Meny

Mortons nevrom gir brennende smerter mellom tærne

SMERTER I FOTEN: Smerte mellom 3. og 4. tå kan være tegn på Mortons nevrom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
Tilstanden gir brennende smerter i foten, oftest mellom 3. og 4. tå. Overbelastning og trange sko kan gi økt risiko.

Mortons nevrom, også kjent som Mortons metatarsalgi, er en tilstand som medfører smerter i foten. Tilstanden kommer av irritasjon, trykk eller trange forhold for nerver som går mellom knokler i mellomfoten (metatarsene). Ved langvarig irritasjon av en nerve kan det danne seg hevelse og arrvev på nerven, en såkalt «nerveknute» (nevrom). (1).

Metatarsene er 5 knokler som leder ut til hver tå i foten. Derav navnet «metatars-algi» (algi: «smerte») – «mellomfots-knokkel-smerte».

Les også legesvar: Smerter under føttene.

Symptomer: Brennende smerte og trykkfølsom fot

Symptomer på tilstanden er brennende smerter mellom tærne, som gjerne stråler ut til en eller flere tær. Oftest 3. eller 4. tå. Smertene blir verre ved sammenpress av tærne, derfor kan bruk av trange sko være problematisk. Sammenpress brukes også som en test ved legeundersøkelse (1).

I noen tilfeller kan det ved slik trykk fremprovoseres en klikkelyd (Muder’s tegn). Smertene starter typisk under aktivitet, men kan utvikle seg til å også være tilstede under hvile. I noen tilfeller kan smertene ledsages av prikking og nummenhet (2).

Hva annet kan det være?

SMERTER I FOTEN: Irritasjon av nerver mellom disse tærne kalles Mortons nevrom. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock

Andre årsaker til symptomer fra nervene må utelukkes. For eksempel nevropatisk smerte ved diabetes eller trykk på en utgående nerve fra ryggmargen (isjas) (3).

Også andre forhold i foten kan gi lignende symptomer, for eksempel bursitt, podagra eller leddgikt.

Diagnose

Mortons nevrom diagnostiseres etter klinisk undersøkelse og støttende bildefunn. Nevromet kan påvises ved MR-undersøkelse eller ultralyd. Ultralyd er førstevalg da undersøkelsen er billigere og gir like gode resultater (2).

Les også: Alt om MR-undersøkelser

Behandling

FOT ETTER OPERASJON: Operasjonssår mellom 3. og 4. tå etter operasjon for Mortons nevrom. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock

Før annen behandling vurderes forsøker man å minimere trykkbelastningen på nerven. Dette gjøres ved å unngå bruk av trange sko og bruk av støtteinnlegg. Trening for å styrke støttemuskulatur i foten kan også gi effekt. Ved manglende bedring etter disse tiltakene kan legen velge å sette en kortisonsprøyte i foten. I enkelte tilfeller, der annen behandling ikke har vist effekt etter 9-12 måneder, kan operasjon vurderes (2). Man regner med at de fleste blir helt friske etter en operasjon.

Les også: Kortison

Kilder:

Callahan, L. Uptodate: Overview of running injuries of the lower extremity. 2017.

Fields, K. Uptodate: Evaluation and diagnosis of common causes of forefoot pain in adults. 2017.

BMJ: Best practice: Evaluation of lower extremity mononeuropathy. 2018.

Artikkelen ble først publisert av Lommelegen.no. Journalisten er legestudent.

Helse og livsstil
Populært