påvirker nyrefunksjonen. Da visste ikke forskerne om det var Omega-3-fettet eller protein som førte til bedre nyrefunksjon. Den nye studien gjør at forskerne har blitt tryggere på at det ikke bare er fiskefettet som kan ha effekt, som igjen vil si at også mager fisk kan ha positiv helseeffekt.

– Kanskje kan videre studier ende opp at norske helsemyndigheter må anbefale folk med økt risiko om å spise mer torsk, sier Gudbrandsen til NRK.

Les også: Tilskudd av Omega-3 har liten eller ingen helseeffekt, ifølge forskningsrapport