Meny

Berømt spisevane-forsker tatt for uredelighet

Stjerneforskeren Brian Wansink har vært tett knyttet til Gunhild Stordalens EAT og samarbeidspartneren GreeNudge. Nå må han slutte i sin stilling ved Cornell University. Foto: AP/Mike Groll
Stjerneforskeren Brian Wansink har vært tett knyttet til Gunhild Stordalens EAT og samarbeidspartneren GreeNudge. Nå må han slutte i sin stilling ved Cornell University. Foto: AP/Mike Groll

Professor Brian Wansink står bak kjente ideer om hvorfor vi spiser mer enn vi tror. Nå trekker han seg fra stillingen sin ved Cornell University, etter avsløringer av utallige feil ved en rekke studier.

Har du hørt at størrelsen og fargen på tallerkenen påvirker hvor mye du spiser? At du kjøper flere og mer usunne varer hvis du handler på tom mage? At folk spiser opp maten de har på tallerkenen, selv om de egentlig er mette?

Alle vet at detaljer i miljøet vår har stor innflytelse på hva og hvor mye vi spiser. Og de som er ekstra interessert, vet at det finnes mange studier som viser dette.

For eksempel det berømte eksperimentet der forskere serverte deltagerne suppe i tallerkener som kunne fylles på fra bunnen. Testpersonene som fikk stadig påfyll, endte opp med å spise mer uten å føle seg mettere enn de andre.

Men nå stormer det rundt både denne og en rekke andre innflytelsesrike studier i samme gate.

14 studier trukket tilbake

Det gjelder undersøkelser som kommer fra den kjente forskergruppa til Brian Wansink ved Cornell University. Wansink har vært omtalt som en av verdens ledende eksperter på spiseadferd, og mange av de viktige studiene på feltet kommer fra Food and Brand Lab, som han leder.

I det siste året er det imidlertid avdekket en rekke feil og usannsynlige tall i studiene. Dette har ført til at vitenskapelige tidsskrifter har trukket tilbake hele 14 av gruppas studier.

Forrige uke kunngjorde det medisinske tidsskriftet JAMA tilbaketrekkingen av de siste seks av dem, inkludert den berømte suppe-studien.

Dagen etter kom Cornell University med konklusjonen av sin egen granskning av Wansinks undersøkelser.

Og enden på visa er altså at Wansink må gå.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Brian Wansink gjør et intervju på et supermarked i 2016. Foto: AP Photo/Mike Groll
Brian Wansink gjør et intervju på et supermarked i 2016. Foto: AP Photo/Mike Groll

Fjernet fra all undervisning og forskning

I uttalelsen fra 20. september skriver universitetet:

– Komiteen fant at professor Wansink har begått akademisk uredelighet i sin forskning.

Forseelsene skal blant annet dreie seg om feilrapportering av forskningsdata og bruk av problematiske statistiske teknikker. Komiteen skriver også at Wansink har unnlatt å dokumentere forskningen tilstrekkelig og at han ikke har tatt vare på forskningsresultater.

Videre skriver komiteen:

– Professor Wansink har levert inn sin avskjedssøknad og vil slutte ved Cornell ved enden av dette akademiske året. Han er fjernet fra all undervisning og forskning. I stedet vil han være forpliktet til å bruke tiden sin på å samarbeide med universitetet i dets pågående gjennomgang av hans tidligere forskning.

Les også:

Felt av egen blogg

Det var i utgangspunktet Wansinks egne uttalelser som startet de første undersøkelsene av forskningen hans, ifølge en artikkel i avisa The Guardian i 2017.

Professoren hadde skrevet en bloggpost hvor han mer eller mindre oppmuntret studenter til å bruke tvilsomme teknikker for å fremme forskerkarrieren. For eksempel å publisere tilfeldige sidefunn når man ikke finner det man egentlig skulle.

Han oppga til og med fem studier der studentene nettopp hadde gjort slike ting. Studier som Wansink selv var medforfatter på.

(Selve bloggen er nå fjernet, men en kopi av sidene finnes på arkivtjenesten Wayback Mashine).

Les også:

Hauger av uregelmessigheter

Dette sporet andre akademikere til å gå både disse og andre studier etter i sømmene. De brukte blant annet verktøy fra matematikk og statistikk til å undersøke om dataene virket rimelige.

