Meny

Forskning: Selvhjelpsprogram ga mindre barseldepresjon

Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix
– Mange med barseldepresjon får ikke den hjelpen de trenger, sier forsker Silje Marie Haga.

Nasjonal og internasjonal forskning viser at så mange som 10-15 prosent opplever barseldepresjon, som er en følelse av nedstemthet og håpløshet.

Det nettbaserte selvhjelpsprogrammet «Mamma Mia» har som mål å forebygge barseldepresjon.

Nå er effekten av «Mamma Mia» evaluert i en randomisert kontrollert studie der 1342 kvinner har deltatt, melder Dagens Medisin.

Les også: Fødselsdepresjon: Stine Marie skjulte for alle hvordan hun egentlig hadde det

Resultatene viser at programmet, som følger kvinnen fra midtveis i svangerskapet til babyen er seks måneder gammel, reduserer depressive symptomer.

– Det var signifikant effekt hos alle deltagerne, målt ved færre depressive symptomer på Edinburgh Postnatal Depression Scale (EDPS), sier førsteforfatter Silje Marie Haga til Dagens Medisin.

Les også: Nedgang i antall alvorlige fødselsrifter

Størst er effekten i slutten av svangerskapet og seks uker etter fødsel. Dette er også de mest sårbare tidspunktene for barseldepresjon, ifølge forskeren.

Best effekt hadde programmet for dem som lå høyere på depresjonssymptomer ved oppstart.

Nå håper Haga at flere kvinner får tilbud om deltagelse.

– Tilbudet kan rulles ut umiddelbart i svangerskaps- og barselomsorgen, og vi jobber nå for å få dette inn i retningslinjene. Vi har intervjuet 66 kvinner, og alle er enige om at dette bør inn som en del av svangerskapsomsorgen, og at alle jordmødre og helsesøstre bør kjenne til programmet, sier hun til Dagens Medisin.

Les også: Pakkeforløp innføres for psykisk syke og rusavhengige

Helse og livsstil
Populært