Behandling av solskader

SOLBRENT: Eer det egentlig noe som hjelper for å redusere solskaden når den allerede er oppstått? Foto: Colourbox.com
SOLBRENT: Eer det egentlig noe som hjelper for å redusere solskaden når den allerede er oppstått? Foto: Colourbox.com

Hvilke varige skader kan huden få etter solbrenthet, og kan man få varige endringer og arr i huden?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solbrenthet kan enkelt forebygges - men hva gjør man om uhellet først er ute? Kan man redusere de eventuelle skadene, og kan man få arr som følge av å bli solbrent?

Hva skjer når man blir solbrent og hvorfor er dette uheldig?

Når man blir solbrent har man fått en akutt betennelse i huden som karakteriseres av rødme og hevelse, blemmedannelse og flassing, samt smerte og eventuelt kløe. En solforbrenning defineres normalt som en førstegrads forbrenning, men kan utvikle seg til å bli mer alvorlig om man fortsetter soleksponeringen.

(Saken fortsetter under)

FLASSER: Flassing er en vanlig reaksjon etter solbrenthet. Foto: Colourbox.com
FLASSER: Flassing er en vanlig reaksjon etter solbrenthet. Foto: Colourbox.com

Solbrenthet skyldes direkte skade av celler i huden fra UV-strålingen som kommer fra solen. Det er også UV-strålingen som gjør at vi blir brune ved soling - dette skyldes faktisk delvis kroppens forsøk på å motvirke UV-strålingens celleskade ved å øke konsentrasjonen av pigmentet melanin i huden som kan absorbere den skadelige UV-strålingen, i tillegg til at eksisterende melanin blir mørkere. Følgelig kan man si at man ikke kan bli brun uten at huden skades, i hvert fall til en viss grad.

FØFLEKK: Solbrenthet kan øke risikoen for føflekkreft. Foto: Colourbox.com
FØFLEKK: Solbrenthet kan øke risikoen for føflekkreft. Foto: Colourbox.com

Solbrenthet er normalt en forbigående tilstand man ikke trenger behandle på noe vis, men det er lite ønskelig da denne formen for hudskade ikke bare har potensielle kosmetiske konsekvenser etter hvert som man blir eldre, men også fordi celleskade forårsaket av UV-strålingen er irreversibel og kan over tid øke risikoen for hudkreft gjennom opphopning av DNA-skader. Solforbrenning kan potensielt øke risikoen for føflekkreft mange ganger, som er en spesielt aggressiv kreftform. (1) (2)

Les også: Cherry angiomer - kirsebærflekker i huden

Hva kan man gjøre hvis man først blir solbrent?

Det finnes ingen måte å reversere celleskaden som forårsakes av UV-strålingen på, og følgelig er forebygging, hovedsakelig gjennom begrenset soleksponering og flittig bruk av solkrem med adekvat solfaktor, de aller viktigste tiltakene for å unngå å bli solbrent. Mennesker med lyse hudtoner slik som etniske skandinaver bør være ekstra påpasselige i solen da de er betydelig mer utsatte for å bli solbrente i forhold til mennesker med mørkere hudtoner.

Om skaden først er skjedd kan man altså ikke redusere skadeomfanget eller få den til å gå over raskere, men det finnes muligheter for lindring av symptomene, selv om flere av de følgende behandlingsalternativene ikke har noen åpenbar forskningsdokumentert effekt:

  • Avkjølende kremer kan lindre symptomene, men er ikke vist å forkorte forløpet
  • Aloe vera er ikke vist å være bedre enn andre hudkremer og kan hos noen gi en hudreaksjon i seg selv, men kan forsøkes om ønskelig da det normalt er få bivirkninger
  • Kortisonkrem kan forsøkes for å dempe betennelsen, men har trolig liten nytteverdi
  • Ved kløe eller svie kan henholdsvis kløe- og smertestillende medikamenter forsøkes, men forskning har vist liten til ingen lindrende effekt ved bruk av disse
  • Ved mye blemmedannelse og fukt kan uttørkende hudpreparater være til nytte
  • Ved mer omfattende solforbrenning der større områder av kroppens hudoverflate er forbrent (over 10% hos små barn og over 15-25% hos voksne), og hos de med generelle kroppslige symptomer, kan det bli aktuelt med intravenøs væskebehandling og annen støttende behandling på sykehus. I slike tilfeller bør man alltid kontakte lege. (1) (2)

