Rapi (2) må kutte røyken – Han går «berserk»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene har tvunget toåringen til å slutte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På vår søsterside SeDenne.no omtalte vi for en uke siden indonesiske Rapi Ananda Pamungkas som sjokkerte nettet da det viser seg at han røyker 40 røyk om dagen.

Uvanen startet da gutten plukket opp sigarettsneiper fra bakken, som andre voksne tente for ham, for moro skyld.

Om foreldrene nekter å gi ham røyk «går han berserk».

– Får han ikke sigaretter så vil han ikke sove. Han får raserianfall og begynner å gråte. Det er veldig dyrt for vi må kjøpe stadig mer til ham, sa moren Maryati til videobyrået ViralPress, som først omtalte saken internasjonalt.

Myndighetene tok grep

Les også: – Å stumpe røyken kan redde synet ditt

Da klippene av gutten gikk viralt, valgte de lokale myndighetene å reagere. De ga gutten et «tilbud som var for godt til å si nei til». Han fikk valget om et års forsyning av kjeks og melk. Men fortsatt er han ikke helt kvitt røykesuget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han plukker fortsatt opp sneiper fra bakken, mens jeg er på jobb, sier moren Maryati, som eier en liten bod i provinsen Vest-Java.

Les også: – 3200 færre krefttilfeller årlig om alle stumper røyken

Skader hjernen

Ifølge danske Ekstra Bladet gjør gutten klokt i å kutte vanen. Den australske sunnhetseksperten, Colin Mendelsohn, sier røykingen kan hemme utviklingen til gutten.

– Forsøk på dyr har vist at nikotin skader hjernens utvikling. Det kan føre til permanente problemer med hjernefunksjonen, den følelsesmessige utviklingen og andre kognitive funksjoner, sier han ifølge ekstrabladet.dk.

Les også: – Røyk og alkohol kan få deg til å se eldre ut

Han påpeker at jo tidligere barn begynner å røyke, jo mer avhengige blir de. Man er da også mer åpen for andre avhengigheter.

Indonesia er på verdenstoppen i andel røykere i befolkningen og har lenge også slitt med barnerøykere. Det er tidligere anslått at så mye som ni prosent av barn under 18 år røyker i landet.

Indonesia: Røykende orangutang får dyrevernere til å rase