Påvirker været eldres trening?

Været ser ut til å påvirke eldres aktivitetsnivå, i alle fall hos de som har dårlig kondis fra før. Illfoto: wavebreakmedia / Shutterstock / NTB scanpix
Været ser ut til å påvirke eldres aktivitetsnivå, i alle fall hos de som har dårlig kondis fra før. Illfoto: wavebreakmedia / Shutterstock / NTB scanpix

Sommeren 2018 har vært en av tidenes varmeste og tørreste i store deler i Norge. Påvirker været eldres fysisk aktivitet? En studie av 1200 eldres aktivitetsnivå koblet med værdata, gir svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mer nedbør om sommeren gjør at eldre som er i dårlig fysisk form er mindre fysisk aktive. Høyere temperatur derimot, har positiv effekt på aktivitetsnivået både i sommer- og vinterhalvåret, forklarer NTNU-stipendiat Nils Petter Aspvik.

Nils Petter Aspvik, NTNU
Nils Petter Aspvik, NTNU

Som en del av Generasjon 100-studien til Cardiac Exercise Research Group (CERG) ved NTNU, har Aspvik målt aktivitetsnivået til mer enn 1200 eldre i Trondheim. Målet har blant annet vært å undersøke hvordan været påvirker aktiviteten.

Nå er resultatene publisert i det kjente tidsskriftet PLOS one.

– Været kan vi ikke gjøre noe med. Men vi kan bli flinkere til å ta hensyn til vær som en barriere mot fysisk aktivitet når vi legger nye strategier for at eldre skal bli mer fysisk aktive. Spesielt de som er i dårlig fysisk form, sier Aspvik.

Fokus på trivsel

Høsten er på vei og vi har allerede fått kjenne på våtere og kjøligere dager etter at den tilsynelatende uendelige 2018-sommeren likevel tok slutt. Så hvordan skal man klare å holde aktivitetsnivået oppe?

Aspvik tror det har lite for seg å be folk trosse dårlig vær for å få sin daglig anbefalte dose med fysisk aktivitet.

– Det at man tilpasser aktiviteten sin etter været, er på mange måter både fornuftig og bra. Det folk skal vite er at det er utrolig lite som skal til for å forbedre sin egen fysiske form, sier han.

Istedenfor å sette seg mål om for eksempel å gå 10 000 skritt om dagen, anbefaler forskeren å lage en aktivitetsplan som er tilpasset egen form, interesse og trivsel.

(Saken fortsetter under bildet)

Valg aktivitet etter hva du trives med, og ikke la bedre form være hovedmålet, råder forskeren. Illfoto: Lena Evans / Shutterstock / NTB scanpix
Valg aktivitet etter hva du trives med, og ikke la bedre form være hovedmålet, råder forskeren. Illfoto: Lena Evans / Shutterstock / NTB scanpix

– Man må ikke gå seg en tur med mål om bli i bedre form. Man kan ha andre mål, som å nyte naturen, være sosial, finne roen, og så videre. Så får heller forbedringen i fysisk form være en fin bonus. Det er mye koseligere å se på den flotte naturen når man går i marka, eller den flotte bebyggelsen når man går på Bakklandet, enn å til enhver tid se på ei pulsklokke eller en skritteller.

Spreke bryr seg mindre

I den ferske studien delte forskerne inn deltakerne i kategorier ut fra om de scoret lavt, middels eller høyt på en kondisjonstest. I månedene april–oktober var de som hadde dårligst kondis mindre aktive jo mer nedbør det kom, mens nedbør og nedbørsmengde ikke så ut til å påvirke aktivitetsnivået til de som var i bedre fysisk form.

Trening er ferskvare. Er været dårlig, er innendørsaktivitet en god løsning. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTBscanpix
Trening er ferskvare. Er været dårlig, er innendørsaktivitet en god løsning. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTBscanpix

– Fysisk form er ferskvare. Det betyr at de av deltakerne våre som er i god fysisk form med stor sannsynlighet er personer som er aktive i hverdagen og som trener relativt regelmessig. Det er derfor lett å tenke seg at disse har tillagt seg vaner og holdninger til fysisk aktivitet som gjør at de bryr seg mindre om hindringer som for eksempel dårlig vær, sier Aspvik.

