Åpen for alle - alltid

Varmen har snudd opp ned på nordmenns drikkevaner

Mange gjør som kongen, dronningen og utenriksministeren i sommervarmen – de drikker lys vin. Her er kongeparet sammen med Argentinas president Mauricio Macri og hans kone Juliana Awada under et statsbesøk i Argentina i mars.
Mange gjør som kongen, dronningen og utenriksministeren i sommervarmen – de drikker lys vin. Her er kongeparet sammen med Argentinas president Mauricio Macri og hans kone Juliana Awada under et statsbesøk i Argentina i mars. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sommer har nordmenn for første gang kjøpt mer lys vin enn mørk. – Årsaken er kanskje åpenbar, sier Vinmonopolet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallenes tale er klar: I juli ble det solgt hele 2,8 millioner liter hvitvin og musserende vin, mens det «bare» ble solgt 2,5 millioner liter rødvin på polet.

– Hvis vi slår sammen de lysere produktene, som hvitvin, rosévin, musserende, perlende vin og sider – og setter det opp mot mørkere produkter som rødvin, fruktvin og aromatisert vin, ser vi at vi solgte 57 prosent av de lyse produktene, mens de mørkere produktene bare sto for 43 prosent, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til NTB.

Aldri før har det gått mer av de lyse produktene enn de mørke.

– Dette er ikke vanlig. I fjor var fordelingen i juli 50/50, men går man flere år tilbake var andelen lyse viner enda lavere.

Les også: – Norske forbrukere må få vite hva vinen og ølen inneholder

Sommer og sol

Kommunikasjonsdirektøren tror han har forklaringen på hvorfor lyst vinner denne sommeren:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er kanskje åpenbart. Den varme og solrike sommeren har gjort at mange endrer handlemønsteret sitt. De ønsker friskere, lettere og lyse produkter, sier han.

– Også matvanene endres på sommeren. Vi spiser mye sjømat og skalldyr, og da egner det seg bedre med hvitvin enn rødvin.

Les også: – Det er lettere enn før å velge alkoholfritt

Rosévinboom

I løpet av juli gikk rødvinssalget ned med 11,5 prosent sammenlignet med juli i fjor. Samtidig økte rosévinsalget med 35 prosent, hvitvinssalget med 13 prosent og salget av musserende vin med 12 prosent.

– Andelen av hvitvin og musserende produkter har aldri vært større enn i juli i år, slår Lorentzen fast.

Vinmonopolets totalsalg målt i antall liter gikk opp med 2,3 prosent fra juli i fjor til juli i år, mens salget så langt i år er på 2,5 prosent mer enn i samme periode i fjor.

– Det er ikke så stor forskjell i volumet, men det er stor forskjell i hvilke produkter folk kjøper, sier Lorentzen.