Psykolog med sovepose:I friluftsliv fant Johanne selvstendighet: – Var vanvittig redd første natta

Se video fra Johanne Refseths mange turer her. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Psykolog Johanne Refseth dro ut i naturen for å komme over sin dype kjærlighetssorg. Nå gir hun friluftslykke og psykologi til folket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg hatet å sove i telt, jeg var redd for det. Å ligge i sovepose fikk jeg helt klaustrofobi av. Men jeg var glad i å være ute i naturen, forteller Johanne Refseth til ABC Nyheter.

På få år har hun gått fra å være psykolog til å være Psykolog med sovepose som har minst 50 utenetter i året. Den store livsforandringen begynte med et samlivsbrudd.

– For godt over tre år siden ble det slutt med kjæresten min. Jeg fikk dyp kjærlighetssorg og var utrolig lei meg. Jeg jobbet fulle dager, men gråt resten av tiden, sier Refseth i dag.

Etter bruddet satt hun med en følelse av at hun hadde mistet alle fremtidsplanene sine. Hun bestemte seg for å legge en ny fremtidsplan som bestod av å gjøre ting hun hadde lyst til.

– Det eneste jeg kom på var at jeg hadde lyst til å drive med friluftsliv. Det ble til et selvstendighetsprosjekt. Jeg hadde en tanke om at man måtte være to for å være ute i naturen, at jeg ikke kunne gjøre det uten en kjæreste. Det ga meg desto mer lyst til å klare det alene, og bevise for meg selv at jeg ikke var avhengig av noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frelse

Telt, sovepose og primus ble kjøpt inn. Refseth tok med seg sine nye eiendeler ut i Nordmarka i Oslo. Hun dro alene. Dette skulle hun gjøre på egenhånd.

– Jeg var vanvittig redd den første kvelden. Så lenge solen var oppe gikk det bra, men så gikk solen ned. Jeg tente et bål og tenkte at det var bra fordi det ga lys. Men etter hvert ble det mørkt overalt bortsett fra der bålet var, og det var skummelt. Jeg ble mer og mer redd og trodde ikke jeg skulle få sove. Til slutt ble jeg så trøtt at jeg sovnet likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før hun sovnet, tenkte psykologen «dette er ikke verdt det». Da hun våknet med en enorm mestringsfølelse, tenkte hun noe helt annet.

– Jeg følte meg som supermann da jeg satt på et svaberg i Nordmarka og drakk morgenkaffen min som jeg hadde kokt på en primus jeg ikke visste hvordan fungerte uken før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johanne Refseth var blitt frelst.

Les også: Fleire og fleire trivst i hengekøye: – Deilig å vere her ute

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ingenting er som en kopp morgenkaffe i naturen, hvor utsikten er upåklagelig, ifølge psykolog Johanne Refseth. Foto: Privat
Ingenting er som en kopp morgenkaffe i naturen, hvor utsikten er upåklagelig, ifølge psykolog Johanne Refseth. Foto: Privat

Psykologi til folket

Helt siden Refseth begynte på psykologstudiet og leste sin første pensumbok om psykologi har hun tenkt at det burde være allmennkunnskap.

– Å kunne noe om grunnleggende psykologi gjør livet enklere. Da vet du mer om hva som er normale reaksjoner i ulike situasjoner, hvorfor vi får psykiske plager, hva det kan være og hvordan du bør håndtere det, mener psykologen.

Inspirert av sitt nye liv som friluftsmenneske startet hun bloggen og Instagram-kontoen @psykolog.med.sovepose. Der deler hun bilder, videoer og opplevelser fra turene sine. Samtidig lærer hun leserne om psykologi, gjennom blogginnlegg som «Hvorfor skal du føle følelsene dine for å holde deg frisk?».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du holder alle følelsene dine nede, kan du få fysiske symptomer som muskelsmerter, mageproblemer eller problemer med å huske ting eller tenke klart. I de tilfellene der man har sjekket at problemene ikke kommer av fysisk sykdom, kan det være betryggende å vite noe om hvilke psykologiske prosesser som kan gi sånne symptomer og hva man kan gjøre med det, sier Refseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er opptatt av at folkehelsen til hele den norske befolkningen må styrkes.

Hvis vi driver forebygging på hele befolkningen, og ikke bare de som er i en risikogruppe eller allerede er syke, vil det gi et bedre resultat, sier Refseth.

Les også: Forskere: – Mennesker med diabetes 2 bør gå en liten tur

Friluftsliv som medisin

Et av målene til Refseth er å hjelpe folk til å komme seg tidligere til psykolog.

