Tre fete meieriprodukter daglig kobles til lavere risiko for tidlig død

Velg magre meieriprodukter, lyder de offisielle kostrådene. Men fete meieriprodukter er bedre enn sitt rykte, antyder ny studie. Foto: Brent Hofacker / Shutterstock / NTB scanpix
Velg magre meieriprodukter, lyder de offisielle kostrådene. Men fete meieriprodukter er bedre enn sitt rykte, antyder ny studie. Foto: Brent Hofacker / Shutterstock / NTB scanpix

Men flere studier må vise det samme før det kan anbefales å få i seg mye melk, yoghurt og ost med høy fettprosent, understreker forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stor befolkningsstudie viser nå at det kan være en sammenheng mellom et høyt inntak av meieriprodukter og en lavere risiko for hjerte/kar-sykdommer og tidlig død.

Studien, som er publisert i tidsskriftet The Lancet, har fulgt inntaket av meieriprodukter hos 136 385 mennesker i 21 ulike land.

Fra 2003 til 2018 var det 6796 dødsfall og 5855 tilfeller av alvorlig hjerte/kar-sykdom hos forsøksdeltakerne.

De som inntok mange meieriprodukter, fikk færre hjerte/kar-sykdommer og hadde en lavere dødelighet.

– Det er en stor studie, og det stemmer med annen forskning. Det nye er at det også gjelder fete meieriprodukter. Jeg mener imidlertid det vil kreve flere store studier før vi kan trekke en konklusjon, sier Kjeld Hermansen, som er klinisk førsteamanuensis ved Institut for Klinisk Medicin – Diabetes og Hormonsygdomme ved Aarhus Universitet i Danmark.

Det kan være mange ulike årsaker

Studien viser en statistisk sammenheng, altså en korrelasjon.

Men vi vet ikke om det er en årsakssammenheng der – altså om det er meieriproduktene som kan ta æren.

Forskerne har spurt personene i studien om hva de spiser.

Deltakerne ble delt i fire kategorier. De som spiste:

  1. Ingen meieriprodukter
  2. Under en porsjon om dagen
  3. 1–2 porsjoner om dagen
  4. Over 2 porsjoner om dagen

Blant de som ikke spiste eller drakk meieriprodukter, var dødeligheten 5,4 prosent, mens dødeligheten var 3,4 prosent i gruppen som fikk i seg flest slike produkter.

Porsjonsstørrelser

En porsjon ble definert som enten et glass melk (244 gram), en kopp yoghurt (244 gram), en skive ost (15 gram) eller en teskje smør (5 gram).

Samtidig var forekomsten av hjerte/kar-sykdommer 4,9 prosent i gruppen som ikke spiste meieriprodukter, mens den var 3,5 prosent i gruppen som spiste flest meieriprodukter.

– Det er ikke tatt høyde for om disse menneskene trener mer eller om det kan være andre årsaker som spiller inn, forteller Hermansen.

Les også:

Flest lavinntektsland

Studien er basert på personer fra fem ulike deler av verden. Blant annet Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika, Midtøsten og Asia. I Europa er det imidlertid bare Polen og Sverige som er representert.

– Studien er mer representativ for andre deler av verden, og den er preget av mange lavinntektsland, sier Kjeld Hermansen.

Han forteller imidlertid at mange store studier viser at et økt inntak av meieriprodukter kobles til lavere dødelighet.

– Ikke konsensus på området

Meieriprodukter er imidlertid et omdiskutert emne, og Karl Michaëlsson, som er professor ved Uppsala Universitet i Sverige, er ikke enig i at forskningen tyder på at meieriprodukter er sunt.

– Det er ikke noe som peker entydig på om melk er sunt eller ikke, sier han.

I 2014 utga han en studie i tidsskriftet British Medical Journal, og han konkluderte med at tre glass melk om dagen var forbundet med en økt dødelighet blant forsøksdeltakerne.

Altså nesten det stikk motsatte.

Les også:

Studien er gjort i 21 land

De fleste av landene er lavinntektsland, der folk lever og spiser annerledes enn oss.

Derfor er det usikkert om resultatene kan overføres.