Les også: Medisiner kan gi hudreaksjoner i solen - se hvilke

(Saken fortsetter under)

ALOE VERA ER OPPSKRYTT: Virker ikke noe bedre enn andre hudpleiekremer. Noen kan også reagere på aloe vera og få enda mer problemer med huden. Foto: Colourbox.com
ALOE VERA ER OPPSKRYTT: Virker ikke noe bedre enn andre hudpleiekremer. Noen kan også reagere på aloe vera og få enda mer problemer med huden. Foto: Colourbox.com

Kan man få arr som resultat av overdreven soling?

Avhengig av hudtype vil man over en viss tid med gjentatt soleksponering varig skade huden slik at den får et kosmetisk endret utseende. Disse endringene innebærer blant annet endret pigmentering på soleksponerte steder i huden og skade av proteiner som elastin som normalt bidrar til hudens elastisitet, og kollagen som er viktig for hudens struktur og styrke, noe som etter hvert vil kunne resultere i en tørr, tykk og rynkete hud.

Til mer lokaliserte arr/hudforandringer etter soleksponering som kan være mer tilgjengelig for kosmetisk behandling hører.

Aktinisk keratose

Aktinisk keratose er også kjent som solar keratose. Dette er kroniske hudforandringer som kan oppstå etter UV-eksponering, typisk sent i livet. De kan være veldefinerte hudfargede, gul- eller rødlige, kan ha et irregulært utseende og er ofte skjellete. Aktiniske keratoser kan utvikle seg til hudkreft og bør derfor behandles.

(Saken fortsetter under)

FREGNER: Lys hud med fregner er ofte ekstra sensitiv for sol. Her gutt som har blitt solbrent i ansiktet. Foto: Colourbox.com
FREGNER: Lys hud med fregner er ofte ekstra sensitiv for sol. Her gutt som har blitt solbrent i ansiktet. Foto: Colourbox.com

Fregner, solflekker og andre pigmentendringer

Soleksponering kan gi varige pigmentendringer i huden som kommer i ulike former, særlig senere i livet. Disse er vanligvis helt ufarlige, men kan for noen virke skjemmende.

Uønskede pigmentendringer kan i noen tilfeller behandles, eksempelvis med laser eller kjemisk peeling.

En enkelt solforbrenning vil som regel kun være en overfladisk skade (førstegrads forbrenning) og vil ikke resultere i arrdannelse.

I sjeldne, spesielt uttalte tilfeller der de dypere deler av huden skades, vil en solforbrenning i større grad kunne resultere i dannelse av arr. Arr i huden består av fibrøst vev som erstatter normal hud etter en dypere skade. Arr kan bleke noe med tiden, men vil vanligvis ikke gå helt over av seg selv.

Avhengig av et arrs utseende finnes det kosmetiske muligheter for å behandle det, men disse kan være kostbare og ha varierende effekt. Felles for mange arrbehandlinger er at de lager små skader i huden som forsøker igangsette en reparasjonsreaksjon i huden. Dette kan for eksempel gjøres med ulike laserbehandlinger eller kjemisk peeling. Injeksjoner av fillere eller steroider er også mulige behandlingsalternativer, avhengig av arrtype. (2) (3) (4)

Kilder: 1) BMJ.com 2) healthline.com 3) BMJ.bestpractice.com 4) lommelegen.no

Les også:

Pigmentflekkene kommer der du har vært solbrent

– Uaktuelt med forbud mot solarium

Norge på dødelighetstoppen for føflekkreft: – Ingen brunfarge er verdt å dø for

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Lekkasje fra tank med ett tonn propan12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 Har gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro
Siste nytt
12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgeLekkasje fra tank med ett tonn propan12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02PolitikkFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05VerdenFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Norge352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenHar gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro
Populært