Brian Wansink står bak kjente ideer om hvorfor vi spiser mer enn vi tror. Foto: Wikimedia/Bob Fila
Brian Wansink står bak kjente ideer om hvorfor vi spiser mer enn vi tror. Foto: Wikimedia/Bob Fila

Snart begynte det å dukke opp rekker av uregelmessigheter: Statistiske selvmotsigelser, selvplagiering og helt usannsynlige likheter i resultater fra helt forskjellige forsøk.

Og derfra rullet snøballen.

Stadig flere av Wansinks studier ble trukket tilbake. Selv den berømte suppestudien.

Da forsker James Heathers undersøkte tallene fra forsøket, viste det seg at de innebar helt usannsynlige resultater, skrev The Guardian i februar. Som at noen av deltagerne i forsøket faktisk trodde at de ikke hadde spist noe suppe i det hele tatt. Og at andre trodde de hadde fått i seg over en liter.

Les også:

Står ved undersøkelsene

Wansink selv har kommentert saken lite, og vært lite villig til å dele data fra undersøkelsene. I de få kommentarene han har kommet med, står han fortsatt ved resultatene sine. Ifølge CNN ble han overrasket over konklusjonene fra universitetets gjennomgang.

– Utfra det mine medforfattere og jeg trodde, ville de uavhengige analysene av datasettene våre bekrefte alle våre publiserte funn, skrev professoren i en epost til TV-kanalen.

I en epost til the Chronicle skrev han at tilbaketrekkingen av de siste artiklene var svært urettferdig og at han var stolt over alle disse studiene. Wansink skriver videre at han er sikker på at andre forskergrupper kommer til å gjenta studiene og få samme resultater.

I en annen artikkel i The Chronicle skriver han om studiene sine:

– Jeg tror de allerede har fått den virkningen i den virkelige verden som jeg ville at de skulle ha.

Les også:

Stor innflytelse

Det er liten tvil om at Wansinks forskning har hatt stor innflytelse.

De ligger til grunn for endringer i samfunnet, som at produsenter har begynt å tilby spiselige produkter i mindre størrelser. Og et lunsjprogram professoren står bak brukes allerede i 30 000 amerikanske skoler.

Også her hjemme har professoren betydelig innflytelse. Han er en av redaktørene for den første rapporten i Fra kunnskap til handling, et prosjekt som skal gjøre oss sunnere og slankere ved å endre omgivelsene våre.

Les mer: Slik skal butikkene hjelpe deg til å velge sunnere

Wansink er nevnt hele 229 ganger i prosjektets rapport Mulighetsrommet: Hvordan påvirke forbrukere til å velge sunnere? Han er en av redaktørene bak rapporten og også hovedforskeren bak 21 av forskningsartiklene rapporten refererer til.

Rapporten ble gitt ut av stiftelsen Greenudge, som ble grunnlagt av Gunhild Stordalen i 2011 og skal påvirke oss til å ta grønnere valg. Andre samarbeidspartnere bak rapporten er Helsedirektoratet, Universitet i Oslo og OsloMet.

Knut Ivar Karevold er psykolog og direktør for Greenudge, han har vært med å skrive rapporten og er nå kjent med tilbaketrekkingen av Wansinks forskning.

– Min umiddelbare reaksjon er at dette er leit å høre. I perioden vi samarbeidet med Wansink for tre år siden opplevde vi ham som en innovativ og systematisk forsker, og som en forpliktet rådgiver i vårt arbeid med å teste ut virkemidler for å påvirke gjesters valg i kantiner og buffeter, skriver Karevold i en e-post til forskning.no.

– Hva har avsløringen av Wansinks uredelighet å si for rapportens konklusjoner?

– Vi har sett gjennom referanselisten og sammenlignet den med listen over tilbaketrukne artikler. Vi ser at Mulighetsrommet har referert til to av studiene som Wansink har måttet trekke tilbake. Disse fokuserer på barn og unge, skriver Karevold.

Karevold skriver videre at Wansink sin forskning ikke er avgjørende for rapportens konklusjoner.

– Rapporten fokuserte på valg i dagligvare, restauranter og skoler, samt produktutforming. De tilbaketrukne studiene gjelder barn i skolekantiner, og er ikke relevante for andre kontekster og heller ikke norske forhold.

– Vår vurdering er derfor at konklusjonen i rapporten «Mulighetsrommet: Hvordan påvirke forbruker til å velge sunnere?» er fundert på det totale omfanget av inkluderte artikler og overordnede analyser. Enkeltstående artikler fra Wansink vil derfor ikke påvirke den overordnede konklusjonen.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:41 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:59 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong
Siste nytt
00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:41VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:59SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong
Populært