Ny studie: Verden kan oppleve betydelig flere dødsfall knyttet til heteslag

Kommer temperaturen over 33 grader, øker sjansene for heteslag betraktelig. I fremtiden kan det skje oftere enn i dag.
Kommer temperaturen over 33 grader, øker sjansene for heteslag betraktelig. I fremtiden kan det skje oftere enn i dag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom fremtiden blir preget av glovarme, tørre sommere, kan verden oppleve en enorm økning i overdødelighet under hetebølger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om den studien:

  • En australsk studie gjennomført ved Monash University.
  • Studien er publisert i tidsskriftet PLOS Medicine.
  • Forskerne har sett på gjennomsnittstemperatur, befolkning og dødsfall knyttet til heteslag på 412 steder fordelt på 20 land mellom 1984 og 2015. Deretter har forskerne forsøkt å gi et anslag for hvordan økningen i heterelaterte dødsfall kommer til å bli de samme stedene mellom 2031 og 2080.
  • For å gjøre det, har de tatt utgangspunkt i fire mulige scenarioer for global temperaturøkning på grunn av global oppvarming. De har også benyttet seg av tre forskjellige befolkningsscenarioer og tatt høyde for hvorvidt vi klarer å tilpasse oss mer hete eller ikke.
  • Norge er ikke med i studien, men både Stockholm og Helsinki er inkludert.
  • Dataene studien har presentert finner du her.
Kilde: PLOS Medicine.

Sommeren 2018 har vært en av de varmeste og tørreste Norge har opplevd. Med temperaturer over 30 grader, øker risikoen for heteslag.

Nå har en gruppe australske forskere forsøkt å kartlegge hvor stort dette problemet vil bli i fremtiden.

– Hvis vi ikke klarer å finne en måte å dempe klimaforandringer på og å hjelpe folk til å tilpasse seg hetebølger, vil det bli en stor økning i dødsfall relatert til hetebølger i fremtiden. Særlig i fattigere land rundt ekvator, sier professor Yuming Guo, hovedforfatteren bak studien, i en pressemelding.

Ni av de ti hetebølgene med flest dødsfall har forekommet etter år 2000, og nesten 130.000 mennesker har dødd som følge av disse hetebølgene, ifølge Lommelegen.

Ekstrem variant: 322 prosent økning i Sverige

Tallene fra Sverige gir oss i Norge en pekepinn på hva slags fremtid vi kan forvente oss, ettersom klimaet i nabolandet vårt er svært likt det norske klimaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anslaget for økningene i antall heterelaterte dødsfall fra perioden 1971-2020 til perioden 2031-2080 varierer fra 2000 prosent økning i Colombia, 471 prosent økning i Australia og 322 prosent økning i Sverige.

Tallene gjelder dersom det verste scenarioet av global oppvarming slår til, befolkningsveksten er høy, og vi ikke klarer å tilpasse oss bedre til hete enn vi gjør i dag.

Særlig eldre er utsatt for heteslag og dehydrering. Avkjøling og nok væske er viktig. Foto: Colourbox.com
Særlig eldre er utsatt for heteslag og dehydrering. Avkjøling og nok væske er viktig. Foto: Colourbox.com

Betydelig økning i beste scenario

Selv i det beste mulige scenarioet forskerne ser for seg, med lav temperaturøkning, lav befolkningsvekst og god tilpasning til hete, vil vi se en økning i heterelaterte dødsfall på verdensbasis, ifølge studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et slikt scenario kan Colombia vente seg 23 prosent økning, Australia 88 prosent og Sverige 20 prosent økning i overdødelighet under hetebølger.

– Fremtidens hetebølger vil forekomme oftere, være mer intense og vare mye lengre, sier Guo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vårt naboland Sverige, som er ett av landene som er med i studien, kan forvente en økning i heterelateterte dødsfall på mellom 25 og 60 prosent innen 2080, selv med lav-moderat temperaturøkning.

I et ekstremt tilfelle kan de oppleve en økning i heterelatert dødsfall på mellom 186 til 322 prosent.

Les også: Hetebølger tar tusenvis av liv

– Rammer de svakeste

Anette Hylen Ranhoff er overlege ved Diakonhjemmet, indremedisiner og spesialist i geriatri. Hun er også professor ved Universitetet i Bergen, og seniorforsker ved Folkehelseinstittuttet. Som studien selv er inne på, mener hun det er knyttet stor usikkerhet til tallene som blir presentert.

ANETTE HYLEN RANHOFF: Overlege ved Diakonhjemmet, indremedisiner og spesialist i geriatri. Foto: UiB
ANETTE HYLEN RANHOFF: Overlege ved Diakonhjemmet, indremedisiner og spesialist i geriatri. Foto: UiB

– Det der er vanskelig å beregne. Alderssammensetning og sosioøkonomiske forhold i en befolkning har stor betydning for risiko. Eldre mennesker som bor i byer og som er skrøpelige, og særlig de som har demens, er de som er mest utsatt for heterelaterte dødsfall. Tallene er derfor forbundet med stor usikkerhet, sier Ranhoff til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En eventuell økning i heterelaterte dødsfall vil ramme samfunnets svakeste, mener hun.

– Det rammer de som har redusert evne til å ta vare på seg selv, som for eksempel de med demenssykdom. De eldste, svakeste og sykeste vil være særlig utsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ranhoff viser til en kraftig hetebøle som rammet Europa i 2003.

– I den perioden var det en stor overdødelighet blant eldre, særlig i Italia, Frankrike og Spania.

Les også: Sol, bare sol? – Søk skyggen også!

Faren øker betraktelig ved 33 grader

Eldre dør i hetebølger
  • Hetebølgen i Frankrike sommeren 2003: 11435 mennesker døde og at 80% av disse var 75 år og eldre
  • Italia samme år: Registrert en overdødelighet på vel 4000 (medio juli til medio august)
  • I Spania vel 3000 dødsfall (primo juni til ultimo august) samme år
  • Til sammen 127 000 personer har dødd av hetebølgene i Europa de siste 15 årene. De fleste er eldre over 70 år.

Kilder: Anette Hylen Ranhoff Universitetseksjonen Geriatrisk avdeling, NRK.NO https://www.nrk.no/urix/127-000-dode-av-hetebolger-i-europa-siden-2003-1.13578108

Fredag og lørdag var det ekstremt varmt flere steder i Norge, og det ble satt varmerekord i fire fylker fredag. Samtidig advarte svenske leger mot økt fare for heteslag.

Når temperaturen passerer 33 grader, øker faren for heteslag. Flere steder i Norge fikk kjenne på slike temperaturer sist helg.

– Når det blir så varmt som det var fredag og lørdag, kan man nesten gi folk råd om å ta dyppe et håndkle i kaldt vann og legge det rundt seg for å kjøle seg ned, sier Ranhoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers er det viktigste å få i seg nok væske og salt, samt å avkjøle seg.

– Byleigligheter oppe i etasjene uten lufting det er noe av det verste du kan oppholde deg i når det er slike temperaturer. Det aller viktigste er at man ser til de gamle man har rundt seg. Naboer og pårørende bør passe på at de ikke blir overopphetet, at de får i seg nok drikke, og at de får avkjølt seg og luftet seg, avslutter hun.