Mellom november og mars viste det seg at menn med god kondis faktisk var mer aktive jo mer nedbør som falt.

– Vi kan bare spekulere i hvorfor det er slik, men vi vet at eldre menn oftere går på ski enn kvinner. I tillegg rapporterer flere eldre menn enn kvinner at de måker snø om vinteren, sier Aspvik.

Les også: Er stillesitting farlig hvis du har god kondis?

Størst betydning om sommeren

Hovedmålet med Generasjon 100-studien er å finne ut om trening forlenger livet til eldre, og prosjektet inkluderer menn og kvinner som var mellom 70 og 77 år da studien startet opp i 2012 og 2013.

Ved oppstart fikk hver deltaker i oppgave å gå med en aktivitetsmåler i ei hel uke. Aspvik hentet ut data om aktivitetsnivået til deltakerne hver eneste time fra denne uka, og koblet informasjonen opp mot time-for-time-data om temperatur og nedbør fra Meteorologisk institutt. Dermed kunne han finne ut hvilken betydning været har for det fysiske aktivitetsnivået til eldre.

– Studien viser også at endringer i været har større betydning for aktivitetsnivået i de varmere månedene enn i vintermånedene fra november til mars. Gåturer er den vanligste aktiviteten blant eldre, og vi vet fra andre studier at glatt underlag og lite dagslys reduserer aktivitetsnivået.

– Ettersom man er mer aktiv i sommerhalvåret – og at mer av aktiviteten foregår ute – har også været større betydning for aktivitetsnivå i denne perioden, sier Aspvik.

Les også: Aldri for sent for deprimerte å forbedre helsa

Bra med innendørsaktivitet

Tidligere studier viser at vær også kan være en barriere mot fysisk aktivitet for barn, ungdom og voksne.

– Derfor kan det være viktig at befolkningen har tilgang til innendørstrening i for eksempel treningsstudio, åpen hall eller lignende. Mer kunnskap om enkle og tidseffektive måter å trene på i sin egen bolig, kan også redusere været som en barriere mot fysisk aktivitet, sier Aspvik, som i tillegg til forskningen jobber som universitetslektor ved Idrettsvitenskap ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU.

Les også: 10 saker om trening for et bedre liv

Forlenger trening livet?

Det er naturlig nok ikke bare været som påvirker om eldre er fysisk aktive eller ikke. Tidligere har Generasjon 100-forskerne vist at aktivitetsnivået er høyere jo bedre kondisjon eldre har. Samtidig har kvinnene i studien høyere aktivitetsnivå enn mennene, og begge kjønn er mer aktive i sommerhalvåret enn i vinterhalvåret.

Dorthe Stensvold, NTNU
Dorthe Stensvold, NTNU

– Nå håper vi Generasjon 100-prosjektet kan vise oss hvordan eldre kan få flere, mer aktive og sunnere år, sier forsker Dorthe Stensvold ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk – og CERG. Hun har hatt ansvaret for gjennomføringen av studien.

Ved oppstart i 2012 og 2013 ble alle de 1500 deltakerne fordelt tilfeldig til tre grupper. To av dem har fått veiledet trening med henholdsvis høy intensitet og moderat intensitet i fem år, mens kontrollgruppa har blitt rådet til å følge helsemyndighetenes råd for fysisk aktivitet.

– Vi er nettopp ferdig med de siste femårstestene, og gleder oss til å sette oss ned og analysere datamaterialet, sier Stensvold.

Og når får vi svaret: Forlenger trening livet?

– Forhåpentligvis før jul!

Studien er publisert i tidsskriftetPLOS one

Denne saken er først publisert på Gemini.no - forskningsmagasinet til NTNU

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:32 Tesla lanserte sin første elektriske pickup06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor
Siste nytt
06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:32VerdenTesla lanserte sin første elektriske pickup06:19VerdenTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23VerdenBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor
Populært