Anslår at 9,6 millioner mennesker vil dø av kreft i år

Se video: Verdens helseorganisasjon: – Vi står ovefor en voksende global krise.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tredjedel av nye krefttilfeller vil trolig skyldes røyking og overvekt, sier International Agency for Research on Cancer (IARC).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Én av fem menn og én av seks kvinner i verden vil i løpet av livet utvikle kreft, ifølge nye tall fra IARC, International Agency for Research on Cancer. Én av åtte menn og én av 11 kvinner vil dø av sykdommen.

At antallet krefttilfeller stiger, kommer fram i de siste globale estimatene som spår at det i år vil være 18,1 millioner nye tilfeller av kreft og 9,6 millioner dødsfall forårsaket av kreft.

Sist gang IARC kom med estimater, var for fire år siden. Den gang var tallene 14,1 millioner nye tilfeller og 8,2 millioner dødsfall.

I mer rike deler av verden, der det finnes et godt utbygd helsevesen, er det kreft som kan forebygges - altså kreft forårsaket av livsstil og moderne levesett - som dominerer. De fleste tilfeller av lungekreft skyldes røyking, mens overvekt og alkohol kan øke risikoen for brystkreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: WHO: 1 av 4 voksne i verden trener for lite

I Globocan 2018-rapporten skriver IARC om høy-inntektsland at «fra en tredjedel til to femtedeler av nye krefttilfeller kan unngås ved å eliminere eller redusere eksponeringen av kjente risikofaktorer fra livsstil og miljø».

Men alder spiller også en viktig faktor. Flere mennesker utvikler kreft fordi de lever lenger og vil dø av sykdommen. Andre sykdommer, som hjerteinfarkt og slag, unngås eller får bedre behandling.

Les også: Her er maten som forebygger kreft

Geografisk fordeling

Nesten en fjerdedel (23,4 prosent) av alle krefttilfellene er registrert i Europa. Verdensdelen har 20,3 prosent av alle dødsfallene forårsaket av kreft, men bare ni prosent av verdens befolkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanerne har 13,3 prosent av verdens befolkning. USA er registrert med 21 prosent av krefttilfellene og 14,4 prosent av dødsfallene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Asia har hele 48,4 prosent av verdens krefttilfeller og 57,3 prosent av dødsfallene, mens Afrika har 7,3 prosent av dødsfallene og 5,8 prosent av tilfellene.

– Kreft er en viktig årsak til sykdomsfrekvens og dødelighet på verdensbasis, i hver av verdens regioner og uavhengig av graden av menneskelig utvikling, heter det i rapporten.

De tre «verste»

Lungekreft, brystkreft og tarmkreft er ansvarlig for om lag en tredjedel av de globale kreftdødsfallene. Av disse er det lungekreft som får skylden for flest dødsfall (1,8 millioner) ettersom prognosen er så dårlig. Brystkreft kommer på femteplass med 627.000 dødsfall, fordi diagnosen vanligvis blir stilt tidligere og behandlingen er god i høy inntektsland.

Les også: 12 kreftformer knyttes til overvekt

– Disse nye tallene understreker at mye gjenstår å gjøre for å adressere den alarmerende økningen i kreftbyrde globalt, og at forebygging spiller en nøkkelrolle, sier leder i IARC, Dr Christoper Wild.

– Effektiv forebygging og systemer for å oppdage kreft tidlig må innføres raskt for å forbedre behandlingen - slik at vi kan få kontroll over den ødeleggende sykdommen.

Les også: Kreft tar flere liv enn hjerte- og karsykdommer

Oversatt av Sverre Bjørstad Graff / ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited.