Meny

Spør psykologen: Kan det hende at jeg ikke har kommet meg etter jeg var utbrent?

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Kvinne i 50-årene har angst og føler seg sliten hele tiden. Hun spør psykolog Danielle Legland om råd.

Hei,

Jeg gikk på en smell for over tre år siden som jeg ikke har klart å komme meg etter. Jeg føler meg alltid sliten og det kjennes tungt å puste - det er som om jeg har noe tungt helt øverst i magen. Dette blir verre når jeg spiser. Jeg føler meg alltid stresset og urolig i kroppen. Jeg sitter alltid og dirrer med beina. I tillegg har jeg stressfølelse i mage og kropp. Jeg blir utslitt bare jeg går i trapper. Når jeg gjør husarbeid blir jeg fort veldig andpusten og svett. Jeg har vært hos legen og fått en grundig sjekk. Jeg føler at problemet blir verre når jeg spiser søtsaker. Da anfallene begynte føltes det som om jeg skulle besvime. Svetten rant og jeg ble kjempedårlig av mat som enten var sterk eller inneholdt mye sukker. Jeg synes det er merkelig. Jeg lurer på om anfallene og utmattelsen kan ha sammenheng med matintoleranse?

Eller kan det skyldes at jeg aldri har kommet meg på beina etter jeg ble utbrent? Jeg fikk også angst fordi jeg trodde at jeg var alvorlig syk og at jeg skulle dø. Jeg blir sliten av å føle meg så sliten hele tiden. Alt er et ork. Når jeg våkner om morgenen, føler jeg meg alltid stresset og sliten. Ligger jeg på siden i segnen, dirrer hele kroppen og det kjennes ut som om musklene er veldig slitne.

Spør psykologen: Hvordan får jeg tilbake kontakten med vennene mine etter en kreftsykdom?

Kvinne 50-59

Psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Takk for ditt spørsmål. Slik jeg leser det du skriver kan vi samle symptomene dine slik: 

  • Du mangler energi og føler det raskt sliten
  • Du lurer på om du reagerer på noen matvarer, i etterkant av inntak av sterk mat og søtsaker
  • Du kjenner en fysisk aktivering i musklene som gjør at kroppen dirrer

Du beskriver symptomer som ofte fremkommer ved utbrenthet som en gjennomtrengende følelse av slitenhet, muskelspenninger, angst, endringer i appetitt og mageproblemer. Andre symptomer kan være nedsatt immunforsvar, svimmelhet og hodepine. Dessverre er tålmodighet essensielt i rehabiliteringsprosessen. Gode råd er stressreduserende tiltak, moderat fysisk aktivitet, og legge til rette for god søvn.

Når det gjelder ernæring og utbrenthet så har jeg dessverre ikke tilstrekkelig kompetanse. Likevel vet vi at sukker og raske karbohydrater påvirker immunforsvaret og inflammatoriske prosesser negativt, og kan dermed også påvirke stressresponsen. Måten du beskriver reaksjonen din på etter å ha spist enkelte matvarer høres uansett såpass ubehagelig ut at jeg ville kontaktet fastlegen min for videre utredning av intoleranser.

Her kan du sende inn ditt spørsmål. Det er fint om du utdyper.

Anspenthet i musklene kan være et fysisk symptom ved utmattelse, og kan dermed absolutt sees i sammenheng med dette. I tillegg beskriver du at du har hatt angst, hvor du har trodd at du skal dø. Det er egentlig ikke så rart at man kan få noen såkalte katastrofetanker eller kjenne på frykt når man har det slik, da kroppen din ikke oppfører seg slik du er vant til. Ettersom angst også aktiverer musklene bidrar nok dette til anspentheten du føler. Du sier ikke noe om du fortsatt har angst, men dersom dette har vedvart er dette noe du kan få hjelp for. Det er mye tilgjengelig selvhjelpsmateriale på nettsiden kongnitiv.no, eller du kan ta kontakt med din fastlege angående dette også, for å undersøke hva mulighetene er for å bli henvist til en terapeut i ditt lokale område.

Jeg håper at du med dette vil kunne søke kunnskapen du trenger for å få individuell tilpasset hjelp, og at du vil føle deg bedre snart.

Her kan du spørre vår psykolog om generelle råd helt anonymt

Dette er ingen erstatning for helsehjelp. Har du behov for medisinsk hjelp, ta kontakt med din fastlege eller ring Mental Helses hjelpetelefon: 116 123

TA KONTAKT
Helse og livsstil
Populært