Meny

Dårlige resultater for tiltak mot barnefedme

To nye studier har undersøkt tiltak for å forebygge fedme hos barn. Resultatene er ikke særlig oppløftende. Foto: DementevaJulia / Shutterstock / NTB scanpix

Selv omfattende programmer for forebygging av barnefedme oppnår svært lite, ifølge to nye undersøkelser. Én studie viser en ørliten effekt, mens den andre finner null virkning.

I de siste årene har mye forskning vist at det er svært vanskelig å behandle fedme med livsstilsendringer. Det er nesten ingen med fedme som klarer å slanke seg og holde kiloene borte permanent.

Resultatene har vært skuffede både for voksne og barn.

Les mer: Mener fedmebehandling av barn har vært mislykket

Les mer: Barn med fedme forblir overvektige etter behandling

Siden fedme er så utfordrende å behandle, blir det nå lagt stadig mer vekt på forebyggende arbeid. Men resultatene på dette feltet har dessverre også vært nedslående.

Tidligere i år kom resultatene fra et stort og grundig program for å få engelske skolebarn til å spise sunnere og bevege seg mer. Forskerne fant ingen virkning.

Og nå kommer altså flere forstemmende forskningsresultater, publisert i tidsskriftet JAMA.

Les også: – Fedme er en kronisk sykdom

Undervisning og oppfølging

Den største av to nye studier handler om et treårig eksperiment med amerikanske førskolebarn i familier lavt nede på den sosiale og økonomiske rangstigen. Barna hadde ikke fedme, men var i risikogruppen for å få det.

Over 600 slike familier deltok i et opplegg hvor deltagerne fikk ukentlig undervisning om kosthold, fysisk aktivitet, søvnvaner og mediabruk. Dette pågikk i 12 uker. Etterpå ble de fulgt opp med samtaler en gang i måneden resten av året.

De to neste årene fikk familiene regelmessige påminnelser via brev, tekstmeldinger og telefoner, om kosthold og bruk av lokale senter for trening og aktivitet.

En annen gruppe ble fulgt opp på lignende måte, men her var temaet skoleforberedelser.

Etter tre år sammenlignet forskerne de to gruppene, for å se om det var forskjeller i livsstil og i barnas BMI.

Les også: - Tjukke mennesker er late og dumme

Ingen virkning på vekta

Resultatene viste at opplegget ikke hadde hatt noen virkning på utvikling av overvekt. Gjennomsnittet i BMI i begge gruppene var 17,8.

Dataene tyder imidlertid på at tiltaket faktisk påvirket familiens mat- og mosjonsvaner.

I løpet av de tre åra hadde foreldrene i begge grupper også fylt inn skjema over hva barna hadde spist i løpet av dagen, og over bruken av mosjonstilbud på lokale senter.

Resultatene fortalte at barna i fedmeforebyggingsgruppa spiste rundt 100 færre kalorier om dagen og brukte sentrene mer enn ungene i kontrollgruppa. Men dette så altså likevel ikke ut til å ha noen virkning på utviklinga av vekt.

Les også: TV-slankere gikk opp i vekt igjen

Liten forskjell

Den andre studien, utført av Ian Paul og kollegaene hans, var noe mindre, og rettet seg mot enda yngre barn. Her fikk en gruppe nybakte foreldre opplæring i hvordan de skulle håndtere babyens ulike behov.

For eksempel fikk de råd om ikke å la spedbarnet sovne mens det spiste. Foreldrene fikk også tips om hvordan de skulle roe barnet uten mat, dersom det var urolig men ikke sultent.

Etter tre år sammenlignet forskerne vektutviklingen i hos disse barna med en annen gruppe som ikke hadde vokst opp med slike råd.

Det viste seg å være en liten forskjell.

Barna i behandlingsgruppa hadde gjennomsnittlig litt lavere BMI enn de andre. Forskjellen var imidlertid mye mindre enn tallet forskerne på forhånd hadde satt opp som grense for et betydningsfullt resultat.

