Ny teknologi skal bidra til røykeslutt

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsedirektoratet håper en ny nettpratrobot vil få flere til å slutte å røyke og snuse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om røyketallene i Norge er rekordlave, gjør Helsedirektoratet ytterligere grep for å få personer til å slutte med røyk og snus. Under Oslo Innovation Week torsdag lanserte direktoratet en ny nettprat og robottjeneste - en såkalt chatbot.

– «Slutta-boten» kan gi umiddelbar støtte og praktiske tips når man trenger det som mest. Daglige oppmuntringer vil forhåpentligvis også motivere brukerne, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

Enkelt forklart er en chatbot et dataprogram der mennesker kan kommunisere enten skriftlig eller muntlig. Tjenesten til direktoratet vil være tilgjengelig på Facebook messenger, hvor brukerne vil få umiddelbar støtte og praktiske råd mot røykesug.

Masseoppfordring

I forbindelse med lanseringen av den nyutviklede «nettpratroboten» lanserer direktoratet en masseoppfordring. Gjennom oktober lanserer direktoratet «Stopptober», hvor målet er å motivere til å slutte med røyk og snus i løpet av måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan også være enklere å slutte hvis du føler at du tar del i noe større enn deg selv. Derfor er Stopptober utformet som en masseoppfordring. Vi ønsker å inspirere til å slutte i fellesskap, og at omgivelsene skal støtte dem som ønsker å slutte, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Ifølge Helsedirektoratet viser forskning at det er fem ganger så stor sjanse for å lykkes i å slutte for godt dersom man kommer gjennom de 28 første dagene uten røyk.

Aktuelt: – Ti prosent høyere pris på røyk og snus gir lavere forbruk

Fakta om røyk:

* I 2017 var det rundt 11 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år som røyket daglig, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er omtrent like mange kvinner som menn som røyker daglig.

* I tillegg til dem som sier de røyker daglig, er det rundt åtte prosent som røyker av og til. Omregnet til antall kan man anslå at om lag 480.000 personer røyker hver dag og 350.000 av og til – over 800.000 til sammen.

* Det er flest som røyker blant dem som er 45 og 64 år.

* Andelen som røyker daglig er halvert på ti år – fra 22 til 11 prosent.

Kilde: Helsedirektoratet.

Tidlig ute

En ny spørreundersøkelse som Respons har gjort for Helsedirektoratet viser at en tredel av befolkningen tidligere har benyttet seg av en slik chatbot. Det er imidlertid flere yngre enn eldre som har benyttet seg av en slik tjeneste tidligere.

– Vi er nok ganske tidlig ute med å prøve ut chatbot, men det er viktig for oss å teste ut nye verktøy i forebygging, påpeker Guldvog.

Aktuelt: Kjøpte snus i Sverige - dømt til ett års fengsel

Fakta om snus:

* Det er 12 prosent av den voksne befolkning som i 2017 sier at de bruker snus daglig, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette tilsvarer om lag 520.000 personer.

* Det er store kjønnsforskjeller. Blant menn sier 17 prosent at de snuser daglig, mot 6 prosent blant kvinner. Om lag 4 prosent sier de snuser av og til.

* Det har vært en dobling i andelen som bruker snus daglig fra 6 til 12 prosent de siste ti årene, noe som i hovedsak skyldes den kraftige økningen blant ungdom.

* Blant menn har andelen gått opp fra 11 til 17 prosent, mens snusbruken blant kvinner har gått fra nesten ikke målbar og opp til 6 prosent på ti år.

Kilde: Helsedirektoratet