Cyster i nyren: Nesten annenhver nordmann over 50 år rammes

NYRECYSTER: Oppdages ofte tilfeldig ved annen bildeundersøkelse. Det aller vanligste er at nyrecyster ikke gir noen plager, men hvis det blir infeksjon i en cyste, eller den blir så stor at den trykker på omgivelsene kan den gi symptomer.
NYRECYSTER: Oppdages ofte tilfeldig ved annen bildeundersøkelse. Det aller vanligste er at nyrecyster ikke gir noen plager, men hvis det blir infeksjon i en cyste, eller den blir så stor at den trykker på omgivelsene kan den gi symptomer.

Omlag annenhver person over 50 år har ufarlige cyster i nyrene, uten å ha noen symptomer eller plager. En sjelden gang kan de forårsake skade eller utvikle seg til kreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cyster i nyrene er svært vanlig å ha og er noe mange kan finne på å bekymre seg over etter å ha blitt opplyst om dette etter en bildediagnostisk undersøkelse av buken. De vanligste nyrecystene er helt godartede, gir som regel ingen symptomer, og er helt ufarlige.

En sjelden gang kan nyrecyster utvikle seg til kreft eller gi andre komplikasjoner. Vanlige nyrecyster må ikke forveksles med Polycystisk nyresykdom (cystenyrer), som er en relativt sjelden arvelig sykdom som innebærer tallrike store cyster i nyrene som ofte vil kunne gi symptomer og etter hvert nedsatt nyrefunksjon.

Les også: Hva er en cyste?

Hva er nyrecyster?

Nyrecyster er væskefylte hulrom i nyrene. Cyster av ulike slag kan finnes i omtrent alle organer, men begrepet nyrecyster beskriver cyster i nyrene. Man finner vanligvis nyrecyster i den såkalte nyrebarken, som er det ytre laget av nyrene. De fleste nyrecyster oppstår uten at man vet årsaken, men noen kan oppstå som følge av en infeksjon eller skade av nyrene, og det synes noen ganger å være en arvelig disposisjon.

De fleste nyrecystene er såkalte «enkle cyster», og har en tynn vegg som omslutter et tyntflytende væskeinnhold. De fleste cystene er også små, mellom 2-5 cm, men noen kan bli opptil 10 cm store og kan da trykke på strukturer og gi symptomer.

Les også: Oversikt: Nyresykdommer

VÆSKEFYLTE HULROM: Cyster kan oppstå nær sagt hvor som helst i kroppen. I nyrene er de oftest plassert i nyrebarken, den ytre delen av nyrene.
VÆSKEFYLTE HULROM: Cyster kan oppstå nær sagt hvor som helst i kroppen. I nyrene er de oftest plassert i nyrebarken, den ytre delen av nyrene.

Kan nyrecyster være kreft?

De aller fleste nyrecystene er helt godartede, det vil si at de ikke har noe tegn til kreft, og trenger ikke å opereres. Men hvordan ser legene på bilder at det er en ufarlig cyste, og ikke kreft?

Nyrecysters potensiale til å utvikle seg til kreft klassifiseres utseendemessig ved bildediagnostikk etter de såkalte Bosniak-kriteriene, fra grad 1 til 4, der 1 er en enkel cyste som ikke trenger videre utredning, til grad 4 som i praksis skal behandles som kreft. Noen tegn som kan telle for at en nyrecyste virker mer ondartet er tykke vegger, skillevegger inne i cysten, tett/grumsete innhold, og kontrastoppladende (ved bildeundersøkelse med kontrastmiddel), solide eller forkalkede deler. Ved slike tegn vil man operere cysten. (1) (2)

Hvor vanlig er nyrecyster?

Nyrecyster er svært vanlige, og kan sees hos rundt 30% av middelaldrende voksne. De er litt vanligere hos menn, og forekomsten øker med alderen. Rundt 40% av alle de som får en CT-undersøkelse av magen har én eller flere nyrecyster (!), så det er omtrent like normalt å ha nyrecyster som å ikke ha det. (1) (2)

Les også: Nyrekreft

Arvelighet

Arv er ikke av veldig stor betydning, men en viss arvelig komponent er nok sannsynlig da man kan se opphopninger av nyrecyster i familier. Dette er til forskjell fra cystenyrer, som er en genetisk sykdom.

