Mange tilbyr behandling, men diagnosen finnes ikke

BINYRENE: Kan virkelig binyrene slites ut om vi er for mye stresset? Svaret er nei. Foto: NTB scanpix / Shutterstock.
BINYRENE: Kan virkelig binyrene slites ut om vi er for mye stresset? Svaret er nei. Foto: NTB scanpix / Shutterstock.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Binyrestress er mye omtalt av alternative behandlere, men det finnes ingen faglige holdepunkter for diagnosen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Binyrestress eller binyretretthet (engelsk: «adrenal fatigue») er mye omtalt av alternative behandlere. De hevder en kraftig stressrespons over tid sliter ut binyrene og at dette har en rekke uheldige konsekvenser. Den oppgitte kuren varierer fra kostbare tilskudd, akupunktur og homeopatiske legemidler til diverse frukt og grønnsaker.

Binyrenes funksjon

Binyrene er to hormonproduserende kjertler på toppen av hver nyre. De produserer flere livsviktige hormoner som blant annet aldosteron, kortisol, kjønnshormoner og katekolaminer. Det er produksjonen av såkalte «stresshormoner» som har ledet til tanken om at binyrene selv kan bli «stresset» eller «utslitt», hvis man er for mye stresset.

Les også: Vet du hva binyrene gjør i kroppen din?

Binyrestress og binyretretthet

Flere alternative behandlere i Norge tilbyr utredning og behandling for såkalt binyrestress eller binyretretthet. En vanlig påstand at diagnoser som utbrenthet, stress og utmattelse egentlig handler om binyrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som forklaring på diagnosen hevder behandlere at kronisk stress "sliter ut" eller på annen måte ødelegger binyrene. Det hevdes at binyrene først blir veldig aktive, - med økende nivåer av kortisol - deretter vil binyrene bli «slitne» og det utvikles en dysfunksjonell stressrespons.

Som symptomer på binyrestress nevnes ofte generelle og lite spesifikke plager som for eksempel slitenhet, uro, spenning og irritasjon. Men noen aktører nevner også symptomer på den reelle og potensielt alvorlige tilstanden binyrebarksvikt (se Addisons sykdom).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stress øker risiko for disse sykdommene

Forskning: Binyrestress eksisterer ikke

Binyrestress som diagnose er ikke en anerkjent diagnose av noen endokrinologiske foreninger (foreninger for leger spesialisert i hormonsykdommer). På bakgrunn av økende bruk av begrepet gjennomgikk forskere alle tidligere studier om den påståtte tilstanden (1). De identifiserte 58 primærstudier til gjennomgangen, men fant ut at majoriteten av studiene hadde store svakheter. Forskerne skriver at tilhengere av diagnosen ofte benytter uegnede metoder til å teste hormonnivåer, og derfor finner sammenhenger som ikke eksisterer. Konklusjonen er at det ikke eksisterer bevis for binyrestress som konsept og at det fortsatt må regnes som en myte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LEGEN SVARER: Nei, binyretretthet er ingen diagnose

Binyrene blir ikke utslitt ved stress

Ansgar Heck er overlege og spesialist i indremedisin og endokrinologi (hormonsystemet) ved Seksjon for spesiell endokrinologi, Oslo Universitetssykehus. Han forteller at binyrene har stor reservekapasitet:

- Binyrene har en veldig stor reservekapasitet i likhet med de fleste hormonproduserende organer. Det finnes to binyrer og man kan fjerne minst halvannen binyrer uten at det vil føre til mangelsymptomer siden en liten binyrerest kan erstatte tapte funksjonen.

At binyrene skal bli "trette" eller utslitt av mye stress over tid, aviser Heck:

- Binyrene blir ikke trette! I hjernen sitter det en type styringsenhet og føler for kortisolnivået - hypothalamus. Om nivåene for kortisol blir lave eller kroppen på grunn av stress trenger mere kortisol så sender denne styringsenheten et hormon kalt «CRH» til hypofysen. Hypofysen er en liten hormonkjertel i skallebasis nedenfor hypothalamus. Som respons på «CRH» sender hypofysen sender ut hormonet ACTH som virker sterkt stimulerende på binyrene. Dette kan skje i løpet av få minutter og kortisolproduksjon kan mangedobles i løpet av en time. Er binyren fjernet delvis vil styringshormonet ACTH også føre til at en forholdsvis liten binyrerest kan vokse og øke evnen til å produsere kortisol. Først når binyrene er så å si totalt ødelagt ser man at nivåene for kortisol blir lave og de for styringshormonet ACTH blir høye som uttrykk for kortisolmangel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så man kan ikke "bruke opp" binyrene sine hvis man er mye stresset?