Det var heller ingen forskjell i antallet barn med overvekt eller fedme i de to gruppene.

Les også: Råder overvektige til å droppe slanking

Glimt av håp?

Så hvordan skal vi tolke dette?

Jody Zylke og Howard Bauchner, som kommenterer forskningen, øyner et glimt av håp, siden det tross alt var en bitte liten virkning i den minste studien.

Hvis effekten faktisk viser seg å holde i en større undersøkelse, og man starter en storstilt kampanje rettet mot alle nybakte foreldre, kan dette kanskje få en viss innvirkning på utvikling av fedme hos barn.

Kanskje kan forskjellen mellom de to nye studiene også si oss noe meningsfullt om behandling av fedme, spekulerer Zylke og Bauchner. Kan for eksempel barnas alder ha avgjørende betydning?

På den annen side er det kanskje mest sannsynlig at forskjellen skyldes at de to studiene rekrutterte foreldre i ulike grupper. Deltagerne i den siste studien var mye mer ressurssterke enn i den første.

Mange dårlige resultater

Barkin og forskerne bak den resultatløse studien utelukker ikke at en eller annen variant av livsstilsbehandling i barndommen kan forebygge fedme. De påpeker imidlertid at det allerede er gjort en betydelig mengde ulike eksperimenter, som stort sett ender med dårlige resultater.

De antyder at ulike mekanismer i kroppen kan være med på å forklare dette.

Forskerne trekker fram det underlige paradokset i dataene: Det ser ut til at familiene som fikk opplæring om mat og mosjon faktisk endrer livsstilen sin. Barna spiser mindre og er mer aktive på de lokale sentrene.

100 kalorier mindre om dagen burde ifølge tidligere beregninger føre til at disse ungene også hadde lavere vekt. Men det har de altså ikke. Hva kan være grunnen til det?

Det er mulig at det skyldes feilrapportering, skriver forskerne. Men det finnes også forskning som antyder at andre mekanismer kan spille inn.

Les også: Fedmeopererte var fortsatt mye slankere 12 år etter

Stress, bakterier og hormonforstyrrende stoffer

Studier har for eksempel vist at stress kan endre kroppens regulering av forbrenning og metthet, skriver Barkin og kollegaene. Andre undersøkelser har pekt mot at tarmbakterier og hormonforstyrrende stoffer også kan endre stoffskiftet.

Det kan tenkes at slike mekanismer har en så stor virkning at de utligner effekten av et mer kalorifattig kosthold, spekulerer forskerne.

I så fall er det kanskje grunn til å spørre om slike mekanismer kan spille en større rolle enn vi tror når det gjelder fedmeutvikling generelt.

Det er også verdt å merke seg at barna i familier som opplevde matmangel og sult faktisk hadde høyest vekt i enden av studiet. Denne sammenhengen har også dukket opp i andre studier, og mangler fortsatt en god forklaring.

Det er altså fortsatt mye vi ikke forstår rundt epidemien av fedme som har feid over verden i de siste 30 årene. Og de to nye studiene bidrar kanskje aller mest som bekreftelser på at fedme er forbausende vanskelig både å forebygge og behandle.

Les også: Finnes det en x-faktor i fedmeepidemien?

Referanser:

S. L. Barkin m. fl., Effect of a Behavioral Intervention for Underserved Preschool-Age Children on Change in Body Mass Index, A Randomized Clinical Trial, JAMA, august 2018. Sammendrag.

I. M. Paul m. fl., Effect of a Responsive Parenting Educational Intervention on Childhood Weight Outcomes at 3 Years of Age, The INSIGHT Randomized Clinical Trial, JAMA, august 2018. Sammendrag.

J. W. Zylke, H. Bauchner, Preventing Obesity in Children, A Glimmer of Hope, JAMA, august 2018. Sammendrag.

Denne saken ble først publisert hos Forskning.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:31 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp
Siste nytt
06:31NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Norge19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20VerdenAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp
Populært