Spør psykologen: Hvordan får jeg tilbake kontakten med vennene mine etter en kreftsykdom?

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne i 60-årene har mistet kontakten med vennene sine etter kreftbehandling og spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Etter kreft i hodet med påfølgende cellegiftkurer har kontakten med tidligere venner forsvunnet. Jeg har ikke overskudd til å ha mye sosial omgang, og ikke ber jeg om det heller. Vi har flyttet fra hus til leilighet i nabokommunen. Jeg kjører heller ikke bil som følge av kreftsykdom i hodet.

Har du noen råd til hvordan jeg skal få tilbake kontakten med de rundt meg?

Kvinne 60 +

Psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Dette er en kjempeviktig problemstilling som du ikke er alene om å stå i, og jeg er glad for at du har skrevet inn til oss.

Kreft, med påfølgende behandling og rehabilitering, er i seg selv svært krevende og utfordrende både fysisk og psykisk. Man kan enkelt tenke seg til at støtte fra venner og andre omsorgspersoner er viktig både under og etter et sykdomsforløp. Forskning støtter også dette. Eksempelvis øker sjansene for overlevelse ved brystkreft dersom man har sosiale relasjoner rundt seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spør psykologen: Jeg sliter med å bli kjent med nye mennesker

Mange som har enten har overlevd- eller lever med en kreftdiagnose har måttet finne nye måter å leve livene sine på. Mindre overskudd enn tidligere, og at du ikke lenger kan kjøre bil er konkrete eksempler på dette.

Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Jeg tror ikke kontakten har forsvunnet på grunn av mangel på omsorg fra vennene dine. Kreft er en fryktet og skummel diagnose, noe som potensielt kan bidra til at andre mennesker rundt deg ikke vet hvordan de skal reagere. De kan føle sjokk, bli engstelige og ikke vite hvordan de best kan bidra. Frykten for å si eller gjøre noe feil kan hindre noen i å ta kontakt. Noen tenker kanskje også at du har mer enn nok med å komme til hektene igjen og dermed ikke vil forstyrre deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du sende inn ditt spørsmål. Det er fint om du utdyper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg mener ikke med dette å legge ansvaret over på deg, eller insinuere at det er du som må gjøre noe annerledes. Likevel tror jeg det vil være virkningsfullt om du satte ord på hvilke behov du har til vennene dine. Det kan også være greit å formidle hvor mye du orker av kontakt, og om praktiske begrensninger som for eksempel bilkjøring. Kanskje er du i behov av en telefonsamtale en gang i uka, eller kanskje du ønsker å ha noen å gå en kort tur med. Et forslag er å sende et brev eller tekstmelding, slik at du kan bruke litt tid på å formulere deg slik du føler blir rett.

Spør psykologen: Hvordan får jeg kjærlighet i ekteskapet?

Jeg vil gjerne også tipse deg om at det finnes ulike pasient- og likepersonsorganisasjoner du kan ta kontakt med. Kreftforeningen samarbeider med flere av dem. Her er det andre mennesker i din situasjon hvor dere kan dele erfaringer, og flere av organisasjonene har også besøkstjenester.

Jeg håper du med dette vil få opprettet kontakten igjen, og at du på alle måter vil føle deg bedre.