Dobling av kvinner over 45 år som får barn

Det blir stadig mer populært blant kvinner som er godt over 40 år å få barn i Norge. (Foto: Sara Johannessen/NTB Scanpix)
Det blir stadig mer populært blant kvinner som er godt over 40 år å få barn i Norge. (Foto: Sara Johannessen/NTB Scanpix)

Nordiske kvinner får barn stadig senere. I Norge fikk 138 kvinner over 45 barn i fjor - dobbelt så mange som ti år tidligere. Det viser tall fra Medisinsk fødselsregister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trenden med at nordiske kvinner drøyer med å få barn, fortsetter. I 2017 var norske førstegangsfødende kvinner 29 år i snitt, det samme som i Sverige i 2016.

I Oslo er kvinner hele 31 år når de får sitt første barn, i gjennomsnitt.

Flere får også barn i godt voksen alder. Den danske kjendisen Brigitte Nielsen fikk sitt femte barn som 54 åring i fjor, skriver VG.

Men modne mødre er en økende trend også generelt i Norden.

Les også:

Flere kvinner over 49 føder

I Sverige fødes stadig flere barn av mødre som er 49 år eller eldre, melder nettavisen dagensmedicin.se.

I 2017 ble så mange som 69 svenske barn født av mødre som var 49 år eller eldre.

Dette er en tredobling siden 2010, da bare 22 barn ble født av så modne mødre i nabolandet vårt.

Forskning.no har sjekket om samme trend gjelder i Norge. De fire siste årene, mellom 2014 og 2017, har mellom 10 og 20 kvinner på 49 år eller eldre født barn i Norge pr år.

Dette er en klar økning mot tidligere år, får vi opplyst fra Medisinsk Fødselsregister.

Les også:

Dobling av nybakte mødre på 45 +

Ifølge Medisinsk Fødselsregister fødte 2000 kvinner mellom 40 og 44 år barn i fjor.

Hele 138 kvinner på 45 år eller mer, fødte barn i 2017. Ti år tidligere var det bare halvparten så mange, 68 kvinner, som fødte i denne aldersgruppen. Nesten halvparten bodde i Oslo eller Akershus.

Så modne mødre er nå langt mer utbredt enn de yngste tenåringsmødrene. Bare 80 jenter på 17 år eller yngre fikk barn i Norge i fjor, mot 271 i 2007.

Les også: – Ingen aldersgrense for ønsket om barn, men aldersgrense for mulighetene man har

Forutsetninger har blitt bedre

Forklaringene på at kvinner føder i stadig høyere alder er mange, ifølge dosent og overlege Kenny Rodriguez-Wallberg ved Karolinska universitetssykehus.

Ulike former for assistert befruktning har blitt bedre, men også livsmønstrene er endret.

– Menn og kvinner verdsetter å ta utdanning høyere, og vil rekke å gjøre en mengde ulike ting før de etablerer familie, sier hun til dagensmedicin.se.

Les også: Overlege knytter utviklingen til at flere reiser til utlandet for å få prøverørsbehandling med donoregg.

Økt risiko for komplikasjoner

Mange leger advarer kvinner mot å utsette det å få barn for lenge. Eldre kvinner får oftere komplikasjoner under svangerskapet og mer komplisert fødsel enn yngre.

De har også økt risiko for hjerneslag dersom de får komplikasjoner som svangerskapsforgiftning, høyt blodtrykk og svangerskapsdiabetes, skriver ABC Nyheter.

Forskning.no har tidligere omtalt at kvinner i 40-årene har tre ganger høyere risiko for akutt keisersnitt, som kvinner tidlig i 20-årene.

Les også: Forsker: – Fant ingen fordeler ved å vente lenge med å få barn

Ikke nødvendigvis risikabelt

I Norge satte Oslo Universitetssykehus grensen ned til 38 år for å få assistert befruktning for noen år siden.

Dette førte til økt pågang hos private klinikker. Mange drar også utenlands for å få hjelp.

Rodriguez-Wallberg mener det er viktig å vurdere risikoen med graviditet i så høy alder ut fra individuelle forhold.

– En kvinne i 45-årsalderen kan være veldig frisk, og da er det forutsetninger for at de skal gå bra, sier hun til dagensmedicin.se.

Sosialt kan det derimot bli utfordringer. 55-åringen Brigitte Nielsen, kjent for sin rolle i filmen Rocky IV og for sitt ekteskap med Sylvester Stallone, har ikke tenkt å hente datteren i barnehagen. Hun er redd for at andre skal tro at hun er bestemoren.

Artikkelen ble først publisert av Forskning.no

ABC Nyheter har tidligere skrevet at Jordmorforeningen og flere politiske partier tar til orde for at det bør bli lettere å prioritere barn tidligere i livet: – Vi lar den biologiske klokka løpe fra oss