- Nei! Man kunne tenke at binyrene blir utslitt om det kommer en stadig stimulasjon fra hypofysen med ACTH. Men det motsatte er tilfelle. Ved en sjelden sykdom med ukontrollert overproduksjon av ACTH i hypofysen - Morbus Cushing - kan man se at binyrene blir ikke «trett». Tvert om, de blir større og større og produserer farlig høye nivåer av kortisol gjennom hele døgnet, forteller Heck.

Les også: For lite eller for mye kortison

Viktig å skille alternativt begrep fra ekte diagnose

EKSPERT: Ansgar Heck, Overlege, PhD, spesialist i indremedisin og endokrinologi. Oslo Universitetssykehus. Foto: Privat.
EKSPERT: Ansgar Heck, Overlege, PhD, spesialist i indremedisin og endokrinologi. Oslo Universitetssykehus. Foto: Privat.

Ansgar Heck understreker at pasienter med ekte binyrebarksvikt trenger behandling:

- Når binyrebarken slutter helt å fungere så foreligger sykdommen primær binyrebarksvikt - Morbus. Addison - som fører til en kritisk mangel av kortisol. Kortisol er et livsviktig hormon og slik mangel må erstattes med kortisontabletter. Det er derfor viktig å skille sykdommen binyrebarksvikt fra tilstanden noen kaller binyretretthet, - uten at jeg noen gang har lest en fornuftig forklaring hva det egentlig er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilke råd har du til pasienter som har fått beskjed fra en alternativ behandler om at de har såkalt binyretretthet?

Oppsummert

Ikke ekte diagnoser: Binyrestress eller binyretretthet

Ikke start på medisiner eller ignorer alvorlige symptomer etter samtale med alternativ behandler

Det finnes ingen naturprodukter som kan "vekke trøtte binyrer"

Du sliter ikke ut binyrene dine ved å være mye stresset

Å være sliten over tid kan være tegn på sykdom og bør undersøkes

Rådfør deg med fastlegen

Ekte diagnose: Binyrebarksvikt (Addisons sykdom), diagnosen settes av lege og krever behandling.

- Det viktigste for pasienter som får en slik beskjed er at man ikke starter med medisiner på feil grunnlag, som for eksempel kortison. Dette kan ødelegge for videre utredning, ødelegger kroppens naturlige reaksjon på andre sykdommer og ikke minst kan unødvendig kortisonbehandling føre til en kortvarig symptombedring, men kamuflere og forverre andre mulige udiagnostiserte underliggende tilstander.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva syns om du måten disse alternative behandlerne praktiserer på?

- Noen norske nettsider om temaet er ikke noe annet enn salgskanaler for diverse kosttilskudd og dyrt udokumentert informasjonsmateriell. Binyretretthet er ingen diagnose og det går ikke an å «vekke trøtte binyrer» med et produkt fra nettbutikken. Pasienter bør be om dokumentasjon for hvilke undersøkelser en slik diagnose beror på og ta det opp med fastlegen, spesielt hvis de har alvorlige symptomer som vekttap eller kvalme og stadig økende søvnighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også legesvar: "Binyretrøtthet"?

Kilder:

Cadegiani FA, Kater CE. Adrenal fatigue does not exist: a systematic review. BMC Endocrine Disorders. 2016;16(1):48. doi:10.1186/s12902-016-0128-4.

Les også:
Studie: Høyt alkoholinntak gir stor økning i demensrisiko
Da begge nyrene plutselig sviktet var det bare en som kunne redde ham – Junkfood skader nyrene like mye som diabetes

Denne saken ble først publisert i Lommelegen.no