Norsk forskning: Færre har uoppdaget diabetes type 2 enn mange har trodd

– LIVSFARLIG: – De som har gått med diabetes type 2 ubehandlet lenge, kan få komplikasjoner som hjerteinfarkt, hjerneslag, nyreskade, tannkjøtt- og øyesykdommer, ereksjonssvikt med mer, sier Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– LIVSFARLIG: – De som har gått med diabetes type 2 ubehandlet lenge, kan få komplikasjoner som hjerteinfarkt, hjerneslag, nyreskade, tannkjøtt- og øyesykdommer, ereksjonssvikt med mer, sier Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en ny studie var forekomsten av udiagnostisert diabetes langt lavere enn mange har trodd. – Veldig positivt, sier Diabetesforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdatert onsdag morgen med kommentarer fra Diabetesforbundet.

Diabetes type 2 betegnes som en av de store folkesykdommene, med en pasientgruppe som vokser år for år.

I tillegg til dem som har fått påvist sykdommen, har det vært mye snakk om at det finnes et stort antall nordmenn som lever med diabetes type 2 uten å være klar over det.

Ifølge en fersk studie kan det være langt færre med uoppdaget diabetes enn mange har trodd, melder Dagens Medisin.

– Det er et stort problem at mange har diabetes type 2 uten å vite det, for det går veldig mye bedre med dem som kommer i behandling tidlig, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet til ABC Nyheter.

– Hvis disse tallene viser seg å stemme, så er det færre med uoppdaget diabetes type 2 enn før og det er veldig positivt, fortsetter han.

Flere menn enn kvinner med ukjent diabetes

Studien omfatter data fra 3706 personer født i 1950, og som deltok i Akershus hjerteundersøkelse (ACE 1950). Dette utgjorde nesten to tredeler av alle i denne aldersgruppen i Akershus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den totale forekomsten av diabetes i studien var på 8,6 prosent; 11,6 prosent for menn og 5,4 prosent for kvinner.

Andelen uten kjent diabetes utgjorde 1,9 prosent blant menn og 0,7 prosent hos kvinnene. Totalt vil det si en forekomst av ukjent diabetes blant befolkningen på 1,3 prosent, skriver nettstedet.

Samme risikofaktorer

– Det er færre med uoppdaget diabetes enn mange har trodd. Det har vært mye fokus på andelen med ukjent diabetes, og det har vært spekulert i at så mange som en tredel eller mer av alle som i realiteten har type 2-diabetes er udiagnostiserte. Andre fagfolk har ment at andelen med ukjent diabetes er lavere, noe vår studie også bekrefter, sier lege og doktorgradsstipendiat Trygve Berge ved Bærum sykehus, som er førsteforfatter av studien, til Dagens Medisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at det er ulike måter å måle ukjent diabetes og at noen nok vil si at de har satt strenge grenser for å definere type 2-diabetes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne så også på risikofaktorer og fant at personer med udiagnostisert diabetes hadde samme risikofaktorer som dem med en diabetes type 2-diagnose.

Allgot i Diabetesforbundet forklarer at HUNT-undersøkelsen fra Nord-Trøndelag har vist en mye større andel udiagnostiserte.

– Tallene fra den ferske undersøkelsen er basert på en litt smal aldersgruppe og kun fra ett fylke. Men hvis man ser på snittet av disse to undersøkelsene, nærmer man seg kanskje seg sannheten, sier generalsekretæren.

Han legger til at man i verden ellers regner 1 til 1.

– Altså at for hver person som har diabetes type 2 er det en som enten har prediabetes eller udiagnostisert diabetes.

Prediabetes er en tilstand der man har lett forhøyede blodsukkerverdier og dermed økt risiko for å utvikle diabetes. Førsteforfatter Berge sier til Dagens Medisin at tallene for prediabetes er mye høyere enn udiagnostisert diabetes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Viktig med så tidlig diagnose som mulig

Allgot håper tallene fra den ferske studien er et tegn på at innsatsen fra helsemyndighetenes og Diabetesforbundets side, for å få folk i risikosonen til å gå til lege, har hatt en effekt.

Det er veldig viktig å få avdekket en diabetesdiagnose så tidlig som mulig, understreker han.

– Ingen er glad for å få diabetes, og det er en av grunnene til at mange kvier seg for å gå til legen. De har kanskje en mistanke, men vil helst ikke gå til legen for å få det stadfestet. Det er livsfarlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som har gått med sykdommen ubehandlet lenge, kan få komplikasjoner som hjerteinfarkt, hjerneslag, nyreskade, tannkjøtt- og øyesykdommer, ereksjonssvikt med mer, sier Allgot.

I samarbeid med Helsedirektoratet har Diabetesforbundet utviklet en test som flere hundretusen har tatt. Den sier om man har risiko for å utvikle diabetes type 2. Hvis man har det, blir man anbefalt å gå til legen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan også fastlegene enkelt stille diagnose, forklarer Allgot.

– Nå kan de måle langtidsblodsukker. Dette gjøres med en enkel blodprøve som man får svar på innen minutter. Tidligere brukte man en metode med sukkervann som tok mange timer.

FHI: Færre får diabetes type 2

En annen studie fra Folkehelseinstituttet, som ble publisert tidligere denne måneden, viste at antall nye tilfeller av diabetes type 2 ble redusert med rundt en tredel i løpet av årene mellom 2009 og 2014.

Førsteforfatter Paz Lopez-Doriga Ruiz, som er doktorgradsstipendiat ved Oslo universitetssykehus og ved Folkehelseinstituttets avdeling for kroniske sykdommer og aldring, uttalte da at de ikke kunne si om dette om nedgangen er midlertidig og om tallene har gått opp senere, eller om de har fortsatt å gå ned.

– Vi håper at vi kan videreføre arbeidet med årlige oppdateringer, og at dette blir en del av instituttets helseovervåkning. Det har stor interesse å følge utviklingen i type 2 diabetes fra år til år, sa Ruiz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allgot i Diabetesforbundet mener tallene fra FHI-studien var veldig positive.

– Det som er negativt er at antallet øker fortsatt, selv om økningen reduseres. Det er fremdeles vekst i antallet som får diabetes type 2. Men det viser kanskje at noe av det vi gjør bremser den negative utviklingen som har vært gjennom mange år, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Diabetessyke lei av å få skylden for egen sykdom