De 21 landene var:
Argentina, Bangladesh, Brasil, Canada, Chile, Colombia, De forente arabiske emirater, Filippinene, India, Iran, Kina, Malaysia, Palestina, Pakistan, Polen, Sør-Afrika, Saudi-Arabia, Sverige, Tanzania, Tyrkia og Zimbabwe.

Men ifølge Karl Michaëlsson er det ikke uvanlig at to studier finner så ulike resultater:

– Det er to ulike metoder. Denne studien er basert på selvrapporteringer, mens vi brukte det nasjonale registeret, noe som muliggjorde at vi kunne identifisere utfallet. Dessuten så vi også på blod- og urinprøver, sier han.

Begge studiene brukte spørreskjemaer til å undersøke deltakernes kosthold, men i den nye studien hadde ikke forskerne alltid adgang til et nasjonalt register.

Derfor ble forskerne i visse tilfeller nødt til å innhente informasjon om sykdomshistorikk og dødsårsaker fra familie og venner, som ikke kan garantere samme nøyaktighet.

Karl Michaëlsson henviser dessuten til to andre nye svenske studier, en av dem med eldre forsøksdeltakere. Disse studiene finner også statistiske sammenhenger mellom stort inntak av meieriprodukter og høy dødelighet.

Les også:

Forsker: Anbefaler fortsatt de magre melkeproduktene

Kjeld Hermansen har vært med på å utforme de offisielle danske kostholdsrådene, og som anbefaler mellom 250–500 ml magre meieriprodukter om dagen.

Han forteller at de bygger på konsensusen fra forskningen.

Og den peker fortsatt på at de magre meieriproduktene er sunnest, ifølge Hermansen.

– De magre meieriproduktene inneholder færre kalorier, men har for eksempel like mye kalsium, sier han.

Han forteller imidlertid at de fete meieriproduktene neppe er så ille de tidligere har hatt rykte for å være.

– Mettet fett i meieriprodukter kan være bedre enn mettet fett i kjøtt, som gir en kolesteroløkende virkning. Meieriproduktene har færre fettsyrer med lange kjeder, som ikke nødvendigvis har samme negative virkning, sier han.

– Men før vi kan endre kostholdsrådene, må vi se flere store studier av dette.

De norske kostholdsrådene ligner på de danske.

Les også:

Hva med de andre sykdommene?

Den nye studien har kun fokusert på hjerte/kar-sykdommer og dødelighet, men når vi skal vurdere om en matvare er «sunn», må vi vel tenke på flere parametere?

Det er Kjeld Hermansen enig i.

– Det er riktig at det kan være alle mulige andre sykdommer som vi ikke kan se her. Men i og med at de ser på dødelighet, så får de i hvert fall også en idé om det, sier han.

Kan man stole på vitenskap om meieriprodukter?

Meieriprodukter og helse er et kontroversielt emne.

Det skyldes kanskje at veldig mye forskning på feltet er støttet av meieriindustrien. Og det innrømmer Kjeld Hermansen, som selv driver forskning for Innovasjonsfondet, som igjen er støttet av Arla.

Arla er et dansk/svensk samvirkeselskap som er eid av 11 600 melkeproduserende bønder fra 7 land

– Det er klart at det er lettere å få penger til studier hvis man har en teori om at en matvare har positive effekter. Det vil normalt, og forståelig nok, være vanskelig å få industriforetak til å betale for studier som har en hypotese om at matvarene vil påvirke helsen negativt, sier han.

Han framhever at forskningen i Danmark bygger på ryddige premisser. Men vi kan ikke utelukke at forskere kan være påvirket av pengestrømmen.

– I Danmark er det neppe mye forskningssvindel. Det finnes en del fanatikere som kjemper mot melk, men det er nok sunt å ha en naturlig skepsis og se til solide vitenskapelige studier.

– Det er selvfølgelig en øvre grense for hvor mye man skal innta av de enkelte matvarene. Derfor er kostholdsrådene basert på variert kosthold, sier han.

Artikkelen er tidligere publisert på forskning.no

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria
Siste nytt
23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria
Populært