Meny

Kakao kan være en kilde til vitamin D

Kakaobønner tørker i sola. Det kan være viktig for innholdet av vitamin D. Foto: Brayden Howie / Shutterstock / NTB scanpix
Mørk sjokolade inneholdt mest.

Denne uka kom siste bidrag i kategorien «forskning som antyder at uvanene mine egentlig er sunne».

Det gjelder så klart sjokolade.

Resultatene kommer fra et team av tyske forskere. Hvilket for så vidt ikke er så rart. Tyskerne (tett fulgt av blant annet nordmenn) er et av verdens mest sjokoladespisende folkeslag. Julia Kühn og kollegaene hennes hadde nemlig en mistanke:

Det må finnes ukjente kilder til vitamin D i kosten vår.

Når vi regner sammen hva folk spiser av kjente kilder til D-vitamin, stemmer det ikke med nivåene som måles i blodet, skriver forskerne i siste utgave av Food Chemistry.

Dette peker mot at det kan finnes flere D-vitaminholdige matvarer som vi ikke registrerer. Men hvilke?

Kühn og co tror de har i hvert fall deler av svaret.

Kakao

Allerede på 1930-tallet kom de første hintene om at kakao kan være en kilde til D-vitaminer, skriver forskerne. Men resultatene rundt temaet er litt forvirrende. For når kaffebønnene plukkes fra busken, er innholdet nærmest null.

De tyske forskerne tror imidlertid at noe skjer på veien fra busk til sjokoladeplate.

Når kakaobønner høstes, blir de først lagt til gjæring i noen dager, og så tørket i sola. Denne prosessen gjør bønnene sårbare for soppangrep. Og det høres i utgangspunktet ikke helt bra ut. Men mye kan tyde på at soppen gir mer enn den tar.

Soppveksten gjør nemlig at kakaobønnene blir fulle av stoffet ergosterol. Det er en kjemisk forbindelse som kan bli til vitamin D, for eksempel hvis bønnene blir liggende i sollys en stund.

Kühns hypotese var at kakaoen som kommer ut av bønnene nettopp inneholder vitamin D. Og nå har de altså undersøkt saken.

Like mye som i fisk

Forskerne analyserte flere prøver kakaopulver og kakaosmør som brukes til å lage sjokoladeprodukter, samt ulike sjokolader og sjokoladepålegg.

Og resultatet viser ganske riktig at kakaoen inneholder vitamin D.

De høyeste nivåene fantes i kakaosmør og mørk sjokolade med over 60 prosent kakaoinnhold. Hvit sjokolade og sjokoladepålegg inneholdt minst. Men det var stor forskjell mellom ulike utgaver av samme produkt.

Den mørke sjokoladen med mest D-vitamin, inneholdt for eksempel rundt 5,5 mikrogram per hundre gram sjokolade. Det er lignende nivåer som i gode D-vitamin-kilder som eggeplomme eller tunfisk, skriver forskerne.

I den mørke sjokoladen med minst D-vitamin, lå nivået imidlertid bare på 1,9 mikrogram per hundre gram.

Forskerne tror forskjellen kan komme av at ulike kakaoavlinger har hatt forskjellig grad av soppangrep.

Uansett er sjokolade helt klart en kilde til D-vitamin, konkluderer Kühn og co.

Dårlig rykte

Og det er jo svært gode nyheter for den som gjerne skulle hatt en unnskyldning for å ta seg en rute eller tre.

Nå skal man så klart huske at sjokoladeforskning har et noe frynsete rykte. I 2018 gikk en gruppe sjokoladeforskere ut og advarte mot usinne småstudier.

Les også: Er mørk sjokolade egentlig sunt?

Og at 100 gram sjokolade inneholder nesten 600 kalorier, mens 100 gram tunfisk bare teller litt over 100.

Les også: Hvor mye legger jeg på meg av 100 gram sjokolade?

Det er vel lite som taler for at man bør satse på å dekke D-vitamin-behovet kun igjennom kakao.

Men er vi heldige, betyr de nye resultatene at det ikke er bare dumt å kose seg med noen deilige sjokoladebiter foran peisen i de solløse vintermånedene.

Saken er først publisert på Forskning.no

Referanse:

J. Kühn, A. Schröter, B. M. Hartmann, G. I. Stangl, Cocoa and chocolate are sources of vitamin D2, Food Chemistry, september 2018. Sammendrag.

Helse og livsstil
Populært