Meny

Basalcellekreft er ikke dødelig, men kan bli svært plagsom

Risikoen for å få basalcellekreft øker med alderen. Den oppstår gjerne i områder som har vært eksponert mye for sollys, som for eksempel ansiktet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sår som ikke gror, misfargede knuter og eksemlignende utslett med skorper kan være symptomer på basalcellekreft. De med lys og nordisk hud er ekstra utsatt.

Basalcellekreft blir ikke registrert i Kreftregisterets statistikk, men ifølge Kreftforeningen er det minst 20.000 nye tilfeller årlig.

– Dette anslaget er ti år gammelt. Befolkningen har økt og blir stadig eldre, så det reelle tallet for Norge er nok mer omkring 30.000, sier Olaf H. Antonsen, overlege og spesialist i hudsykdommer ved Aleris, til NRK.

Overlege Turid Thune ved Haukeland universitetssykehus sier det er ventet at antallet som får basalcellekreft vil stige, ettersom risikoen er stor når man blir eldre og antallet eldre er økende.

Les også: Norge på dødelighetstoppen for føflekkreft: – Ingen brunfarge er verdt å dø for

– Kan gi store, dype sår

Ifølge Kreftlex er symptomer på basalcellekreft:

  • Sår i huden som er lettblødende og ikke gror
  • Rødlig voldformet hudfortykkelse med kløe eller ubehag
  • Misfargede knuter i huden som vokser

Selv om basalcellekreft har liten tendens til å spre seg og stort sett er ufarlig, kan den bli svært plagsom dersom den ikke behandles.

Risikoen for å få denne krefttypen øker med alderen. Basalcellekreft oppstår gjerne i områder som har vært eksponert mye for sollys, som for eksempel ansiktet. Og de som har lys og nordisk hud er ekstra utsatt, forklarer overlege Thune.

Les også: Oljearbeidere har syv ganger høyere risiko for hudkreft

– Husk solbeskyttelse og unngå solarium

Mens basalcellekreft ikke er dødelig, ligger Norge på dødelighetstoppen for den mest alvorlige formen for hudkreft, føflekkreft.

Føflekkreft er den kreftformen som har økt mest i befolkningen siden år 2000.

– Ingen brunfarge er verdt å dø for, sa den australske hudkreftforskeren Adele Green på et seminar i Oslo i regi av Kreftforeningen i mai.

Hun tok til orde for et totalforbud mot solarium her til lands. Norske politikere tror imidlertid ikke tiden er moden for å vurdere forbud mot solarium i Norge.

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, viser til at rundt 90 prosent av hudkreft har sammenheng med UV-stråling og oppfordrer til å beskytte seg i sola og unngå solarium for å redusere risikoen for alle former for hudkreft:

– Hvis andre i familien har hatt hudkreft, er solbeskyttelse ekstra viktig, sier hun til NRK.

Les også: – 9 av 10 hudkrefttilfeller kunne vært unngått

Helse og livsstil
Populært