Meny

Nye plaststoffer kan være like ille som de gamle

Nye plastbeholdere er ofte merket som BPA-fri. Men de kan likevel inneholde stoffer som trolig har samme virkning. Foto: patpitchaya / Shutterstock / NTB scanpix
Nye plastbeholdere er ofte merket som BPA-fri. Men de kan likevel inneholde stoffer som trolig har samme virkning. Foto: patpitchaya / Shutterstock / NTB scanpix

Mange plastprodukter markedsføres som BPA-frie. Men stoffene som erstatter det hormonhermende stoffet bisfenol A kan ha samme virkning på helsa.

– Det var som et déjà vu, sier forsker Patricia Hunt fra Washington State University i en pressemelding.

20 år tidligere hadde forskerne i laboratoriet hennes reagert på merkelige resultater i musene de brukte som forsøksdyr.

Når forskere setter opp eksperimenter for å teste hvordan et stoff virker, har de alltid med kontrollgrupper – altså dyr som ikke utsettes for noe, og dermed kan brukes som sammenligning. Men nå oppdaget forskerne unormalt mange kromosomfeil i eggcellene hos disse kontrollmusene.

Hva i all verden var det som skjedde?

Bisfenol A

Etter mye leting og videre testing, ble det klart at stoffet bisfenol A (BPA) så ut til å stå bak effekten. Forbindelsen lakk ut fra plastdeler i slitte bur og vannflasker.

Siden den gangen er det gjort svært mange studier på BPA. Mange har pekt mot at stoffet har negative effekter for helsa i en rekke arter, inkludert mennesket.

Forbindelsen er en såkalt hormonhermer, som virker inn på hormonsystemet i kroppen, og ulike studier har koblet slike stoffer både til kreft, fedme, diabetes og nedsatt evne til reproduksjon.

Andre undersøkelser har imidlertid ikke funnet noen skadelig effekt på mennesker. Nylige resultater fra CLARITY-BPA-prosjektet pekte for eksempel mot at stoffet ikke er noen trussel, ifølge amerikanske National Public Radio.

Les også:

BPA-frie produkter

Det er fortsatt tillatt å lage produkter med BPA. Men i 2011 kom et forbud mot å bruke stoffet i tåteflasker, skriver matportalen.no. Og bekymring fra forbrukerne har gjort at industrien har jobbet hardt for å få BPA ut av produktene. Mange ting av plast markedsføres i dag som BPA-frie.

Det er imidlertid slett ikke sikkert vi er særlig tryggere av den grunn. Spørsmålet er nemlig hva de mulig helseskadelige stoffene i plasten erstattes med.

For ikke lenge siden begynte forskerne ved Washington State University igjen å observere merkelige ting hos musene sine.

Les også:

Bur med BPA-erstatning

Igjen fant forskerne unormale egg- og sædceller i noen grupper med kontrollmus. Og igjen begynte de å lete etter årsaken.

Det viste seg etter hvert at synderen også nå var stoffer som lakk ut av slitte bur. Men denne gangen var det ikke BPA i burene. Derimot fantes det andre stoffer som ofte brukes som erstatning for BPA i plastprodukter, som bisfenol S og difenylsulfon.

Nye tester på mus viste at disse stoffene så ut til å øke risikoen for feil under celledeling, og førte til problemer med produksjonen av kjønnsceller både hos hunnmus og hannmus. Hos hannmusene så det til og med ut til at feilene fulgte med til de to neste generasjonene.

Dette er ikke bare en trussel mot menneskelig helse, men også mot muligheten for å gjøre god forskning, konkluderer Hunt og kollegaene.

For hvordan skal vi kunne finne effekten av BPA og andre stoffer, hvis vi uten å vite det sammenligner med kontrolldyr som også får i seg slike forbindelser?

Les også:

– Bekrefter mistanke

Kjemiker Martin Schlabach ved Norsk institutt for luftforskning mener resultatene er urovekkende, men ikke overraskende.

– Funnet bekrefter det vi hele tida har hatt mistanke om, nemlig at de andre bisfenolene også kan være hormonhermere, sier han til forskning.no.

Når produsentene skal fjerne BPA fra produktene sine, bytter de oftest ikke til helt andre materialer, som glass eller metall, forteller Schlabach.

I stedet søker de etter stoffer med lignende egenskaper, som kan erstatte BPA. For eksempel andre bisfenoler. Det er forståelig, for eksempel fordi produksjonslinjene er tilpasset stoffer med disse egenskapene.

– Men når man bytter til stoffer med lignende kjemiske egenskaper, kan man jo forvente at mye av den biologiske effekten også er tilsvarende, sier Schlabach.

Les også:

Lekkende vannflasker

Schlabach jobber selv med å analysere nivåene av bisfenoler og lignende stoffer i nærmiljøet vårt. Han foreller at matbeholdere og støv i huset er hovedkildene til disse forbindelsene.

Nylig publiserte Forbrukerrådet for eksempel en NILU-undersøkelse av drikkeflasker for barn. Det viste seg at flere av flaskene lekket BPA, ftalater og andre helseskadelige stoffer. En undersøkelse fra 2016 viste at vi får i oss mengder som potensielt kan påvirke kroppene våre.

I tillegg kommer det stadig nye stoffer i bruk. NILU-forskeren mener det er sannsynlig at vi kommer til å oppdage at flere av dem har negative effekter på helsa.

Les også:

Voldsom utvikling

– Det er en voldsom utvikling med stadig nye stoffer, og drivkraften er å ta i bruk ny teknologi til å lage billigere eller bedre produkter, ikke å fremme helsa. Hensynene til helse og miljø kommer inn i slutten av prosessen, ikke i starten.

Det er ikke engang sikkert at produsenten vet helt nøyaktig hva som er i produktene. Materialene produseres gjerne i lavkostland med svakere kontrollmekanismer, og tester har vist at varedeklarasjonene ofte ikke stemmer med innholdet, forteller Schlabach.

Han mener forskere som ham selv blir liggende håpløst på etterskudd – både ett, to og tre steg bak utviklingen av produkter.

– Den nye studien er en indikasjon på at man bør se på regelverket og komme videre med tanke på å regulere nye stoffer ut fra egenskapene til gruppen de tilhører, ikke som helt nye stoffer. Alle bisfenolene burde for eksempel reguleres på samme måte.

Les også:

Bruk glass, porselen og metall

Schlabach forteller at han selv velger å unngå matbeholdere og flasker som kan inneholde BPA eller andre bisfenoler, selv når de er merket som BPA-fri.

Som kjemiker er han godt rustet til å bedømme hvilke materialer som kan tenkes å lekke uheldige stoffer. Men det er ikke like lett for vanlige forbrukere.

For selv plastmaterialene som ikke inneholder bisfenoler, kan lekke andre potensielt helseskadelige stoffer, som PCB eller ftalater.

Schlabach foreslår glass, porselen og metall som gode alternativer, som vi kanskje burde ta mer inn i kjøkkenvarmen igjen.

– Plast har mange fordeler framfor glass og metall. Det er lett og holdbart og lite knuselig. Men kanskje har vi byttet ut mange ting med plast uten å tenke skikkelig over konsekvensene.

Saken er opprinnelig publisert på forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge
Siste nytt
20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge
Populært