Forskning: Mindre stress med åpent kontorlandskap

<p>Ny studie griper rett inn i den heftige debatten om hvorvidt åpne kontorlandskap bør erstatte tradisjonelle kontorer. (Foto: zhu difeng / Shutterstock / NTB scanpix)</p>
Ny studie griper rett inn i den heftige debatten om hvorvidt åpne kontorlandskap bør erstatte tradisjonelle kontorer. (Foto: zhu difeng / Shutterstock / NTB scanpix)

Ansatte som sitter i åpent kontorlandskap er mer fysisk aktive og blir mindre stresset etter jobb enn kolleger som sitter på eget kontor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når ansatte rører mer på seg på jobben, gjør det igjen at de blir mindre psykisk stresset utenom jobben, mener forskere ved University of Arizona.

I alt 231 kontoransatte som deltok i en studie ble utstyrt med nyutviklede sensorer som både målte hvor fysisk aktive de var og hvor stresset de ble i løpet av et døgn.

Forskerne fant ut at ansatte som sitter i åpent kontorlandskap i gjennomsnitt var 32 prosent mer fysisk aktive på jobben enn kollegene som satt på egne kontorer. De var 20 prosent mer aktive enn kolleger som satt i hvert sitt avlukke.

Like viktig, mener forskerne, er at ansatte som var mer i fysisk aktivitet på jobben, også opplevde å bli mindre stresset etter jobben. Stressnivået deres var i gjennomsnitt 14 prosent lavere enn hos kollegene på eget kontor som fikk rørt mindre på seg.

Les også: Hvordan bli lykkelig i åpent kontorlandskap?

Hva er best?

Denne studien griper rett inn i den heftige debatten om åpne kontorlandskap bør erstatte tradisjonelle kontorer.

Forskerne bak studien mener at de ved hjelp av nyutviklede objektive måleinstrumenter nå har klar å slå fast at det finnes fordeler med åpne kontorlandskap. Ifølge forskerne er flere andre studier som har pekt i motsatt retning, kun blitt basert på spørreundersøkelser blant de ansatte.

Det hører med at denne studien er finansiert av U.S. General Service Administration. De har ansvaret for kontorlokaler som huser flere enn en million offentlig ansatte i USA.

Les også:

Syk på grunn av jobb

Mange kontoransatte er lite fysisk aktive både på jobben og ellers, og mange sliter med smerter i muskler og ledd. Hjerte- og karsykdommer rammer også en hel del. Det samme gjør stemningslidelser og psykiske lidelser.

I USA er det anslått at sykdom knyttet til arbeid koster samfunnet 1800 milliarder kroner hvert år. I EU-landene er tapet anslått til å være enda større.

Les også: – Stå og gå minst to timer i løpet av arbeidsdagen

Kilde:

Casey M. Lindberg m. fl: «Effects of office workstation type on physical activity and stress» , Occupational and Environmental Medicine, British Medical Journals, august 2018. Artikkelen.

Artikkelen er først publisert av Forskning.no.

Personvernpolicy