Helsedepartementet: – Ingen planer om å ta regningen for synsundersøkelser

Fagfolk etterlyser et bedre offentlig øyehelsetilbud. Dagens tilbud er godt, svarer Helsedepartementet.
Fagfolk etterlyser et bedre offentlig øyehelsetilbud. Dagens tilbud er godt, svarer Helsedepartementet. Foto: Frank May / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens fagfolk og helsepolitikere i opposisjonen mener dagens offentlige øyehelsetilbud er altfor dårlig, er statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i Helsedepartementet fornøyd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er øyehelse og syn stort sett er overlatt til den enkelte og det får alvorlige konsekvenser for mange, ifølge Bente Monica Aakre, instituttleder og førsteamanuensis ved Universitet i Sørøst-Norge. Hun mener det er et stort problem med manglende eller feil briller eller uoppdagede øyesykdommer her til lands og får støtte fra Norges Optikerforbund.

Aakre etterlyser et «realt, offentlig øyehelsetilbud» og ber norske politikere se til Skottland der alle får tilbud om gratis synsundersøkelser og mange får støtte til å kjøpe briller, uavhengig av hva slags synsfeil de har.

Statssekretær Maria Jaharmann Bjerke (H). Foto: HOD
Statssekretær Maria Jaharmann Bjerke (H). Foto: HOD

En slik løsning kan man se langt etter i Norge, ifølge statssekretær Maria Jahrmann (H) i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD):

– Det foreligger ikke planer om å etablere undersøkelse av syn og øyehelse i hele befolkningen på det offentliges regning, skriver Jahrmann i en e-post til ABC Nyheter og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Syn og øyehelse er svært viktig, og har stor betydning for den enkelte i alle livsfaser.

– Jeg mener at vi har et godt øyehelsetilbud i Norge.

Bakgrunn: – Kan resultere i svaksynthet og blindhet

Helsepolitikere: – Altfor dårlig

Flere helsepolitikere på Stortinget mener imidlertid at dagens offentlige øyehelsetilbud er altfor dårlig.

– Vi er kjent med at flere land har bedre ordninger for øyehelse enn Norge. Vi ser at det er et behov for og gode muligheter til å få på plass bedre ordning enn vi har i dag, sa Ap-politiker Elise Bjørnebekk-Waagen, som sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsepolitisk talsperson i SV, Sheida Sangtarash, mener det er feil at økonomi skal være avgjørende for om man har god øyehelse.

– Vi må få på plass systematisk oppfølging av syn og øyehelse og det skal ikke være størrelsen på lommeboka som avgjør om folk har god øyehelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Første nestleder i komiteen, Kjersti Toppe fra Sp, mener det er spesielt oppsiktsvekkende at det ikke er mer systematikk i arbeidet for å avdekke synstap hos barn og ungdom.

– Det virker som det er helt tilfeldig om det oppdages at eleven har synsvansker, sa hun forrige uke.

Les mer: – Uakseptabelt, men ikke overraskende i et system der folk er overlatt til seg selv

– Skal gå gjennom retningslinjene

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i Helsedepartementet forklarer at helsestasjon- og skolehelsetjenesten kartlegger synet hos barn og unge etter gjeldende retningslinjer.

– Disse retningslinjene oppdateres når det foreligger ny kunnskap. I år vil Helsedirektoratet starte arbeidet med å gjennomgå retningslinjene for synsundersøkelse hos barn og unge, skriver hun til ABC Nyheter.

De nasjonale faglig retningslinjene for syn er fra 2006 og de er ikke oppdatert siden. Arbeidet er nå i gang og anslås å være ferdig i løpet av 2019, opplyser Ellen Margrethe Carlsen, som er avdelingsdirektør i Helsedirektoratets avdeling for barne- og ungdomshelse, i en e-post.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere eldre gir flere med øyesykdommer

Generalsekretær i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo, uttalte nylig til ABC Nyheter at det begynner å haste med å tenke nytt for å sikre at tilgangen til øyehelsetjenester er god nok i årene fremover.

– Vi blir flere eldre og dermed kommer andelen som får øyesykdommer, til å øke. Tidspunktet for å gjøre noe er nå, sa Haugo, som mener optikere kan spille en viktig rolle som en del av den kommunale helsetjenesten.

Statssekretær Bjerke i HOD mener helsetjenesten har et godt utbygd tilbud til personer med øyesykdom, og at tilgangen på optikere og synskorrigerende hjelpemidler er god i Norge.

Les også: – Å stumpe røyken kan redde synet ditt