Psykolog Johanne Refseth på tur i Femundsmarka. Foto: Privat
Psykolog Johanne Refseth på tur i Femundsmarka. Foto: Privat

– Det kan dempe lidelsestrykket og motvirke at plagene blir verre over tid. Tanken er å være føre var. Sånn at folk vet at «dette er depresjon, og da kan man gjøre dette» eller «dette er angst, og da kan man gjøre dette».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ideen bak bloggen er å tilby en kombinasjon av friluftsliv og psykologi. Refseth skriver om normalreaksjoner, tips og triks om psyken, og hvordan friluftslivet kan ha en positiv effekt på fysisk og psykisk helse.

Forskning viser at det å være i naturen kan gi lavere puls, lavere blodtrykk og at angstnivået reduseres. Det at angstnivået reduseres fører ofte til at man opplever mer positive følelser.

Samtidig må det ikke reduseres til en rask løsning. Når vi snakker om mer kompliserte psykiske lidelser, trenger man profesjonell hjelp og oppfølging. Da holder det ikke med regelmessige turer i skog og mark, sier Refseth.

Mestring forandret mennesket

Friluftsliv kan være en flott og sunn hobby å ha, det er psykologen helt sikker på. For utendørs byr verden på så mange flere magiske opplevelser enn hverdagslivet gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Plutselig står du og beundrer en vakker solnedgang. Plutselig får du fisk på kroken idet du var i ferd med å gi opp. Plutselig ser du et sjeldent dyr rett ved. Når jeg ser på hvor mange magiske øyeblikk jeg opplevde før jeg ble et friluftsmenneske, og hvor mange slike øyeblikk jeg opplever nå, så er det en stor forskjell, forteller Refseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er ikke i tvil om at livet hennes har forandret seg drastisk i en positiv retning etter at hun bestemte seg for å planlegge en ny fremtid for seg selv.

– Prosjektet med å få til noe jeg ikke trodde jeg skulle få til forandret meg mye som person. Det lå så mye mestring i det. Mestring og magiske øyeblikk gjør friluftslivet verdifullt.

Spør psykologen: Lurer du på noe om psykisk helse eller relasjoner?

Artikkelen fortsetter under bildet.

Å være ute i naturen kan dempe stress og angst. Foto: Privat
Å være ute i naturen kan dempe stress og angst. Foto: Privat

Det handler om å gjøre

Ved siden av å bruke cirka åtte timer i uka på blogg og Instagram, i tillegg til minst 100 dager utendørs i året, jobber Refseth som psykolog for stiftelsen Alternativ til vold i Oslo. Hun liker jobben sin så godt at hun aldri kommer til å bli eventyrer på fulltid. Men eventyrer på deltid er mer enn godt nok for psykologen.

– Hva vil du si til andre som vurderer å gjøre det du har gjort, men som ikke tør? Eller tror at de ikke klarer det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ofte har man en idé om hva man får til og ikke får til. Jeg hadde en tanke om at jeg ikke kunne klare dette alene siden jeg ikke hadde kunnskapen om det. I sånne situasjoner er det viktig å bli obs på hvilke historier man forteller til seg selv og prøve å snu litt på dem. I stedet for å tenke «jeg kan ikke nok til å bli et friluftsmenneske» kan man tenke «jeg skal lære meg det jeg trenger for å begynne med friluftsliv». Deretter må du finne ut hva du trenger å kunne, lære deg det og bare komme i gang, er svaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv fant Refseth mye hjelp fra forum på internett, videoer på YouTube og blogger skrevet av friluftsentusiaster. Utstyr kan være en dyrt, men kan man både leie, låne eller kjøpe brukt dersom man vil holde kostnadene nede.

– Det handler bare om å gjøre. Når du kjenner på en lengsel etter å komme deg ut, er du allerede et friluftsmenneske. Å være en uteperson er ikke noe man er i kraft av hva slags utstyr man har med seg eller hva man kan fra før. Alle kan få til dette, det handler egentlig bare om å gjøre det.

Refseth trives både til skogs og til fjells. Ofte har hun selskap av hundene sine på tur. Foto: Privat
Refseth trives både til skogs og til fjells. Ofte har hun selskap av hundene sine på tur. Foto: Privat

Les også:

Studie: Folk flest vil ikke vite hva fremtiden bringer

Derfor er venner viktig i voksen alder

– Når vi påtvinges å skulle være glade, vil trivselen gå ned

Spør psykologen: Livsgnisten er fraværende. Hva gjør jeg?

Spør psykologen: Hvordan kan jeg få kontroll på disse negative følelsene?