Staten kjøpte private øyeoperasjoner for seks ganger prisen

<p>Årlig rammes 2000 personer av øyesykdommen våt AMD. Ved fristbrudd ved offentlige øyeavdelinger i Helse Sør-Øst sendes pasienter til Aleris. Prislappen per behandling er mye høyere der, viser tall som BT har fått innsyn i. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com</p>
Årlig rammes 2000 personer av øyesykdommen våt AMD. Ved fristbrudd ved offentlige øyeavdelinger i Helse Sør-Øst sendes pasienter til Aleris. Prislappen per behandling er mye høyere der, viser tall som BT har fått innsyn i. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com

Staten har de siste årene kjøpt privat øyebehandling hos Aleris for 200 millioner kroner. Offentlige sykehus kunne gjort jobben for 33 millioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av nordmenn som lider av den alvorlige øyesykdommen våt AMD, risikerer å bli blinde dersom de ikke får behandling.

Hva det koster å behandle øyesykdommen har lenge vært hemmelig, men Bergens Tidende har fått innsyn i dokumenter som viser hva slags summer det er blitt betalt for behandlingen.

Mens det koster 3700 kroner på Ullevål universitetssykehus å gi pasientene én injeksjon, tar Aleris seks ganger så mye.

Tallene viser at det private sykehuset siden 2010 har fått 200 millioner offentlige kroner for å sette 8908 sprøyter mot øyesykdommen på vegne av landets største regionale helseforetak, Helse Sør-Øst RHF.

– Det er bra at dette kommer fram. Det er feil å bruke våre skattepenger på denne måten. Dette er pasienter med kroniske lidelser som trenger jevnlig behandling livet ut. Slike pasienter egner seg ikke for å settes ut til private. Det er en jobb det offentlige bør gjøre, sier overlege Anne Kjersti Erichsen ved Ullevål universitetssykehus til avisa.

Les også: – Dagens offentlige øyehelsetilbud er altfor dårlig

Andre pasienter prioriteres ned

Avdelingsleder Lena Rømmen Ovli på Sykehuset Innlandet mener det er offentlige sykehus som finansierer driften av en privat aktør. Når de melder fristbrudd for en våt AMD-pasient, er det Aleris som får jobben.

En pasient som har fått åtte behandlinger på Aleris, har endt opp med å koste Sykehuset Innlandet over 200.000, altså 25.700 kroner per injeksjon. Ovlis avdeling gjør samme jobben for 3693 kroner per injeksjon, noe som inkluderer lønn og bruk av samme legemiddel som brukes på Aleris, forklarer hun til Bergens Tidende.

– Nå passer vi svært nøye på å behandle alle våt AMD-pasienter selv, sier Ovli til avisa.

Denne prioriteringen går ifølge avdelingsoverlege Anders Sandbu Strand ut over andre pasienter. For eksempel blir pasienter med grønn stær kalt inn til kontroll senere enn de burde.

Les også: – Manglende briller og uoppdagede øyesykdommer er et stort problem

Aleris: Står fritt til å behandle pasientene selv

Direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst, Jan Frich, skriver i en epost til avisa at det ikke var nok kapasitet på de offentlige øyeavdelingene da behandlingen kom. Og at det var viktig å sørge for å hjelpe dem som kunne hjelpes før synet ble borte.

Han opplyser også at det er helt andre priser i avtalene som nå inngås.

Aleris mener det er feil at behandlingen kan gjøres for en sjettedel av prisen og sier helseforetakene står fritt til å behandle pasientene selv.

Les også: Helsedepartementet: – Ingen planer om å ta regningen for synsundersøkelser

Personvernpolicy