Symptomer og tegn

Det aller vanligste er at nyrecyster ikke gir noen plager, og man vet ikke at man har de før de eventuelt framstilles med bildeundersøkelser. Hos noen kan de kjennes ved undersøkelse av magen dersom de er av en viss størrelse, og da kan de også i noen tilfeller gi stumpe flankesmerter.

Dersom det oppstår komplikasjoner til nyrecysten kan man også oppleve symptomer. En infeksjon i en cyste vil kunne gi flankesmerter, feber og nedsatt allmenntilstand. Ruptur av en nyrecyste vil kunne gi flankesmerter og blod i urinen. Dersom cysten presser på urinlederen kan det forhindre at urinen som nyren produserer kommer seg videre nedover mot blæren, og det kan da oppstå en utvidelse av samlesystemet i nyrene (kjent som hydronefrose) som kanskje må avlastes. (1) (2)

Les også: Nefrotisk syndrom

Kan det være noe annet?

Ved bildeframstilling av en nyrecyste er disse noen av de viktigste tingene som man må utelukke:

Nyrecellekarsinom (nyrekreft) og andre kreftformer: Noen kreftsvulster av typen nyrecellekarsinom kan ha cystiske (væskeholdige) komponenter i tillegg til de solide delene av kreftsvulsten - slike svulster vil dog ikke se ut som vanlige, simple cyster.

Spredning av annen kreft ( metastaser) til nyrene og krefttypen kjent som lymfom vil også kunne ha et cystisk utseende.

Nyreabscess: En avgrenset pussansamling i nyren som har oppstått i forbindelse med en infeksjon vil kunne ha et cystisk utseende, men denne væsken er typisk mer tyktflytende og det vil også normalt foreligge andre tegn til infeksjon og betennelse både symptom- og bildemessig. (1) (2)

Når bør man oppsøke lege?

I de aller fleste tilfeller vil man ikke merke noe som helst til at man har en eller flere nyrecyster. Ved funn av for eksempel oppfyllinger i buken, infeksjonssykdom med flankesmerter eller blod i urinen tenker man først og fremst ikke på nyrecyster som årsak, og man bør søke lege for videre utredning av disse symptomene.

Hvordan stilles diagnosen?

Nyrecyster påvises med bildediagnostikk. Som nevnt vil en stor andel av de som undersøkes med bildediagnostikk av buken ha nyrecyster. Siden disse som regel undersøkes for helt andre årsaker vil en stor del av nyrecystene oppdages tilfeldig. Funnet er så vanlig at noen røntgenleger ikke engang nevner helt simple, ufarlige nyrecyster i sin bildebeskrivelse. Nyrecyster kan påvises med ultralyd, CT eller MR. Blodprøver kan vise om nyrefunksjonen er påvirket av nyrecystene. (1) (2)

Trenger sjeldent behandling

De aller fleste nyrecystene er helt godartede og trenger hverken oppfølging eller behandling. Symptomgivende cyster kan i noen tilfeller forsøkes dreneres. Nyrecystene på den andre enden av Bosniak-klassifiseringen som åpenbart har ondartede preg bør behandles. Denne behandlingen tilpasses hver enkelt pasient, men innebærer enten kirurgisk fjerning eller lokalisert ødeleggelse av cysten med såkalt radiofrekvensablasjon. Nyrecystene som ligger imellom de to endene av skalaen bør følges opp regelmessig med bildediagnostikk slik at man kan forsikre seg om at de ikke utvikler seg til det verre. En slik oppfølging kan vare i opptil 5 år. (1) (2)

Prognose

Prognosen er svært god da de aller fleste nyrecyster er godartede. Kun en sjelden gang kan nyrecyster gi symptomer, eller kreve videre oppfølging eller behandling.

Kilder:

1) radiopaedia.org 2) mayoclinic.org

Saken ble først publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:02 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:25 Bulgarias trener: Hørte ikke rasistiske tilrop mot England04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer
Siste nytt
06:30NorgeSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:02Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30NorgeFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15NorgeInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00NorgeBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:25SportBulgarias trener: Hørte ikke rasistiske tilrop mot England04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48NorgeUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer
Populært